Skip to Content

Syksy harjoittelijana UNDP:n Kiinan toimistossa

Alina vietti syksyn 2012 harjoittelija Kiinassa. UNDP:n toimisto tarjosi kiinnostavan näköalapaikan kehitysyhteistyöhön ja kiinalaisen yhteiskunnan kehitykseen.

Pääsin harjoitteluun UNDP:n Kiinan maatoimistoon Pekingiin heti Shanghain vaihtovuoteni perään syksyksi 2012. Odotukseni olivat korkealla: kyseessä oli ensimmäinen oman alani työpaikka, jossa kaiken lisäksi yhdistyivät kaksi intohimoani, Kiina ja kehitysmaatutkimus. Pääsinkin suoraan kiinni työntekoon eli tutustumaan kansainväliskiinalaiseen organisaatiokulttuuriin sekä YK-järjestelmään.

Tunsin alusta alkaen olevani tervetullut, ja työilmapiiri oli innostava ja kannustava. Pääasiassa kiinalaiset harjoittelijat ovat pysyvä osa maatoimiston arkea ja heihin panostetaan niin paljon kuin muilta töiltä ehditään. Välillä oli hiljaisia kausia, jolloin itsensä työllistäminen riippui omasta mielikuvituksesta ja välillä taas töitä tehtiin aamusta iltaan. Hierarkkisesta työkulttuurista johtuen harjoittelijoiden työtehtävät eivät useimmiten olleet kovinkaan vastuullisia tai haastavia, mutta omalle kohdalleni sellaisia projekteja kuitenkin osui. Työ oli myös erittäin itsenäistä. Positiivista oli, että vapaapäiviä sai helposti pyytämällä, kun töissä ei ollut kiirettä ja harjoittelijat pääsivät osallistumaan kaikkiin toimiston lounasluentoihin, koulutuksiin ja juhlatilaisuuksiin.

Monipuolisia työtehtäviä näköalapaikalla

Työtehtäviini kuuluivat tiedonhankinta Kiinan kehitysyhteistyöstä ja etelä-etelä-yhteistyöstä sekä uutiskirjeen kokoaminen, kansainvälisten kehitystrendien tutkimus ja tiivistelmien laadinta, englanninkielisten dokumenttien, kuten puheiden ja tutkimusten oikoluku ja konferenssivalmistelut. Pääsin osallistumaan useisiin YK:n konferensseihin, ja yksi työharjoittelun ehdottomista huippukohdista oli työtiimini organisoima International Poverty Reduction Forum, jossa puhujavieraana oli korkea-arvoisten kiinalaistutkijoiden ja -virkamiesten lisäksi muiden muassa Nobel-palkittu taloustieteilijä Amartya Sen.

Harjoittelu tarjosi minulle arvokasta oman alan työkokemusta ja vahvisti ammatti-identiteettiäni. Erityisen palkitsevaa oli avustaa moniulotteista epätasa-arvoa tutkivassa hankkeessa, jossa pyrittiin löytämään keinoja Kiinan kasvavan epätasa-arvon suitsimiseen.

Toisen jännittävän näköalapaikan koko toimiston työhön ja tavoitteisiin tarjosi UNDP:n vuosiraportin kirjoittaminen osana asiantuntijatiimiä. Sain paljon kattavamman käsityksen toiminnasta kuin vain yhden ryhmän alaisuudessa työskennellessä.

Historiaa ja nykypäivää Pekingissä

Peking on monipuolinen kaupunki, jossa historia ja nykypäivä sekoittuvat uniikilla tavalla. Silkka ihmisten määrä ja kaupungin koko tekee elämisestä kaoottisempaa ja väsyttävämpää, mutta toisaalta vilinä ja vilske myös hämmästyttävät ja tarjoavat loputonta viihdykettä - viihdyinkin Pekingissä erinomaisesti.

Jos kärsi Suomi-ikävästä, vapaa aikaa pystyi viettämään Young Finnish Professionalsin ja muiden maiden nuorten vaihto-opiskelijoiden sekä työharjoittelijoiden tilaisuuksissa. Pekingin suomalaisten kaltaisten verkostojen ja järjestöjen kautta löytyy myös harrastuksia ja tekemistä. Harmittavasti ulkomaalaisiin on paljon helpompi tutustua kuin kiinalaisiin harjoittelijoihin, joilla ei useinkaan ole rahaa syödä ulkona tai muuten viettää iltaa.

Paras kulkuväline kaupungissa on tyrmäävien liikenneruuhkien vuoksi polkupyörä. Kannattaa siis etsiä asunto sopivan läheltä työ- tai opiskelupaikkaa. Vielä aidomman Kiina-kokemuksen saa, jos vuokraa alivuokralaishuoneen kiinalaiselta perheeltä. Omassa kotitalossani ei asunut ainuttakaan länsimaalaista minun lisäkseni! Tähän tietysti tarvitaan kiinan kielen taitoa tai apua ystäviltä tai työkavereilta, onneksi kiinalaiset osaavat englantia yhä paremmin.

Arvokkainta työharjoittelussa oli ehdottomasti oman elämänkokemuksen kartuttaminen, syvempi tutustuminen kansainväliskiinalaiseen työkulttuuriin ja YK-järjestelmään sekä poliittisesti kuohuvan ajanjakson eläminen ja kokeminen Kiinassa.

Kiina on maa, johon tulen ehdottomasti vielä palaamaan.

Alina

Päivitetty 26.04.2013   Tulosta
Back to top