Skip to Content

Ulkomaalainen ystävä löytyi kielikurssilta

Anita Jalo ja Trang Nguyen opiskelivat samaan aikaan Oulun ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta, tosin Anita opiskeli suomenkielisessä ohjelmassa ja Trang englanninkielisessä. Ystävyys alkoi yhteisellä kiinan kielen kurssilla vuonna 2009. Ystävysten mielestä juuri vieraan kielten kursseilla on helppo tutustua muihin opiskelijoihin.

Anita ja Trang”Vieraiden kielten kurssit ovat hyvä paikka tavata ihmisiä eri kulttuureista, sillä jos on avoin oppimaan uutta kieltä, on myös yleensä avoin tutustumaan ulkomaalaisiin ihmisiin ja vieraisiin kulttuureihin”, Trang Nguyen toteaa.

Pian tavattuaan tuoreet ystävykset alkoivat nähdä toisiaan myös luokkahuoneen ulkopuolella. ”Kävelimme yhdessä kotiin koulusta, sillä huomasimme asuvamme samassa opiskelijakylässä. Kerran kävellessämme kotiin, Anita alkoi opettaa minulle Salsaa. Se jäi mieleeni, sillä oli myöhäinen ilta keskitalvella Oulussa ja me harjoittelimme salsa-askelia puistossa”, Nguyen innostuu.

Tapaamisissa on välillä ollut myös taukoja, sillä Jalo lähti ulkomaille työharjoitteluun ja Nguyen puolestaan muutti Espooseen ja jatkoi sitten opintoja Helsingissä. Kun Jalo palasi harjoittelusta, Nguyen kutsui hänet vietnamilaiselle lounaalle sukulaistensa luo Espooseen. Sen jälkeen yhteydenpito on taas jatkunut.

Ystävykset ovat iloisia siitä, että tapasivat. ”Trang on erittäin poikkeuksellinen ystävä. Voimme jakaa ajatuksia ja keskustella aiheista hyvin erilaisista näkökulmista. Puhumme eri kulttuureista. Vertailemme kokemuksiamme ja opimme paljon toisiltamme”, Jalo kuvailee.

”Anita puolestaan on valmis kuuntelemaan mielipiteitäni ja näkemyksiäni. Häntä kiinnostavat kulttuurien erot ja siksi keskustelemme niistä paljon. Minusta tuli myös itsevarmempi, kun tutustuin Anitaan. Aloin uskomaan, että voin ystävystyä paikallisten kanssa ja tulla heidän kanssaan toimeen. Suomeen sopeutuminen on onnistunut parhaiten suomalaisten ystävien kautta. Ilman heitä minun olisi vaikeampaa kokea kuuluvani tähän yhteisöön”, Nguyen lisää.

Jalo vei uuden ystävänsä vierailulle myös perheensä kesämökille Oulujärvelle. Samalla Nguyen pääsi tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan: ”Mökkivierailun ansiosta kiinnityin enemmän tähän maahan ja tunsin, että joku täällä hyväksyi minut. Ikävöin perhettäni Vietnamissa, joten siksikin oli kiva kokea suomalaista perhe-elämää.”

Nguyen mielestä suomalaiseen kulttuuriin on ollut aika vaikea päästä mukaan: ”Olen aika introvertti. En ole tottunut esimerkiksi olemaan baareissa kello kymmenen tai yhdentoista jälkeen. En käy juhlimassa baareissa, siksi Anita tuokin paljon väriä elämääni.”

Mitä ystävykset ovat sitten oppineet toisiltaan? ”Olen oppinut Trangilta paljon kulttuuriemme erilaisuudesta. Omaa kulttuuriaankin ymmärtää paremmin, kun vertaa sitä toisen kulttuurin tapoihin”, Jalo summaa.

Anita ja Trang hiihtämässäNguyen on oppinut ystävältään joustavuutta ja mukautuvaisuutta: ”Ei ole väliä missä maassa Anita asuu, sillä hän pääsee aina sisälle paikalliseen yhteisöön ja kulttuuriin. Sitä piirrettä myös ihailen hänessä eniten. Opettelen sitä myös itse, mutta sopeutuminen uuteen kulttuuriin ei ole niin helppoa. Anita kuitenkin tekee sen hyvin.”

”Mutta minun mielestäni sinä olet onnistunut myös siinä! Sinähän asut täällä Suomessa”, Jalo yllättyy. ”Mutta se on vienyt aikaa, ja olen oppinut paljon vaikeuksien kautta”, Nguyen väittää.

Entäpä onko Suomessa tarpeeksi mahdollisuuksia tutustua ulkomaalaisiin opiskelijoihin? ”Ei, vaikka opiskelimme samaa alaa, meillä oli omat opiskelulinjamme ja kurssimme. Ilman kiinan kielen kurssia emme olisi tavanneet! Mielestäni tarvittaisiin lisää mahdollisuuksia, ehkä voisi olla vielä enemmän kansainvälisiä vapaa-ajanviettopaikkoja”, Jalo ehdottaa.

Nguyen mukaan mahdollisuuksia kotikansainvälistämiseen kyllä on, jos vain kiinnostusta löytyy. Helsingissä niitä on kyllä paljon enemmän kuin Oulussa: ”Kaipasin silti lisää sellaisia kansainvälisiä kohtaamisia, jotka eivät liity opiskeluun tai kurssitöihin.”

Ystävykset pitävät itseään onnekkaina, että he ylipäänsä tutustuivat toisiinsa ja ovat ystäviä yhä edelleen monen vuoden jälkeen.

”Vaikka me Anitan kanssa olimme niin erilaisia, oli yksi yhdistävä tekijä joka sai meidät heti tutustumisen alussa jatkamaan keskustelua: painonhallinta ja terveellinen ruokavalio”, Nguyen nauraa. ”Minä halusin lisätä painoani ja syödä paremmin, Anita taas halusi keventää. Tapasimme aluksi usein lounaan merkeissä ja puhuimme ruoasta – omista näkökulmistamme käsin”, hän jatkaa.

Päivitetty 04.06.2014   Tulosta
Back to top