Skip to Content

Vaihto-opiskelijana Shanghaissa

Kauppatieteiden opiskelija Teemu opiskeli 3 kuukautta Kiinassa, Shanghain yliopistossa.

Heti opiskelupaikan varmistuttua yliopistoni kauppatieteellisessä tiedekunnassa päätin, että vaihtoon on päästävä, mutta kohdemaasta minulla ei vielä tuolloin ollut aavistustakaan. Kolme lukuvuotta vaihtoehtoja punnittuani päätimme yhdessä parin ystävän kanssa lähteä Kiinaan. Päätökseen vaikuttivat kavereiden kokemukset, jotka suorastaan ylistivät Shanghaita vaihtokohteena. Kaverini lupailivat, että vaihto tulisi olemaan ikimuistoinen ja varmasti positiivinen.

Hakuprosessi oli nopea ja lähes kaikki halukkaat pääsivät lähtemään. Haimme erään ammattikorkeakoulun kautta ns. freemovereiksi, eli omatoimisesti järjestettyyn vaihtoon yliopistoon, jolla ei ollut vaihtosopimusta kotiyliopistoni kanssa. Freemovereilta veloitettiin n. 350€:n suuruinen järjestelymaksu. Jätin vaihtohakemuksen ammattikorkeakouluun syyslukukaudella 2005 ja keväällä 2006 suuntasin Kiinaan.

Vaihtoon lähtiessäni olin päättänyt, että en tee liian tiukkoja suunnitelmia opiskeluni suhteen, vaan lähdin hakemaan uusia kokemuksia ja tutustumaan maailman suurimpiin kuuluvan kaupungin tarjontaan, ja sitähän riitti. Shanghai on uskomaton kaupunki täynnä erilaisia kulttuureja. Maaseudulta työn perässä muuttaneet kiinalaiset, sekä maan rajojen ulkopuolelta saapuneet ekspatriaatit takaavat sen, että kaikkea löytyy laidasta laitaan, oli kyse sitten ruokakulttuurista, taiteesta tai kansainvälisistä supertähdistä. Jo kaupungin suuri koko ja valtavat rakennukset riittävät syyksi vierailla Shanghaissa.

Kieltä ja kulttuuria

Ennen vaihtoa olin opiskellut kiinan kieltä ja kulttuuria yhden kurssin verran. Vaikka kieli osoittautui todella vaikeaksi, oli silti hyödyksi että olin opiskellut kulttuuria ja tutustunut maan tapoihin ennen matkaa. Kiinalainen opetustyyli tuntui alkuun melko vanhanaikaiselta, sillä se oli lähinnä asioiden toistamista kyllästymiseen saakka. Luokkahuoneet olivat lopputalvesta kylmiä ja alkukeväästä taas kuumia, mutta opettajat sympaattisia ja huolehtivaisia.

Freemovereille tarjottu kurssivalikoima oli melko suppea. Valikoimiin kuului muun muassa Kiinan kulttuuri ja historia, talousoikeus ja tietotekniikka, enemmän tai vähemmän pakollisena myös kiinan kielen opiskelu. Luennoilla oli läsnäolopakko ja poissa sai olla korkeintaan 20 % tunneista. Itse päätin keskittyä vain kielen opiskeluun, jota oli kolmena päivänä viikossa, yhteensä 12–16 tuntia.

Asuminen

Aluksi kaikki suomalaiset opiskelijat oli sijoitettu asuntoloihin Shanghain yliopiston Baoshanin kampukselle, joka sijaitsi noin puolen tunnin taksimatkan päässä keskustasta. Rakenteilla oleva metrorata ei ollut vielä ehtinyt valmistua kampukselle asti, joten päätimme vuokrata oman asunnon yhdessä kolmen ystäväni kanssa lähempää keskustaa.

Oman asunnon löytäminen kävi yllättävän helposti ottaen huomioon, että erittäin harva kiinalainen puhuu englantia. Asunnon löytämisessä meillä oli apuna paikallinen välittäjä, joka oli avuksi myös asunnon löytymisen jälkeen. Hän auttoi hoitamaan viralliset asuinpaikkaselvitykset paikallisen poliisin kanssa ja teki kaasu-, sähkö- ja vesisopimukset pyynnöstämme. Myös laskujen maksu onnistui hänen kauttaan, vaikka esimerkiksi kaasulaskun voi melko vaivattomasti maksaa lähikioskissa. Vuokravälittäjästä tuli vaihdon aikana myös ystävä, ja hän kävi meillä mm. laittamassa perinteistä shanghailaista ruokaa johon kuului lähes 30 erilaista ruokalajia.

