Opiskelun kustannukset Virossa

Lukukausimaksut

Lukukausimaksu peritään kaikista maksullisista opiskelupaikoista ja kansainvälisistä opinto-ohjelmista, joissa opetuskielenä on englanti. Poikkeuksena ovat tohtorin tutkintoon johtavat opinnot, jotka ovat kaikille maksuttomia. EU-maiden kansalaiset voivat myös hakea valtiollisten korkeakoulujen maksuttomiin opiskelupaikkoihin. Vuosimaksut ovat yleensä n. 3000–4000 euroa. Maksut vaihtelevat aloittain ja esimerkiksi lääketieteen lukuvuosimaksu on 11 000 euroa ja siten huomattavasti keskimääräistä korkeampi.

Study in Estonia: Tuition fees

Opintotuki ja apurahat

Suurin osa ulkomailla opiskelevista suomalaisista rahoittaa opintojaan Kelan opintotuella. Mahdollisia apurahoja voi etsiä myös Virosta. Kandidaatintason opintoihin voi joillakin oppilaitoksilla olla omia, ulkomaalaisille opiskelijoille tarkoitettuja stipendejä. Maisterintason opintoihin ja jatko-opiskeluun ja tutkimustyöhön haettavia stipendejä voit etsiä Study in Estonia -palvelun Scholarships-osion kautta.

Study in Estonia: Scholarships

Elinkustannukset ja asuminen

Viro on varsin edullinen maa suomalaiselle. Viron yleinen hintataso vaihtelee jonkin verran kaupungeittain ja pääkaupunki Tallinna on muuta maata kalliimpi. Asumiskulujen lisäksi tulee varata noin 200–250 euroa kuukaudessa ruoka- ja muihin elinkustannuksiin, pääkaupunkiseudulla vastaavasti 300–400 euroa kuukaudessa.

Virossa toimii kansainvälinen ISIC-kortti, jolla saa opiskelija-alennuksia useassa paikassa. Korkeakoulun opiskelijakortilla tai ISIC-kortilla saa alennusta erityisesti bussi- ja junalipuista. Kaikki julkisen liikenteen alennuskortit ja matkaliput ovat voimassa vain opiskelija- tai ISIC-korttia näytettäessä.

ISIC-kortti

Study in Estonia: Living costs

University of Tartu: Cost of living

Tallinn University: Cost of living

Asumisen pääasialliset vaihtoehdot ovat yksityisen vuokra-asunnon vuokraaminen joko yksin tai yhdessä muiden kanssa tai asuminen opiskelija-asunnossa. Asuntojen vuokrataso ja saatavuus vaihtelevat mm. vuodenajasta riippuen. Yleisesti ottaen syksyisin asunnot ovat kalliimpia ja vapaita asuntoja on vaikeampi löytää.

Opiskelija-asunnot ovat useimmiten hyväkuntoisia ja sijaitsevat lähellä kampusaluetta. Paikkaa täytyy hakea jo kesällä tai ottaa yhteyttä oppilaitoksen kansainväliseen osastoon. Kuukausivuokrat ovat opiskelijaa kohti noin 80 euroa tai siitä ylöspäin; summa sisältää  sähkön, lämmityksen ja vesimaksun (kommunaalmaksud).

Kuva: Laura Tuomainen


Kuva: Laura Tuomainen

Yksityisten markkinoiden vuokrahinnat vaihtelevat paljon riippuen asunnon koosta, kunnosta ja sijainnista. Esimerkiksi Tartossa alimmat vuokrat ovat noin 160 € kuukaudessa. Edullisinta on hankkia isompi asunto yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa.

Tietoa vapaista vuokra-asunnoista löytyy paikallisista sanomalehdistä, internetistä ja asunnonvälitystoimistoista.  Asuntoa kannattaa tiedustella myös ylioppilaskunnan toimistosta (Üliõpilasesindus).

Study in Estonia: Accommodation