Skip to Content

Vaihdossa Siperiassa

Historianopiskelija Nooa lähti opiskelijavaihtoon Jakutskiin Venäjälle. Ankarasta talvesta huolimatta kokemus on ollut palkitseva ja venäjän kielen taito on karttunut valtavasti.

Venäjää pidetään jo itsessään mielenkiintoisena vaihtokohteena ja erilaista kulttuuria etsiville löytyy useiden yliopistokaupunkien kavalkadista monenlaisia vaihtoehtoja.

Maailman kylmimmässä kaupungissa toimiva Koillinen Federaatioyliopisto (entinen Jakutskin valtionyliopisto) perustettiin vuonna 1934 ja nykyisellään 11 instituutista ja 8 tiedekunnasta koostuvassa yliopistossa opiskelee noin 21000 opiskelijaa.

Hyvä kurssitarjonta ja vapaa-ajan mahdollisuudet

Monipuolisen pääainevalikoimansa ohella yliopisto tarjoaa vaihto-opiskelijoille tasoryhmittäin toteutettua venäjän kielen opetusta sekä luento- ja verkkokursseja englannin kielellä. Erityisesti Siperian vähemmistökansallisuuksien kielten ja kulttuurien sekä arktisten alueiden tutkimuksen taholla Koillista Federaatioyliopistoa voi pitää alan johtavana instituutiona.

Yliopiston kansainvälisen toimiston henkilökunta sekä opiskelijaklubi NEFU International järjestävät myös monipuolista vapaa-ajan toimintaa, kuten vierailuja kaupungin kulttuurikohteissa ja -tapahtumissa sekä kielenopiskeluun keskittyviä tandem-kokoontumisia paikallisten opiskelijoiden kanssa. Myös muilta osin vaihto-opiskelijoiden ääntä kuunnellaan ja apua löytyy tarvittaessa niin arkipäivän ongelmiin kuin uudenlaisten ideoiden ja toiveiden toteuttamiseen.

Asuminen ja ilmasto

Vaihto-opiskelijat majoitetaan tavallisesti yliopiston kautta asuntoloihin, joita voi paikallisessa mittakaavassa pitää tasokkaina ja edullisina. Asuntolan huoneet ovat 1-3 hengen kalustettuja soluhuoneita, joiden lisäksi asuntolalta löytyvät hyvin varustetut keittiö- ja pyykinpesutilat. Yksityisten vuokra-asuntojen hinnat alkavat noin 10 000-15 000 ruplasta, riippuen sijainnista ja neliömäärästä. Yleisesti vaihto-opiskelijoiden tarpeisiin asuntola lienee kuitenkin sopivampi vaihtoehto.

Jakutsk tunnetaan maailmalla jopa siperialaisittain ankarasta mannerilmastostaan, jossa lämpötila saattaa vuodenajoittain vaihdella jopa 90 celsiusastetta. Pitkään ja kylmään talveen sopeutuminen on osa paikallista elämäntapaa, ensilumien sataessa syyskuun lopussa ja sulaessa vasta toukokuun aikana. Tammi-helmikuun aikana pakkanen saattaa pudota jopa -55 celsiusasteeseen, joten villasukat kannattaa varata valmiiksi jo kotimaassa, vaikkakin paikallisesta asustevalikoimasta löytyy kaikki tarvittavat tamineet.

Monikulttuurinen ympäristö

Tavallisesti uusi tulija huomaa Jakutskissa jo ensi viikkoina kulttuurin erilaisuuden verrattuna muuhun Venäjään. Etäisen sijainnin sekä Sahan tasavallan monikansallisen väestön ansiosta Jakutsk eroaa perinteisistä venäläiskaupungeista niin kieleltään, kulttuuriltaan kuin asuimistoltaan. Nykyään valtaosan väestöstä muodostavien jakuuttien lisäksi kaduilla kulkee venäläisiä, uzbekkeja, ukrainalaisia, evenkkejä sekä evenejä - vain muutamia mainittuna.

Monikulttuurisuuden johdosta useimmat asukkaat sekä opiskelijat ovat kiinnostuneita uusista ihmisistä sekä etenkin seudulle harvoin eksyvistä ulkomaalaisista. Toisin kuin Euroopassa usein luullaan, kaupungissa asuva väestö on hyvin perillä maailman tapahtumista ja kulttuureista, minkä johdosta paikallisista on vaivatonta löytää juttuseuraa niin toreilla kuin yliopistollakin.

Kansainvälistymiskokemuksia on saatavissa paikallisiin tutustumisen lisäksi myös muiden vaihto-opiskelijoiden seurasta. Vaikka määrällisesti Jakutskissa ei vaihtareita ole samalla lailla kuin muualla Venäjän yliopistokaupungeissa, ovat asuntolalta löytyvät huonetoverit kotoisin sitäkin erilaisemmista kulttuureista.

Kuluvan vuoden aikana vaihto-opiskelijoita on ollut mm. Etelä-Koreasta, Kiinasta, Vietnamista, Guyanasta, Turkista, Ranskasta, Kanadasta sekä Yhdysvalloista. Myös useimmille heistä opiskelu Jakutskissa on uusi ja mielenkiintoinen kokemus, minkä johdosta vaihtarit ystävystyvät keskenään helposti huolimatta erilaisista kulttuureista sekä kielimuurista. Usein yhdistävänä kielenä onkin venäjän kieli, mikä entisestään helpottaa kielen opiskelua mukavassa ja mielekkäässä ilmapiirissä.

Kaiken kaikkiaan Jakutsk on haastava vaihtokohde, mutta ehdottoman suositeltava niille, jotka eivät pelkää uusiin haasteisiin tarttumista, hyppäämistä tuntemattomaan tai talven ankaruutta. Vaikka sisua ja jaksamista tarvitaan, voittaa vaihtojakso Siperiassa palkitsevuudellaan helposti monet muut kohteet Venäjällä ja tarjoaa unohtumattoman kokemuksen, josta riittää ammennettavaa koko loppuelämäksi.

Nooa

Päivitetty 25.04.2013   Tulosta
Back to top