Kaiken kaikkiaan korotettu opintotuki ja asumislisä riittävät elämiseen Shanghaissa mainiosti, varsinkin jos tyytyy asumaan hieman kauempana keskustasta. Opintotuen lisäksi sain apurahaa eräältä rahastolta ja rahat tulivatkin todella tarpeeseen, sillä vuokra, takuuvuokra ja välityspalkkio täytyi maksaa heti. Ruoka ja vaatteet ovat Shanghaissa edelleen edullisia, vaikka se onkin Kiinan kalleimpia kaupunkeja.

Vehreä ja rauhallinen suurkaupunki

Vastoin yleistä luuloa Shanghai on suurkaupungiksi turvallinen kaupunki. Monet ekspatriaatit joiden kanssa juttelin, kehuivat kaupungin olevan turvallisempi kuin Helsinki. Kolmen kuukauden vaihdon aikana en tuntenut oloani kertaakaan turvattomaksi, vaikka liikuin öiseen aikaan yksin kaupungilla. Myös kaupungin siisteys herättää huomion. Kaiken aikaa jossain näkyi siivoja, joka lakaisi katuja tai leikkasi nurmikkoa. Metroasemien marmorilattiat kiilsivät hohtavina ja niin liukkaina, että jouduin varomaan, etten liukastuisi.

Siistiksi trimmatut nurmikot ja upeat puistot ovat Shanghain tunnusmerkkejä, joissa voi huoletta viettää aikaa kunhan muistaa pitää paidan päällä, sillä auringon palvominen on vielä toistaiseksi tuntematon käsite Kiinassa, eikä ilman paitaa makailevia länsimaalaisia katsota kovinkaan suopeasti. Puistoissa huomaa nopeasti olevansa melko yksin keskellä nurmikkoa, sillä paikalliset ovat yleensä valloittaneet parhaat paikat puiden varjoista.

Kulinaristisia kokemuksia

Eläminen Shanghaissa on melko vaivatonta ja edullista. Ruokaa saa tilattua katukeittiöistä osoittamalla herkullisen näköisiä lihavartaita, eikä kaupoissa tarvitse pelätä tulevansa huijatuksi. Vaate- ja rihkamamarkkinoilla kannattaa tinkiä huoletta, sillä muuten päätyy helposti maksamaan huomattavaa ylihintaa. Ravintoloita löytyy laidasta laitaan ja moneen makuun.

Kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa savuttavien katugrillien tarjoamia herkkuja kuten perinteistä paistettua noodelia kasvisten kera tai kana- ja porsaanlihavartaita. Hinnat ovat näissä paikallisissa “pystygrilleissä” erittäin edullisia, ruoka hyvää ja usein paremmin länsimaalaiseen makuun sopivaa kuin hieman hienommissa ravintoloissa. Kalliimmat ja perinteiset kiinalaiset ravintolat ovat varsin erilaisia kuin Suomessa ja maut voivat olla yllättäviä kokeneellekin ulkomaankävijälle. Myös länsimaalaista ruokaa löytyy lähes kaikkialta ja hampurilaisketjut ovatkin raivanneet paikkansa shanghailaisten sydämiin.

Arjen haasteita

Metro ja taksit ovat edullinen tapa matkustaa. Tarkan osoitteen kertominen taksikuskille saattaa kuitenkin olla erittäin vaikeaa ja turhauttavaa kielimuurin takia. Taskussa kannattaakin pitää mukanaan kaupoissa jaettavia käyntikortteja, joissa osoitteet on kirjoitettu kirjoitusmerkein. Oman lisänsä kieliongelmiin tuo shanghailaisten oma murre, joka sisältää täysin omia sanoja, joita ei opetettu luennoilla.

Vaihtoaikani kului nopeasti ja kolme kuukautta osoittautui liian lyhyeksi ajaksi. Noin kuuden kuukauden vaihtoaika olisi mielestäni ollut sopiva, jotta olisi oikeasti mahdollista oppia kieltä ja siten päästä oikeasti sisään paikalliseen kulttuuriin. Valitettavasti kahta viikonloppureissua Hangzoun kaupunkiin lukuun ottamatta en ehtinyt tutustua muihin Kiinan kaupunkeihin. Toisaalta Shanghai tarjosi yllin kyllin ohjelmaa, eikä aika missään nimessä käynyt koko vaihtoaikana pitkäksi.

Suomesta kaipasin välillä asioiden hoitamisen helppoutta, sillä joskus kielimuuri aiheutti valtavasti ongelmia ja jotkut arkipäivän askareetkin tuntuivat masentavan vaikealta. Takaisin Suomeen palattuani kaipaan Shanghain vilinää ja vilskettä sekä loputtomalta tuntuvien vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien määrää, joita Suomessa ei ole tarjolla. Haluan kovasti vielä palata takaisin Shanghaihin ja joskus toivoisin työskenteleväni siellä esimerkiksi puolen vuoden työkomennuksella.

Teemu

Päivitetty 10.07.2012   Tulosta
Back to top