Kustannukset

Eurostatin tilastojen mukaan Tanska on yleisesti ottaen hieman Suomea kalliimpi maa elinkustannuksiltaan. Kööpenhamina on selvästi kalliimpi asuinpaikka kuin muut pienemmät paikkakunnat.

Suomalaisten ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja Tanskan julkisissa korkeakouluissa. Suomalaiset opiskelijat rahoittavat elämisensä yleensä KELAn opintotuella. 

Elinkustannukset

Tanskan hintataso on korkeahko, mutta kuluttamalla maltillisesti pärjää. Ruokakustannukset ovat noin 200-300 euroa kuukaudessa. Tanskassa ei ole valtion tukemaa opiskelijaruokailua samaan tapaan kuin Suomessa, mutta korkeakouluissa on yleensä ravintoloita, joissa voi ruokailla verrattain edullisesti.

Kirjastot ovat Tanskassa maksuttomia, mutta varaudu siihen, että sinun pitää hankkia itse ainakin osa kurssimateriaaleista. 

Asumiskustannukset

Vuokrataso riippuu muun muassa kaupungista ja asumistyypistä, mutta yleensä huoneen hinta jaetussa asunnossa on 300-600 euroa kuukaudessa. Kööpenhaminassa hintataso on selvästi kalliimpi.

Suosituimpia asumismuotoja ovat opiskelija-asuntolat (kollegium). Asuntolapaikkaa voi hakea ottamalla yhteyttä suoraan asuntolaan tai oppilaitoksen opintotoimistoon (studievejledning). Asuntoa voi etsiä myös vapailta markkinoilta.

Etenkin suurissa kaupungeissa asunnon löytäminen voi olla vaikeaa. Erityisen vaikeaa asunnonsaanti on elo-syyskuussa uuden lukuvuoden alkaessa. Ala etsiä asuntoa heti, kun opiskelupaikkasi varmistuu. Et välttämättä saa heti toiveittesi mukaista asuntoa, mutta voit vaihtaa sitä myöhemmin.

Study in Denmark: Housing

Ug.dk: Om at finde en bolig

Julkinen liikenne

Tanskan paikallisliikenteessä ei yleensä ole opiskelija-alennuksia. Julkisen liikenteen kuukausikortti maksaa tyypillisesti noin 50 euroa kuukaudessa. DSB:llä eli Tanskan kansallisella rautatieyhtiöllä on kuitenkin valikoimissaan DSB Ung Kort, joka oikeuttaa joihinkin alennuksiin julkisessa liikenteessä.

Tanska on tunnetuimpia pyöräilymaita, ja myös opiskelijat suosivat pyöräilyä. Pyöräilijät on otettu kaupunkisuunnittelussa erinomaisesti huomioon. Käytettyjä pyöriä on helposti saatavilla ja valikoimaa on runsaasti – hinnat määräytyvät pyörän kunnon mukaan, mutta jo muutamalla kympillä saatat saada oivan menopelin.

Opintotuki

Jos pääset Tanskaan tutkinto-opiskelijaksi, voit hakea KELAn opintotukea ulkomailla opiskeluun. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta.

EU-kansalaiset, jotka työskentelevät Tanskassa opintojen ohessa vähintään 10-12 tuntia viikossa, voivat hakea tietyin ehdoin tanskalaista opintotukea (SU).