Skip to Content
Korkeakouluopiskelijoiden opiskelijavaihto

Kuva: Lauriina Setälä (CIMOn Erasmus 25 -juhlavuoden My Erasmus Exchange -valokuvakilpailu)

Korkeakouluopiskelijoiden opiskelijavaihto

Opiskelijavaihdossa suoritetaan osa kotimaisesta tutkinnosta ulkomailla. Vaihtojakson aikana opiskellaan joitain kursseja tai opintokokonaisuuksia ulkomaisessa korkeakoulussa, minkä jälkeen palataan takaisin Suomeen suorittamaan tutkinto loppuun.

Korkeakouluopiskelijat voivat hakea vaihtoon oman oppilaitoksensa kautta tai järjestää vaihtopaikan itse. Vaihtoon lähtö ohjelman kautta on yleensä edullisempaa kuin itse järjestetty vaihtojakso. Opiskelijavaihto rahoitetaan suurimmaksi osaksi opintotuella, jonka lisäksi vaihto-ohjelmiin kuuluu usein pieni apuraha. Korkeakoulut saattavat myöntää apurahaa matkakuluja varten, jos vaihtosopimukseen ei liity apurahaa.

Opiskelijavaihto kestää yleensä yhden lukukauden tai lukuvuoden. Korkeakoulut saattavat järjestää myös kansainvälisiä intensiivikursseja, jotka kestävät muutaman viikon. Intensiivikursseilla opiskellaan monikulttuurisessa ryhmässä omaan tutkintoon kuuluvaa kurssia.

Vaihdossa suoritetut opinnot luetaan yleensä hyväksi suomalaiseen tutkintoon. Sinun täytyy tehdä opintosuunnitelma, josta selviää se, mitä opintoja aiot suorittaa ulkomailla. Korkeakoulusi päättää lopullisesti opintojen vastaavuudesta vasta, kun olet palannut vaihdosta.

Aloita tiedonhankinta omasta korkeakoulustasi. Selvitä mitä vaihto-ohjelmia on tarjolla. Henkilökunta voi mahdollisesti suositella arvostettuja ulkomaisia oppilaitoksia, jos harkitset vaihtoon lähtöä itsenäisesti.

Sinulla on päävastuu tiedon hankinnassa ja käytännön järjestelyissä. Aloita asioiden selvittely hyvissä ajoin.

Minne vaihtoon?

Vaihtokohteen valintaan vaikuttavat ainakin:

  • tarjolla olevat vaihtoehdot
  • kielitaitosi (englanti ei välttämättä riitä)
  • opinto-ohjelmaasi sopivien kurssien tarjonta
  • haluatko opiskella ulkomailla jotakin sellaista, mitä et voi opiskella Suomessa
  • vapaa-ajan mahdollisuudet ja harrastustarjonta
  • kiinnostuksesi eri maihin tai alueisiin.

Jos lähdet vaihtoon useammaksi kuukaudeksi, kannattaa laskea vaihdon kustannukset huolellisesti. Elinkustannukset vaihtelevat maittain, ja suurissa kaupungeissa eläminen ja erityisesti asuminen on yleensä kalliimpaa kuin pienillä paikkakunnilla.

Vaihdon aikana rahaa saattaa kulua enemmän kuin Suomessa, sillä joudut ehkä tekemään joitain hankintoja asuntoosi kohdemaassa. Saattaa olla, että joudut ostamaan itse kurssikirjoja ja maksamaan muista opiskelumateriaaleista. Haluat ehkä myös matkustella kohdemaassa tai sen lähialueilla. Kannattaakin säästää etukäteen vaihtojaksoa varten, jotta ei tarvitse huolehtia rahojen riittävyydestä vaihdon aikana.

Päivitetty 28.08.2015   Tulosta
Back to top