Skip to Content

Opiskelijajärjestöstä potkua kansainvälistymiseen

24-vuotias Laura Riuttanen opiskelee Oulun yliopistossa kauppatieteitä viidettä vuotta. Hän on johtanut Erasmus Student Networkin (ESN) Oulun jaostoa, joka järjestää tapahtumia vaihto-opiskelijoille ja samalla myös suomalaisille opiskelijoille. Toiminnan tavoitteena on tutustuttaa vaihtarit paikalliseen kulttuuriin ja keksiä heille kaikenlaista mukavaa tekemistä.

Miksi lähdit mukaan toimintaan?

Olen aina ollut kiinnostunut eri kielistä ja kulttuureista. Minusta on mukavaa tutustua uusiin ihmisiin ja organisoida ihmisille tekemistä ja kokemista. Halusin myös olla tekemässä muiden vaihto-opiskelukokemuksista hauskoja ja mieleenpainuvia!

Oletko itse ollut ulkomailla?

Olin lukion jälkeen vuoden au pairina Genevessä, Sveitsissä suomalais-ranskalaisessa perheessä. Keväällä 2012 olin neljä kuukautta Erasmus-vaihdossa Caenissa, Pohjois-Ranskassa. Tykkään kovasti matkustaa ja haluaisin myös työskennellä tulevaisuudessa ulkomailla.

Minkä maalaisiin ihmisiin olet tutustunut kotikansainvälistymisen kautta?
Suomalaisiin, puolalaisiin, saksalaisiin, italialaisiin, espanjalaisiin, meksikolaisiin - en edes osaa luetella kaikkia! Pääasiassa opiskelijoihin, mutta meillä on ESN-toiminnassa mukana myös ulkomaalaisia, jotka ovat töissä tutkijoina yliopistolla.

Mitä teette yhdessä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa?

Tutustumme suomalaiseen kulttuuriin esimerkiksi avantouimalla, leipomalla pullaa ja karjalanpiirakoita sekä pitämällä sitsejä. Teemme myös matkoja mm. Lappiin ja Venäjälle. Näiden lisäksi käymme myös paikallisissa kohteissa, kuten keilaamassa, kylpylässä ja mökkeilemässä.

Mitä olet oppinut Suomeen tulleilta ulkomaalaisilta?

Ennen kaikkea sen, että eri kielet ja kulttuurit ovat rikkaus!

Mitä uskot heidän oppineet sinulta?

Toivottavasti jotain edes jotain positiivista meistä suomalaisista ja kulttuuristamme.

Millaisiin kulttuurieroihin olet törmännyt?

Olen törmännyt pääasiassa positiivisiin kulttuurieroihin. Välillä olen jopa kateellinen rennoille espanjalaisille ja vieraanvaraisille venäläisille. Me suomalaiset otamme välillä kaiken turhan vakavasti.

Mitkä ovat olleet parhaita asioita kotikansainvälistymisessä?

Uusiin ihmisiin tutustuminen. On mukavaa jutella ihmisten kanssa, joilla on hyvin erilaisia kokemuksia ja erilainen kulttuuri kuin itsellä.

Kannattaako kotikansainvälistyminen ja miten Suomessa voi kansainvälistyä?

Ehdottomasti! Sen avulla voi harjoittaa omaa kielitaitoaan, saada uusia kokemuksia, tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin sekä oppia paljon sellaista, mitä muuten ei oppisi!

Opiskelijoilla sen pitäisi ainakin olla kohtuullisen helppoa. Menee vain rohkeasti tekemään ryhmätöitä vaihtarien kanssa ja osallistuu vaihtarijärjestöjen toimintaan. Kokemusteni perusteella vaihtareilla on yhtä suuri kynnys tulla tutustumaan meihin suomalaisiin ja he ovat yleensä yhtä innokkaita tutustumaan sinuun kuin sinä heihin.

Päivitetty 04.06.2014   Tulosta
Back to top