Skip to Content

Työssäoppimassa matkatoimistossa Espanjassa

21-vuotias Noora vietti neljä kuukautta työssäoppimassa Fuengirolassa Espanjassa syksyllä 2010. Muutama päivä Suomeen paluun jälkeen hän valmistui matkailuvirkailijaksi helsinkiläisestä Helmi Liiketalousopistosta.

Noora sai työssäoppisjaksolleen Leonardo da Vinci -apurahan omasta oppilaitoksestaan.

Vähän luksusta

Noora oli ollut Fuengirolassa lomalla, joten kaupunki oli hänelle päällisin puolin tuttu. “Sain koulustani matkatoimiston yhteystiedot ja kysyin sieltä harjoittelupaikkaa. En saanut toimistosta aluksi vastausta ja luulin, etten pääse matkaan. Kun olin talvella käymässä Espanjassa, päätin kuitenkin vielä yrittää ja soitin toimistoon. Pääsin haastatteluun ja sain sittenkin harjoittelupaikan. Olin innoissani”, Noora kuvailee hakuprosessia.

Noora teki matkatoimistossa samoja myyntitöitä kuin muut työntekijät eli varasi asiakkaille matkoja ja retkiä. Töitä oli maanantaista perjantaihin 10–18. Valtaosa toimiston asiakkaista oli suomalaisia eläkeläisiä; Fuengirolassa asuu tuhansia suomalaisia.

Matkatoimistossa työskentely oli aluksi haastavaa. Nooralla oli paljon opittavaa: lentoyhtiöt, autovuokraamot, hotellit, matkanjärjestäjät ja niiden varausjärjestelmät. Lista tuntui aluksi loputtomalta. Pikkuhiljaa asiat alkoivat kuitenkin painua mieleen.

Harjoittelun aikana Noora pääsi myös risteilylle Royal Caribbean -varustamon luksuslaivalla. All inclusive -risteilyllä valtaosa matkan aterioista, juomista ja ohjelmista kuului matkan hintaan.

“Matkan aikana vierailimme Madeiralla ja Teneriffalla. Toimin risteilyllä suomalaisen sadan hengen eläkeläisryhmän matka-avustajana. Päivän aikana juoksin infopisteellä, vastasin soittopyyntöihin, vaihdoin ruokailuaikoja ja varasin ryhmäläisille laivan palveluja. Vaikka töitä oli paljon, oli kokemus ainutlaatuinen ja sain reissusta erillisen työtodistuksenkin”, Noora innostuu.

Vapaa-aika kului kuin siivillä. Nooralla oli Fuengirolassa ennestään ystäviä ja hän tutustui harjoittelun myötä uusiin ihmisiin. Tutuksi kävivät myös lähikaupungit Marbella ja Gibraltar.

“Syyslomalle lensimme Lontooseen asti, jossa kaksi luokkakaveriamme oli työharjoittelussa. Oli pieni shokki saapua Lontooseen Espanjan lämmöstä. Lämpömittari kohosi juuri ja juuri 10 asteeseen”, Noora kertoo.

Arjen ilot ja haasteet

Noora nautti uuden kielen oppimisesta ja ihanasta säästä. Parasta matkan aikana olivat kuitenkin paikallinen kulttuuri ja uudet ihmiset, joihin hän tutustui harjoittelujakson aikana. Lukuisat suomalaiskuppilat loivat yhteisöllisyyden tunnetta.

Noora on tyytyväinen harjoittelun käytännönjärjestelyihin. Tosin vapaa-aikaa olisi voinut olla enemmän. Töiden lisäksi pitikin täyttää harjoitteluraportteja iltaisin.

Nooran mukaan puhelut olivat yllättävän kalliita Espanjassa; kännykän saldo loppui heti muutaman puhelun jälkeen. Lisäksi monista asunnosta puuttui kokonaan lämmitys, ja varsinkin sateisella säällä sisällä oli jäätävän kylmä. Myös torakoita ilmestyi säännöllisin väliajoin asuntoon.

Tulevaisuus maailmalla

Espanjan kokemus vaikutti Nooran tulevaisuudensuunnitelmiin. Noora aikoo työskennellä myös jatkossa ulkomailla. “Opin Fuengirolassa paljon espanjaa, vaikka en valitettavasti ehtinyt espanjan tunneille, sillä tuntien aikana olin töissä. Aion kuitenkin jatkaa espanjan opiskelua Suomessa”, Noora arvioi.

Entäpä suositteleeko Noora ulkomaille lähtöä muille? “Ehdottomasti! Kannattaa lähteä pois tutusta ja turvallisesta, ja suunnata räpylät kohti maailmaa”, Noora kannustaa.

Tutustu myös Nooran ja hänen kämppiksensä Lauran kirjoittamaan blogiin: Viva España!

Haastattelun teki Katja Helander

Päivitetty 10.10.2014   Tulosta
Back to top