Ruotsin yhteishakuun ei hakuprosessin osalta ole tullut varsinaisesti muutoksia, mutta pistelaskutapaa uudistettiin. Uudistuksen ideana on tunnistaa entistä tarkemmin eroja hakijoiden välillä, jotta opiskelijavalinnat olisivat mahdollisimman oikeudenmukaisia. Uudistus ei koske pelkästään suomalaishakijoita, eikä uudistuksen tavoitteena ole syrjiä suomalaisia. 

Suosituimmissa aineissa sisäänpääsyyn vaaditaan yleensä korkeaa vertailulukua, ja uudistuksen jälkeen voidaan erottaa entistä paremmin esimerkiksi suomalaishakijoista ne, joiden yo-arvosanat ovat lähempänä laudaturia kuin eximiaa. Aiemmin täyden vertailuluvun saattoi saada keskimäärin eximian arvosanoilla, nyt siihen tarvitaan lähemmäs laudaturin keskiarvo. 

Pistelaskun uudistuksen takia myös pisteskaalat muuttuivat. Aiempien vuosien tilastotiedot siitä, millä vertailuluvulla on voinut saada opiskelupaikan eri koulutusohjelmista, eivät päde enää numeerisesti samalla periaatteella kuin ennen. On vaikea arvioida etukäteen sitä, millaisiksi seuraavan hakukierroksen minimipistemäärät muodostuvat.

Suomalaiset voivat hakea opiskelemaan Ruotsiin kuten ennenkin, eikä pistelaskuskaalojen muutos muuta itse hakuprosessia. Jos haet Ruotsiin opiskelemaan, sinun ei tarvitse laskea itsellesi pistemäärää vaan se lasketaan sinulle hakuprosessin aikana. 

Yleistietoa opiskelusta Ruotsissa ja tietoa yhteishausta löydät Ruotsi-oppaastamme.

Usein kysytyt kysymykset