Opiskelun kustannukset Ranskassa

Opiskelukustannukset

Julkisten yliopistojen ja yliopistotasoisten korkeakoulujen lukuvuosimaksut määrittää vuosittain Ranskan tiede- ja korkeakouluministeriö. Julkisten yliopistojen ja diplomi-insinööri-korkeakoulujen (écoles d'ingénieurs) maksut julkistetaan joka vuosi Ranskan tiede- ja korkeakouluministeriön sivuilla. Lukuvuoden 2016 - 2017 maksut julkisissa korkeakouluissa:

  • 184 e licence-tasolla

  • 256 e master-tasolla

  • 391 e doctorat-tasolla ja

  • 610 e diplôme d’ingénieur -korkeakouluissa.

Yksityiset korkeakoulut sen sijaan päättävät itse omista hinnoistaan. Yksityisiin korkeakouluihin vuosimaksut voivat olla paljon korkeampia (3 000 - 15 000 euroa/vuosi). Jotkut palvelut, esimerkiksi kirjaston käyttö, voivat aiheuttaa yleensä vähäisiä ylimääräisiä kustannuksia. Varaudu myös esimerkiksi opiskelumateriaaleista ja tenttikirjoista aiheutuviin kustannuksiin. Ylioppilaskunnan jäsenmaksua tai muita vastaavia kustannuksia Ranskassa ei ole.

Campus France: Le coût des études

Opintotuki ja apurahat

Suurin osa ulkomailla opiskelevista suomalaisista rahoittaa opintojaan Kelan opintotuella. Perustutkintoon on harvoin tarjolla apurahoja, sillä apurahat ja stipendit jaetaan yleensä jatko-opiskelijoille ja tutkijoille. Suomalaiset voivat hakea myös erillistä lainaa maisteritutkinnon suorittamiseen Ranskassa Erasmus+ -ohjelman kautta.

Ranskan instituutti: Apurahat

Campus Bourses : l'annuaire des programmes de bourse

Elinkustannukset ja asuminen

Ranskassa eläminen ja asuminen ovat kustannuksiltaan eurooppalaista keskitasoa ja siten yleisesti jonkin verran huokeampaa kuin Suomessa. Pariisi ja sitä ympäröivä alue on kuitenkin poikkeus, sillä siellä asuminen on selvästi kalliimpaa kuin muualla Ranskassa.

Kun saat varmistuksen opiskelupaikasta, selvitä, voitko saada asunnon korkeakoulusi kautta. Ranskassa on myös oppilaitoksista riippumattomia opiskelija-asuntoloita, joista voi hakea paikkaa opiskelupaikan saatuaan. Opiskelija-alennukset eivät Ranskassa ole yhtä kattavia kuin Suomessa.

Opiskelijakortilla saa alennuksen useimpiin elokuvateattereihin, osaan museoista ja muihinkin kulttuurikohteisiin ja -tapahtumiin. Korkeakouluopiskelijat voivat yleensä syödä edulliseen hintaan lounasta opiskelijaravintoloissa. Ranskan valtiollinen rautatieyhtiö (SNCF) tarjoaa 18-27-vuotiaille maksullista korttia, jolla saa tuntuvia alennuksia junamatkoista Ranskassa.

Julkisen terveydenhoidon käyttäminen on joiltakin osin maksullista. Monet opiskelijat hankkivat terveydenhoitokulujen takia erillisen vakuutuksen.