Maailmalle-blogi

Maailmalle-blogissa pohdimme nuorten kansainvälistymiseen liittyviä ilmiöitä ja kerromme, mitä kaikkea päässämme liikkuu työpäivän aikana. Olemme Maailmalle-palveluiden työntekijöitä, mutta saatat törmätä blogissa joskus myös muihin kirjoittajiin.
14.9.2017 14.59

Miten teen hyvän hakemuksen EDUFI-harjoittelupaikkoihin?

Niina

Sopisiko työharjoittelu ensi vuoden alkupuolen suunnitelmiisi? EDUFI-harjoittelupaikat ovat nyt haussa. Lue vinkkejä hyvän hakemuksen tekoon!

william-iven-19843
EDUFI-harjoittelupaikat ovat nyt haussa – hakuaika päättyy 3.10. klo 16.15! Harjoittelupaikat on tarkoitettu korkeakouluopiskelijoille tai vastavalmistuneille – harjoittelun alkaessa valmistumisesta on saanut kulua korkeintaan vuosi. Tarkemmat vaatimukset vaihtelevat paikoittain. 

Hakemukset kirjoitetaan englanniksi tai työskentelykielellä. CV ja kirje voidaan joissain tapauksissa pyytää myös kahdella kielellä. Tarkista aina paikkakuvauksesta, millä kielellä hakuasiakirjat tulee kirjoittaa.

Tässä tekstissä on joitain vinkkejä hakemuksen tekoon. Toivottavasti niistä on hyötyä EDUFI-haun lisäksi myös muiden harjoittelu- ja työpaikkojen haussa!

Tee CV:stäsi selkeä

Hyvä CV on tarpeeksi tiivis, ja siitä hahmottaa selkeästi hakijan opiskelu- ja työhistorian. Hyvä pituus CV:lle on 1–2 sivua.

Tuo CV:ssä loogisessa järjestyksessä esille opintosi sekä työ- ja harjoittelukokemuksesi. Pelkän työpaikan nimen tai tehtävänimikkeen lisäksi kannattaa myös lyhyesti kuvailla työtehtäviä tai pestin aikana oppimiasi asioita. Muista avata ulkomaalaiselle lukijalle suomenkielisten työpaikkojen nimiä: jos olet ollut kesätöissä esimerkiksi Alepassa, kerro CV:ssä, että Alepa on ruokakauppa.

Opintojen ja työn lisäksi ansioluetteloon kannattaa nostaa mukaan myös vapaaehtoistyö ja muu harrastuneisuus, jotka kertovat aktiivisuudestasi. Etenkin hakemasi paikan kannalta relevantit kokemukset kannattaa tuoda esille.

Persoonaasi voit tuoda esille mm. lyhyellä esittelykappaleella CV:n alussa. Voit kertoa esimerkiksi, minkälainen työntekijä olet tai minkälaisia urasuunnitelmia sinulla on. CV:n loppuun voit halutessasi lisätä vielä toisen lyhyen kappaleen, jossa kerrot enemmän vapaa-ajan mieltymyksistäsi.

Kuvallinen CV jää paremmin lukijan mieleen, mutta muista valita työnhakuun sopiva asiallinen ja neutraali kuva. Muista laittaa yhteystietosi selkeästi esille.

CV:n ei tarvitse olla tietyssä muodossa. Tärkeintä on, että se on helposti luettava. Verkossa on paljon CV-malleja, joita voit hyödyntää, esim. Europass-ansioluettelo

Panosta hakukirjeeseen

Hakukirje kannattaa pitää mielessä jo paikkailmoituksia lukiessa. Keskity etenkin työnantajan esittämiin vaatimuksiin ja työtehtävien kuvaukseen. Mieti, miten pystyt perustelemaan hakukirjeessä olevasi sopiva harjoittelupaikkaan. Mieti kokonaisuutta, kun arvioit, onko taustasi sopiva tehtävään. Älä tuijota liikaa vaadittua opintoalaa, jos pystyt perustelemaan osaamisesi muulla kokemuksella.

Kerro hakukirjeessä, miksi kiinnostuit juuri tästä harjoittelupaikasta ja paikkailmoituksessa listatuista tehtävistä. Mainitse, jos olet jo aiemmin tehnyt vastaavia tehtäviä tai jos työtehtävät ovat sellaisia, joita haluaisit oppia tekemään.

Joskus paikkailmoituksessa mainitaan, että tehtävät määräytyvät harjoittelijan osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Tutustu silloin etukäteen työpaikan toimintaan, jotta voit perustella, minkälaisiin tehtäviin osaamisesi soveltuisi parhaiten. Työpaikkaan kannattaa toki tutustua muutenkin, esimerkiksi paikkailmoituksen lisätietoja-kohdassa mainittuja tietoja hyödyntäen. Muista kuitenkin ilmaista kiinnostuksesi nimenomaan tarjottua tehtävää kohtaan eikä yleisesti organisaatiota kohtaan.

Kerro myös selkeästi, mitkä työnantajan asettamista vaatimuksista täytät. Keskity kuvaamaan, mitä osaat ja missä olet hyvä – puutteita ei kannata listata. Älä liioittele mutta älä myöskään vähättele taitojasi. Pyri aina perustelemaan osaamisesi: kerro esimerkiksi, minkälaisissa tilanteissa olet käyttänyt kieliä, joita osaat, tai minkä tyyppisistä tehtävistä olet huomannut suoriutuvasi erityisen hyvin.

On tärkeää, että kirjoitat kirjeesi juuri sillä kielellä, jolla työnantaja sitä paikkailmoituksessa pyytää. Osoita hakemuksesi työnantajalle, sillä jatkoon valittujen hakemukset lähtevät järjestelmästä sellaisinaan eteenpäin työnantajille.

Hakemuskirje on hyvä pitää tiiviinä, sivu riittää mainiosti.

Onnea hakuun!Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi