Skip to Content

Tuutori oppii kieltä ja kulttuuria

Jukka Pulkkinen on 28-vuotias kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija Oulun yliopistossa. Hän on toiminut opintojen ohessa kummina eli kansainvälisten opiskelijoiden tuutorina neljä kertaa.

Miksi lähdit mukaan toimintaan?

Alun perin ajattelin kummina toimimisen antavan arvokasta kokemusta kansainvälisyydestä ja erilaisista kulttuureista mikä hyödyttäisi myös opinnoissani ja urallani. Lisäksi huomasin toiminnan antavan hyvää vastapainoa opiskeluun, vaihto-opiskelijoihin tutustuminen osoittautui hauskaksi ja mielenkiintoiseksi kokemukseksi, jota kautta sain erittäin hyviä ystäviä. Hyvät kokemukset ensimmäisestä kummitehtävästä sai minut olemaan mukana toiminnassa jatkossakin.

Oletko itse ollut ulkomailla?

Olen ollut Espanjassa vaihto-opiskelijana yhden lukuvuoden.

Minkä maalaisiin ihmisiin olet tutustunut kotikansainvälistymisen kautta?

Olen tutustunut sekä opiskelijoihin, että harjoittelijoihin. Yliopistossamme osa vaihto-opiskelijoista saattaa suorittaa kotiyliopistonsa vaatimaa harjoittelua erilaisissa projekteissa. Olen tutustunut kotikansainvälistymisen kautta ihmisiin oikeastaan jokaiselta mantereelta. Tuutoroitavanani on ollut enimmäkseen eurooppalaisia, mutta myös opiskelijoita Yhdysvalloista, Puerto Ricosta, Australiasta, Japanista, Senegalista, ym. Lisäksi kummina olemisen kautta on tullut tutustuttua muihin vaihto-opiskelijoihin ja kansainvälisiin tutkinto-opiskelijoihin, jotka ovat saapuneet mistä päin maailmaa tahansa.

Mitä teette yhdessä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa?

Kummin työtehtäviin kuuluu käytännön asioissa auttaminen opiskelijan saapuessa, eli erilaisissa byrokraattisissa asioissa avustaminen, vieminen asunnolle ja yliopiston toimintatapoihin opastaminen. Muu on ollut omasta tahdosta kiinni, olemme esimerkiksi keskustelleet kulttuureistamme, kokemuksista ja kielistä, käyneet Oulun yöelämässä ja pelanneet jalkapalloa yhdessä vaihtareiden ja suomalaisten kanssa.

Antoisimpia kokemuksia on ollut myös opettaa ja oppia maidemme ruokakulttuuria; italialaisten aitojen pastaruokien, french toastien ja espanjalaisen perunatortillan kaltaiset ruoat tuovat opiskelijan budjettiin sopivia ja vähän aikaa vieviä, mutta maistuvia ratkaisuja.

Mitä olet oppinut Suomeen tulleilta ulkomaalaisilta?

Meissä ihmisissä on niin paljon samaa ja erilaisuutta yhdessä paketissa tulemme sitten mistä päin maailmaa tahansa. Olen oppinut paljon erilaisista kulttuureista ja näkemyksistä, tavoista suhtautua niihin, ja myös kotimaan ihmisiin ulkomaalaiset ovat antaneet täysin uutta perspektiiviä. Ulkomaalaisilta voi oppia erittäin paljon omasta kulttuurista, mitä itse pitää itsestäänselvyytenä eikä välttämättä huomaa.

Entä mitä uskot heidän oppineet sinulta?

Varmaan samankaltaisia asioita, kuin itse olen oppinut heiltä. Olen kuullut monesti kokemuksia, kuinka Suomessa on asioita, jotka ovat niin paljon paremmin kuin ulkomaalaisten kotimaassa, mutta myös paljon asioita, jotka täällä ovat huonommin. Paikallisena olen toivottavasti antanut vastauksia uudessa kulttuurissa herääviin asioihin, jotka saattavat ihmetyttää ulkopuolista, ja sitä myöten niihin myös uutta näkemystä.

Millaisiin kulttuurieroihin olet törmännyt?

Esimerkiksi tervehtimistapoihin, pukeutumisetiketteihin, ”personal space”-eroihin esimerkiksi keskusteltaessa, ruokakulttuurien ja ajan käsitteen eroihin, huumorin luonteeseen, erilaisiin elehtimistapoihin. Kulttuurieroihin on tullut törmättyä paljon ja niihin kannattaa suhtautua yleensä objektiivisesti.

Mitkä ovat olleet parhaita asioita kotikansainvälistymisessä?

Uudet ja ikuiset ystävät, unohtumattomat kokemukset.

Kannattaako kotikansainvälistyminen ja miten Suomessa voi kansainvälistyä?

Kannattaa ehdottomasti! Kotikansainvälistymisessä oppii uutta sekä itsestään että toisista kulttuureista. Ja luonnollisesti oma kielitaito kehittyy sitä harjoittamalla!

Jo olemalla avoin ja lähestymällä ihmisiä voi kansainvälistyä. Ulkomaalaisia näkee kaupungilla, ravintoloissa, tapahtumissa ym. yhä enemmän ja enemmän. He tutustuvat ja juttelevat kyllä mielellään paikallisten kanssa, aloitteen tekeminen on aina pieni kynnys molemmille. Kehottaisin vain rohkeasti juttelemaan ihmisille!

Päivitetty 04.06.2014   Tulosta
Back to top