Skip to Content
Suomalaiset opiskelijat ulkomailla

Suomalaiset opiskelijat ulkomailla

Ulkomaille opiskelemaan lähtevien suomalaisten määrä on ollut tasaisessa kasvussa sekä vaihto- että tutkinto-opiskelijoiden osalta. Useimmiten lähdetään Eurooppaan, mutta monet opiskelijoista suuntaavat myös Aasiaan. Kaikilla koulutusasteilla vaihtoon lähtee todennäköisemmin naisopiskelija.

Aasia kiinnostaa korkeakoulujen vaihto-opiskelijoita

Vaihtoon lähtevien suomalaisnuorten kohteena ovat useimmiten Euroopan maat. Suosituimpien vaihto-opiskelumaiden kärkeä pitävät Saksa, Espanja ja Britannia. Nämä kolme maata houkuttelivat korkeakouluopiskelijoista vaihtoon vuonna 2014 lähes 2500 opiskelijaa, mikä on noin neljännes kaikista sinä vuonna vaihtoon lähteneistä opiskelijoista.

Euroopan ulkopuolisista maista suosituimpia ovat jo pitkään olleet Yhdysvallat ja Kiina. Myös muut Aasian maat ovat kasvattaneet suosiotaan. Esimerkiksi Korea, Singapore ja Thaimaa ovat suomalaisten suosimia vaihtokohteita.

Työssäoppimista Euroopassa

Ammattiin opiskelevien vaihtojaksot ovat yleensä opintoihin sisältyvää työssäoppimista ja ne suuntautuvat lähes poikkeuksetta Eurooppaan. Pitkäkestoisten vaihtojen suosituimmat kohdemaat ovat Espanja, Saksa ja Britannia. Lyhytkestoiset vaihtojaksot keskittyvät Suomen naapurimaihin, kuten Viroon ja Ruotsiin.

Tutkinto-opiskelijat suuntaavat Eurooppaan

Tutkinto-opiskelu ulkomailla on vuosi vuodelta suositumpaa. Kymmenessä vuodessa tutkinto-opiskelijoiden määrä on kasvanut 57 %. Kelan opintotukitilastojen mukaan lukuvuonna 2014/2015 suomalaisia tutkinto-opiskelijoita on ollut ulkomailla jo reilut 7500. Luku vastaa keskikokoisen suomalaisen korkeakoulun opiskelijamäärää.

Britannian tai Ruotsin valitsee 45 % kaikista ulkomaille suuntaavista suomalaisista tutkinto-opiskelijoista. Muita suosittuja maita ovat Viro, Yhdysvallat ja Alankomaat. Opiskelijamäärät ovat kasvaneet vuosikymmenen aikana myös esimerkiksi Tanskassa, Romaniassa ja Latviassa. Tutkinto-opiskelijat lähtevät ulkomaille useimmiten yhteiskuntatieteellisille ja kaupallisille aloille.

(Tutkinto-opiskelijoiden määrät perustuvat lukuvuoden 2014/2015 määriin.)

Päivitetty 08.04.2016   Tulosta
Back to top