Korkeakouluopiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa osa tutkinnostasi ulkomailla. Vaihtojakso  on mahdollisuus johon kannattaa tarttua! Ulkomaille lähteminen vaihto-ohjelman kautta on helppoa, ja Kansainväliset kokemukset valmistavat sinua myös tulevaisuuden työelämää varten.

Vaihtoon hakeudutaan yleensä oman yliopiston tai ammattikorkeakoulun kautta. Tunnetuimpia vaihto-ohjelmia ovat Erasmus+ ja Nordplus. Vaihtoon voi saada opintotukea, jonka lisäksi ohjelmiin kuuluu usein apuraha omasta korkeakoulusta. 

Vaihtojakso kestää yleensä yhden lukukauden tai lukuvuoden. Korkeakoulut saattavat järjestää myös muutaman viikon pituisia kansainvälisiä intensiivikursseja.


Aloita vaihtojakson suunnittelu hyvissä ajoin! Vastaat itse tiedon hankinnasta ja käytännön järjestelyistä, mutta koulu toimii tukenasi tarvittaessa. 

Mikä on sinun valintasi?

Vaihtokohteen valintaan voivat vaikuttaa esimerkiksi:

  • korkeakoulusi vaihtopaikat
  • kielitaitosi 
  • opinto-ohjelmaasi sopivien kurssien tarjonta
  • vapaa-ajan mahdollisuudet ja harrastustarjonta
  • kiinnostuksesi eri maihin tai alueisiin.
Opintotuella ja apurahalla saat katettua ison osan vaihtojaksosi peruskustannuksista. Budjettia on kuitenkin hyvä miettiä hyvissä ajoin etukäteen. Hintataso vaihtelee maittain, ja suurkaupungeissa elinkustannukset ovat yleensä suurempia kuin pienillä paikkakunnilla. Vaihdon aikana rahaa saa helposti kulumaan enemmän kuin kotona, mutta hyvällä suunnittelulla pärjäät myös pienemmällä budjetilla. Vaihtoa varten kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan kerätä omia säästöjä. 

Jos sinulla on paikka, jonne ehdottomasti haluaisit lähteä suorittamaan vaihto-opintojasi, selvitä, onko tätä mahdollista toteuttaa niin sanottuna free mover -vaihtona. Tämä on usein sinulle työläämpi ja kalliimpi vaihtoehto, mutta joissakin tapauksissa mahdollinen.