Skip to Content

Välivuosi au pairina Yhdysvalloissa

Henriikka vietti vuoden au pairina Yhdysvalloissa. Vastuullinen työ kasvatti itsenäisemmäksi ja uusi kulttuuri tarjosi paljon unohtumattomia elämyksiä.

Henriikka ja lapsetOlen aina matkustellut ja ollut kiinnostunut muiden maiden kulttuureista. Lukion jälkeen tiesin, että haluan pitää välivuoden ja vuosi ulkomailla oli ehdottomasti jotain mitä halusin kokea. Au pairina olemisesta olin kuullut jo aiemmin ja lukenut au pairien blogeja internetistä. Olin työskennellyt lasten kanssa ja ollessani kerran hoitamassa lapsia tajusin, että au pair on juuri se mitä haluan tehdä välivuotenani: yhdistää lastenhoidon ja ulkomailla asumisen. Aloin selvittää asiaa ja aika pian löysin Cultural Care Au Pairin, jota oli kehuttu ja jonka toimintaan oltiin oltu tyytyväisiä. Kertaakaan en ole katunut, että valitsin juuri Cultural Care Au Pairin.

Vietin vuoteni North Carolinassa, perheessä jossa oli 3 lasta. Viikkoni täyttyivät muun muassa satutunneista, leikkipuistossa käynneistä, playdateista, kirjojen lukemisesta, askartelusta ja kotiläksyissä auttamisesta. Monet ovat sanoneet kuinka helppoa lastenhoito on ja tämän takia monella au pairiksi lähtevällä voi olla väärä kuva siitä, millainen vuosi tulee olemaan. Vaikka lastenhoito saattaa tuntua helpolta, kun on käynyt pari kertaa vahtimassa lapsia ja katsonut heidän kanssaan elokuvia, on au pairina olo kokopäivätyötä, johon kuuluu paljon muutakin. Perheet odottavat au pairien olevan aktiivisia ja tekevän paljon erilaisia aktiviteetteja lasten kanssa. Lisäksi au paireilta odotetaan, että lastenhuoneet ja lelut ovat ojennuksessa, lapsia kuskataan harrastuksiin ja heidän turvallisuudestaan pidetään huolta koko ajan.

Kasvun paikka

Vaikka työ olikin välillä rankkaa, en kertaakaan katunut au pairiksi lähtöä. Vuoden aikana kasvoin henkisesti enemmän kuin etukäteen pystyin edes kuvittelemaan. Sain uusia ystäviä, joiden kanssa olen edelleen tiiviisti yhteydessä, koin unohtumattomia hetkiä, joita tulen muistelemaan vielä mummonakin, sain perheen Yhdysvalloista, jonne tiedän aina olevani tervetullut ja opin millaista elämä Yhdysvalloissa oikeasti on. Pääsin kokemaan niin Halloweenin kuin Kiitospäivänkin (Thanksgiving) sekä monet muut juhlapyhät. Lisäksi sain kielitaidon, josta tulee varmasti olemaan paljon hyötyä tulevaisuudessa.

Ennen ulkomaille lähtöä en ollut varma mitä haluan tulevaisuudessani tehdä, mutta vuoteni aikana tajusin monia asioita, joita en varmasti olisi Suomessa tajunnut. Opin arvostamaan kotimaatani aivan uudella tavalla. Ilmainen koulutus, edullinen terveydenhuolto ja jopa kouluruoka avautuivat minulle aivan uudella tavalla. Isäntäperheen lapset eivät voineet mitenkään ymmärtää, miksi heillä ei ole ilmaista lämmintä kouluruokaa, jos kerran Suomessakin lapsilla on. Huomasin myös asioita, joita Yhdysvalloissa on, mutta Suomessa ei niinkään. Niistä päällimmäisenä mielessäni on small talk -kulttuuri, joka toisten mielestä on jopa ärsyttävä, mutta itse kaipaan sitä nyt kun olen takaisin Suomessa.

Matkoja ystävien kanssa

Vuoden aikana pääsin myös matkustamaan ympäri Yhdysvaltoja ja tekemään monia asioita, jotka ovat olleet to do – listallani. Unohtumattomia hetkiä olivat esimerkiksi delfiinien kanssa uiminen, skydiving sekä Disneyn Karibian-risteily. Vuoden päätteeksi tein au pair -ystäväni kanssa roadtripin USA:n länsirannikolla ja kiersimme kaupunkeja kuten San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, San Diego ja näimme Grand Canyonin. Koko vuoteni huipentui vielä Havaijin matkaan, joka oli kuin unta. Au pair viisumin tarjoama matkustuskuukausi ohjelman lopussa on mahtava tapa päästä kiertämään ympäri Yhdysvaltoja ja näkemään kaikki ne paikat joissa on aina halunnut käydä.

Kokonaisuudessaan au pair –vuoteni oli aivan mahtava. En voisi olla iloisempi, että päätin ottaa pelottavan askeleen kohti tuntematonta, sillä tuo askel toi minulle enemmän kuin pystyin edes toivomaan. Opin, kasvoin, näin, koin, elin ja vietin uskomattoman vuoden Yhdysvalloissa saaden kokemuksia ja muistoja, jotka varmasti tulen muistamaan aina. Haluan kannustaa ja rohkaista kaikkia, joita kiinnostaa ulkomailla asuminen. Oikealla asenteella ja avoimella mielellä pääsee pitkälle ja monet upeat hetket odottavat, kun vain uskaltaa ja päättää lähteä. Suomi ei katoa minnekään, mutta tilaisuudet lähteä voivat kadota, jos niihin ei tartu oikealla hetkellä.

Henriikka

Päivitetty 28.07.2014   Tulosta
Back to top