Opiskelun kustannukset Japanissa

Lukukausimaksut

Jos lähdet tutkinto-opiskelijaksi japanilaiseen korkeakouluun, sinun täytyy maksaa sama lukukausimaksu kuin japanilaisten opiskelijoiden. Valtion ja kuntien korkeakouluissa koulutusohjelmat maksavat suunnilleen 800 000-900 000 jeniä lukuvuodessa. Lukuihin sisältyvät:

  • hakemuksenjättömaksu
  • ilmoittautumismaksu ja
  • lukuvuosimaksut. 

Joissakin korkeakouluissa voi opiskella yksittäisiä oppiaineita suorittamatta koko tutkintoa. Opiskelija maksaa hakemuksen jättömaksun (9800 jeniä), ilmoittautumismaksun (28 200 jeniä) sekä 14 800 jeniä/opintoviikko. Lukukausimaksujen hinta vaihtelee eri korkeakouluissa, joten yllä olevat summat ovat ohjeellisia. Tarkista lukukausimaksujen suuruus siitä korkeakoulusta tai oppilaitoksesta, johon olet hakemassa.  Yksityisten oppilaitosten lukukausimaksut vaihtelevat suuresti opintoalasta  ja oppilaitoksesta riippuen, noin miljoonasta jenistä yli viiteen miljoonaan jeniin  lukukautta kohden.

Study in Japan: Academic fees

Opintotuki ja apurahat

Suurin osa ulkomailla opiskelevista suomalaisista rahoittaa opintojaan Kelan opintotuella.

Japanin Suomen-suurlähetystön verkosivuilla on yleistietoa Japaniin suuntautuvista apurahoista. Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation tarjoaa apurahoja suomalaisille Japaniin. Myös mm. Japan Foundation ja JASSO (Japan Student Services Organization) jakavat verkkosivuillaan apurahatietoutta. Osalla oppilaitoksista on avustusohjelmia ja stipendejä, joilla voi esimerkiksi kattaa osan lukukausimaksusta. Yritykset myöntävät toisinaan apurahoja oman toimialansa opintoja tai tutkimusta varten. Myös tutkimusapurahoja on tarjolla. Joidenkin apurahaohjelmien hakuprosessiin kuuluu kielikoe ja japaninkielinen haastattelu Japanin Suomen- suurlähetystössä. Kansai Japan-Finland Society:n tarjoaman teeseremonia-apurahan tarkoituksena on tutustua teeperinteeseen ja japanilaiseen kulttuuriin Kiotossa. Apurahaa haetaan Opetushallituksen kautta.

Japanin Suomen-suurlähetystö: Opiskelu Japanissa ja suurlähetystön kautta haettavat apurahat

Japan Student Services Organisation (JASSO)

Study in Japan: Japanese Government (Monbukagakusho) Scholarship Students

Scandinavian Sasakawa Foundation

The Japan Foundation

Canon Foundation

Opetushallitus: Maakohtaiset apurahat

Elinkustannukset ja asuminen

Japani mielletään kalliiksi maaksi. Usein mielikuva liittyy erityisesti Tokioon, joka onkin Japanin kallein kaupunki. Kuten muissakin maissa, elinkustannukset riippuvat asuinpaikasta sekä tietysti myös henkilökohtaisista kulutustottumuksista. Ulkomaalaista ruokaa sekä muita kulutushyödykkeitä on tarjolla, mutta elinkustannukset voi pitää kurissa totuttautumalla japanilaiseen elämäntapaan ja ruokakulttuuriin.

Hintahaarukka eri kauppojen ja ravintoloiden välillä on Japanissa paljon leveämpi kuin Suomessa. Joissakin kaupoissa ruoka voi olla jopa edullisempaa kuin Suomessa. Kannattaa siis ottaa selvää erilaisten paikkojen hintatasosta esimerkiksi kysymällä neuvoa paikallisilta.

Ulkomaalaisopiskelijoita varten on olemassa erilaisia asumisjärjestelyjä. Useat oppilaitokset, kaupungit ja erilaiset järjestöt tarjoavat majoitusta opiskelija-asuntolassa (gakuseiryoo/gakusei-kaikan). Jos oppilaitoksessa on runsaasti ulkomaalaisia opiskelijoita, asuntola saattaa olla yksinomaan ulkomaalaisopiskelijoille tarkoitettu (kokusai gakusei-kaikan).

Hintataso vaihtelee paikkakunnittain ja oppilaitoksittain. Yksityisten yliopistojen asuntolapaikan hinta voi olla 200-400 euroa kuukaudessa, kun taas julkisissa yliopistoissa hinta vaihtelee 50 ja 200 euron välillä kuukaudessa.