Skip to Content

YK-harjoittelu Panamassa

Puolen vuoden harjoittelu Panaman aluetoimistossa syvensi Tuijan ammattitaitoa. Kielitaitoinen ja oma-aloitteinen suomalainen otti paikkansa YK:ssa ja tarttui haastaviin tehtäviin, kun sopiva tilaisuus tuli vastaan. Harjoittelumaana Panama on erikoinen sekoitus pohjoista ja eteläistä Amerikkaa.

Pitkiä työpäiviä ja vastuullisia tehtäviä

Olin CIMOn kautta harjoittelussa Panamassa 14.09.2010 - 14.03.2011. Työnantajani oli United Nations Development Program Regional Center for Latin America and the Caribbean, Capacity Development Team. Kuusi kuukautta Panamassa olivat minulle ennen kaikkea työntekoa ja uuden oppimista, joka olikin syy lähtööni. Halusin nähdä millaista olisi olla YK:lla töissä ja voisinko viihtyä organisaatiossa.

UNDP Regional Center on työpaikkana kiehtova ja vaativa, kumpaakin harjoittelijan oman persoonan mukaan. Tein pitkiä päiviä ja sain kontolleni jo muutaman kuukauden kuluttua reilusti vastuuta, kun harjoitteluni virallinen valvoja vaihtoi työpaikkaa eikä seuraajaa kuulunut. Nautin tästä lisävastuusta, olinhan jo ennen harjoittelua ollut työelämässä ja projektikoordinaattorin tehtävissä melkein kaksi vuotta.

Panamassa harjoittelijalta voidaan vaatia paljon, mutta omia oikeuksia ei kannata antaa polkea. Kun ensimmäisten kahden kuukauden jälkeen olin kerännyt yli 70 ylityötuntia, vaadin, että osa tunneista korvataan. Näin tehtiinkin. Joulukuussa pystyin ottamaan kaksi viikkoa lomaa ja tutustumaan Panamaan Panama Cityn ulkopuolella. Tätä suosittelen ehdottomasti: maassa kannattaa matkustaa, sillä Panama ei ole vielä kovin suosittu turistikohde, mutta tarjoaa todella paljon.

Loistava työyhteisö kestää kilpailun

Työkulttuuri on YK:ssa vaativa ja kilpailu on kovaa, koska työpaikat ovat tiukassa ja jokaista avautuvaa paikkaa havittelee moni pätevä hakija. Toisaalta aluetoimisto tarjoaa myös loistavan yhteisön, johon pääsee helposti tutustumaan. Itse halusin tutustua panamalaisiin myös YK-piirien ulkopuolella.

Monet YK:ssa työskentelevät asuvat El Cangrejon alueella, jota suosittelen myös muille harjoittelijoille. YK:n toimistot ovat keskustan ulkopuolella, ja töihin voi joko kulkea El Cangrejosta taksilla tai työkavereiden kyydissä. Busseja kutsutaan Panama Cityssä hyvästä syystä punaisiksi paholaisiksi, joten ainakaan alussa niihin ei kannata turvautua.

Kalliit vuokrat

Asuminen on kallista. Itse maksoin pienestä huoneesta jaetussa kämpässä 350 USD/kk. Suosittelen paikan päälle matkustamista ja kämpän etsimistä ensimmäisinä viikkoina. Pyydä myös harjoittelusta vastaavaa henkilöä kyselemään, onko kollegoilla tietoa vapaista huoneista. Monet harjoittelijat löytävät kodin tällä tavalla.

Täältä voit etsiä asuntoilmoituksia: http://www.encuentra24.com/

Mitä tein kuuden kuukauden ajan?

Alla on ote CV:stäni ja tiivistelmä tehtävistäni harjoittelun aikana:

  • Coordination of Aid Effectiveness Communications and Knowledge Management on a global level, support to Capacity Development Regional Team Leader in management of regional South South Cooperation Program.
  • Coordination of Knowledge Management products: South South Solutions Newsletters, South South in Action publication and tools for South South Cooperation
  • Coordination of South South Cooperation Communities of Practice at regional level and management of global Aid Effectiveness Community of Practice (over 800 members)
  • Support and coordination of regional technical assistance workshops on Aid Effectiveness, through direct contact with governments, UN Agencies and the OAS: Guatemala and Barbados (2010)
  • Contribution in the overall activities of the Capacity Development Team: workshops, Newsletters, knowledge products, yearly reports and strategies.

Kielitaito kunnossa, viisumi taskussa

Espanjaa pitää osata erittäin hyvin jo ennen Panamaan lähtöä, sillä edessä on raporttien ja muiden YK-materiaalien lukemista ja kirjoittamista espanjaksi. YK myös vaatii, että harjoittelijalla on kattava yksityinen sairausvakuutus.

Viisumia ei välttämättä tarvitse hankkia, sillä harjoittelija voi mennä maahan turistiviisumilla. Se on voimassa kolme kuukautta ja voit käydä Panaman ulkopuolella määräajan umpeuduttua. Sen jälkeen voit saada uuden turistiviisumin loppuajaksi. Toki voi myös hakea viisumia virallista tietä viimeisen kolmen kuukauden ajaksi. Tässä tapauksessa on tosin hyvä vaatia Regional Centerin tukea, sillä prosessi on pitkä ja puuduttava sekä toisinaan melkeinpä mahdoton hoitaa, jos ei tunne paikallisia käytäntöjä.

Panama, ihana maa

Panama ja Panama City ovat kuin kaksi eri maata: Panama City on Keski-Amerikan Miami pilvenpiirtäjineen ja isoine ostoskeskuksineen. Maan muut osat eivät ole yhtä kehittyneitä kuin pääkaupunki. Panama City on suhteellisen turvallinen ja erittäin kansainvälinen, tosin myös suhteellisen kallis, ovathan ruoka ja asuminen melkein eurooppalaisissa hinnoissa.

Maa on mielestäni erittäin hyvä ja helppo ensimmäinen kokemus asumiseen Latinalaisessa Amerikassa. Panamassa tuntee USA:n vahvan vaikutuksen, eikä turvallisuus ole ongelma kuten esimerkiksi Guatemalassa tai muissa Keski-Amerikan maissa.

Tuija

Päivitetty 17.04.2013   Tulosta
Back to top