Skip to Content

Kunnan nuorisotoimi kansainvälisyyden tielle

Mistä alkoi pienen eteläkarjalaisen kunnan, Rautjärven nuorisotoimen kansainvälistyminen?

Kaikki alkoi yhteistyöstä muiden Etelä-Karjalan kuntien kanssa, missä pieni toimija sai oppia isomman siivellä.Saimme ensimmäisen kosketuksen CIMOn kansainväliseen toimintaan Youth in Actionin -ohjelman ryhmätapaamisen merkeissä. Kuusi eteläkarjalaista kuntaa toteuttivat yhdessä ryhmätapaamisen espanjalaisen pikkukylän Numancia de la Sagran ja siellä toimivan kansalaisjärjestön Proyecto Kieun kanssa vuonna keväällä 2012. Vastavuoroisesti vierailimme ryhmämme kanssa seuraavana syksynä heidän luonaan Espanjassa.

Espanjassa ollessamme tuli puhetta EVS-toiminnasta kokeneempien kumppanien kanssa ja innostuimme asiasta. Espanjalaisesta ryhmästä löytyi meille sopiva EVS-kandidaatti ja majoituskin tuntui järjestyvän perhemajoituksena mukana olevan ryhmäläisen kotoa.

Vapaaehtoiset vaihtoon!

Alberto saapui kuntaamme 11 kuukaudeksi EVS-vapaaehtoiseksi helmikuussa 2013. Hänen työskenteli yläkoulussa, nuorisotilalla ja päiväkodissa. Kesällä hän otti osaa päiväleireihin ja uimakoulujen pitoon. Oli mahtavaa saada näinkin pieneen kuntaan kansainvälistä tuulahdusta! Leireillä opeteltiin espanjalaisia leikkejä ja kansalaisopiston espanjan ryhmä sai välillä aidon espanjalaisen apuopettajan tunneille. Lisäksi mm. kotitaloustunneilla espanjalainen ruokakulttuuri tuli tutuksi, kuten myös nuorten illoissa, ja isäntäperhe sai uuden veljen ja pojan melkein vuodeksi.

Alberton työskentely nuorisotiloilla innoitti yhden oman kunnan nuorista hakemaan EVS-rahoitusta Numancia de la Sagrassa työskentelyyn. Rahoitus saatiin, ja Henri pääsi tekemään omaa vapaaehtoispalveluaan viideksi kuukaudeksi Proyecto Kieun ja paikallisen nuorisotyön piiriin.

Uusi tapaaminen vireille

Meillä oli vapaaehtoinen Numanciasta ja Numanciassa! Mitäpä muutakaan siitä seurasi kuin uuden ryhmätapaamisen virittely. Molempien maiden EVS-työntekijät olivat aktiivisia asian suhteen, ja ryhmätapaamista ryhdyttiin järjestelemään syksyllä 2013. Suomi-ryhmä toimii isäntänä ja hakemuksen tekijänä tässä haussa. Rahoitus saatiin, ja ryhmätapaamisesta tulee siis totta. Valmistelutapaaminen on jo ollut, ja suhteita on solmittu sähköisiä väyliä pitkin. Mukana olevat nuoret ovat olleet sitoutuneita ja kokoontumisista on oltu pois ainoastaan sairastapausten vuoksi. Nuoret ovat suunnitelleet tapaamisen ohjelman itse. Odotamme jännityksellä tulevaa tapaamista ja sitä, saako kumppanimme rahoitusta meidän vierailuun sielläpäin.

Uskoisin, että tulevaisuudessa myös EVS-vapaaehtoisia liikkuu kunnastamme maailmalle ja maailmalta kuntaamme.

Sanna J., Rautjärvi

Ryhmätapaamisen blogi

Lue myös rautjärveläisen Henrin kokemustarina EVS-vaihdosta Espanjasta: Nuorisoalan vapaaehtoisena espanjalaiskylässä

Päivitetty 04.06.2014   Tulosta
Back to top