Maailmalle-blogi

Maailmalle-blogissa pohdimme nuorten kansainvälistymiseen liittyviä ilmiöitä ja kerromme, mitä kaikkea päässämme liikkuu työpäivän aikana. Olemme Maailmalle-palveluiden työntekijöitä, mutta saatat törmätä blogissa joskus myös muihin kirjoittajiin.
17.8.2017 9.37

Kun kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan

Hanna P.

Kesäharjoittelijamme Hanna kertoo tekstissään kokemuksistaan au pairina Saksassa ja siitä, miksei epäonnistumisen pelon pidä antaa estää unelmointia. 
HannaP_lentokoneKun lukion jälkeen päätin lähteä au pairiksi Saksaan, sain kuulla kyseenalaistavia kommentteja lähipiiristäni. ”Entä jos et viihdy siellä?” ”Entä jos et tule perheen kanssa toimeen?” ”Mitä teet, jos haluatkin tulla takaisin Suomeen?” ”Oletko nyt aivan varma?” Lisäksi minulle kerrottiin kauhutarinoita epäonnistuneista au pair -kokemuksista. En kuitenkaan antanut heidän mielipiteiden vaikuttaa päätökseeni. Mietin, että miksi jättäisin tekemättä jotain vain, koska olemassa on epäonnistumisen mahdollisuus.

Vaikka ajatukseni oli lähtökohtaisesi realistinen, en ehkä silti uskonut, että asiat voisivat kohdallani mennä huonosti. Olin jo pitkään haaveillut Saksassa asumisesta, joten ajattelin tulevan vuoden olevan unelmien täyttymys. Kolaus olikin kova, kun jo lyhyen ajan jälkeen totesin, että en tulisi sopeutumaan host-perheeni elämään. Silloin tuntui, etten ikinä olisi epäonnistunut elämässäni niin pahasti. Mietin myös, että miten noloa olisi nyt palata Suomeen, kun olen maalaillut kuvaa upeasta välivuodesta ulkomailla. En halunnut kuitenkaan luovuttaa saman tien. Jäin Saksaan etsimään uutta host-perhettä ja onnekseni sellainen löytyikin nopeasti. 

Alun hankaluudet söivät itsevarmuutta vielä jonkin aikaa, mutta nopeasti huomasin, että perheen vaihtaminen ei ollutkaan niin uskomatonta epäonnea kuin aluksi kuvittelin. Au pair -tuttujeni kanssa keskustellessa kävi nimittäin ilmi, että yllättävän moni oli joutunut vaihtamaan perhettä. Eihän se toisaalta ole mikään ihme; toisen perheen arkeen sopeutuminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Suurempi yllätys pikemminkin on se, jos ensiyrittämällä onnistuu löytämään sellaisen perheen, jonka elämään istuu kuin nakutettu.
HannaP_kirja
Kun lähdin Skotlantiin kaksi vuotta sitten opiskelemaan, suhtautumiseni lähtöön ei ollut yhtä optimistinen kuin Saksaan lähtiessäni. Saksassa viettämäni vuosi oli yksi elämäni rankimmista, vaikka uusi perhe olikin löytynyt nopeasti. Vietin paljon aikaa yksin perheen lasten kanssa, jonka lisäksi käytin kaiken vapaa-aikani pääsykoelukemiseen. Olinkin oikeastaan jopa hieman pessimistinen, ja pidin todennäköisempänä sitä, etten viihtyisi Skotlannissa ja haluaisin pian palata Suomeen. Onnekseni tällä kertaa maisemanvaihto meni paremmin kuin ensimmäinen, ja elämä Skotlannissa on sujunut hyvin!
HannaP_kaupunki
Oma vinkkini maailmalle lähteville onkin, että tulevasta ei kannata piirtää mieleensä liian tarkkaa kuvaa. Sopeutuminen on todennäköisesti helpompaa, kun mielessä ei ole koko ajan ajatus siitä, miten kaiken ”pitäisi” olla. Lisäksi on hyvä muistaa, että jos haluaakin palata Suomeen, ei sitä tarvitse hävetä. Ei siinä ole mitään noloa, jos Suomi onkin lopulta se paikka, jossa parhaiten viihtyy. Kokeilemallahan se selviää!

Teksti ja kuvat: HannaPalaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja