Skip to Content

YK-harjoittelu Bratislavassa

Minna halusi perehtyä kansainvälisen organisaation työtapoihin, ja harjoittelu YK:ssa täytti hänen odotuksensa. Bratislavan aluetoimistossa venäjän kielen taitoa pääsee käyttämään mielekkäissä työtehtävissä. Slovakia on harjoittelijalle oiva kohde, sillä eläminen on edullista ja maa tarjoaa kulttuurielämyksiä ja kauniin luonnon.

Rento ja kansainvälinen työpaikka

Olin CIMOn kautta harjoittelijana UNDP:n (United Nations Development Programme) aluetoimistossa Bratislavassa helmi - heinäkuussa 2011. Työtehtäväni liittyivät yksikön koko toimialueeseen eli Itä-Eurooppaan ja IVY-maihin.

Keskeisin anti ammatillisen oppimisen kannalta oli kansainvälisen organisaation työtapoihin perehtyminen. Harjoittelu on erinomainen tilaisuus tutustua YK-järjestelmään ja saada siitä jonkinlainen käsitys sisältä käsin. Yleinen työilmapiiri UNDP RBEC:ssa on rento: pukeutumiskoodi on epämuodollinen ja ihmiset ovat nuorehkoja ja helposti lähestyttäviä.

Venäjän kieli avaa ovia

Harjoitteluun lähtiessä kannattaa muistaa, että YK:n sisäiset säädökset rajoittavat harjoittelijoiden tehtäviä. Harjoittelijan ei ole tarkoitus tehdä kenenkään muun töitä, mikä on myös harjoittelijan kannalta oikeudenmukaista.

Omassa harjoittelussani venäjän kielen taito ei ollut edellytys, mutta siitä on hyötyä, sillä monet kiinnostavat työtehtävät vaativat käytännössä venäjän osaamista.

Luonnonkaunis kulttuurimaa keskellä Eurooppaa

Bratislava on suhteellisen pieni ja kompakti kaupunki, johon tutustuu nopeasti. Kaupunki on verrattain kansainvälinen, ja nuoret puhuvat englantia. Slovakin tai tsekin taidosta on kuitenkin paljon hyötyä, jos haluaa tutustua paikallisiin ihmisiin. Slovakian kaunis luonto tarjoaa hienoja elämyksiä ulkoilusta ja retkeilystä kiinnostuneille.

Näppärä vaihtoehto matkustaa Bratislavaan on lentää Wieniin, josta bussi Bratislavan keskustaan kestää tunnin. Wienin lisäksi liikenneyhteydet Prahaan ja Budapestiin ovat hyvät, ja junaliput ovat kohtuullisen hintaisia (esim. Budapest 2,5 h n. 10 e).

Ruoka ja ulkona syöminen on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa. Ravintolalounaan juomineen saa viidellä eurolla; pääruoka illallisaikaan maksaa noin kympin. Huoneen saa vuokrattua lähiöstä n. 100 - 150 eurolla, mutta keskustassa huone maksaa 300 e/kk tai enemmän.

Minna

Päivitetty 17.04.2013   Tulosta
Back to top