Skip to Content

Som praktikant I Paris

Praktiken i Paris var en mycket positiv erfarenhet för Linnea, och hon lärde sig mycket om hur det franska samhället fungerar.

En fem månaders praktiksplats in Paris

Min erfarenhet av livet i Frankrike började egentligen redan läsåret 2005-2006, då jag var utbytesstuderande i Paris. Året kändes alldeles för kort så jag bestämde mig för att göra vad jag kunde för att förlänga det. Till mina studier i franska hör en obligatorisk arbetspraktik, så att söka praktikplats i Frankrike via CIMO kändes som den perfekta lösningen.

Jag hade turen att få en fem månaders praktikplats i Paris för följande höst (2006), vilket gjorde det möjligt för mig att stanna kvar i staden ett halvår till. Mycket av de praktiska arrangemangen var säkert enklare för mig än för många, eftersom jag redan hade en bostad och kontakter i Paris och eftersom jag hade vant mig vid att tala franska mest hela tiden redan under det föregående året. Men jag tror också att någon med mindre vana skulle ha klarat sig bra som praktikant.

Praktikplatsen gav möjlighet att ta initiativ

Föreningen där jag jobbade agerade mellanhand mellan familjer i Frankrike och ungdomar i hela världen som vill komma till Paris eller närliggande områden som aupair. Jag var i kontakt med ungdomar framför allt från Sydamerika och Ryssland, men också med sökande från USA, de nordiska länderna, Moldavien, Rumänien, Schweiz med flera.

Förutom aupairerna och familjerna var föreningen i kontakt med språkskolor och fungerade också ofta som mellanhand i kontakterna till de franska myndigheterna, vilket gav en intressant insikt i den franska byråkratin.

Miljön var flexibel och det fanns också möjlighet att själv ta initiativ och säga ifrån eller be om hjälp om någon uppgift tycktes för svår. Dessutom var atmosfären på byrån avslappnad och det var lätt att känna sig välkommen. Mina medarbetare svarade gärna och mångordigt på alla möjliga sorters frågor och förklarade inte bara sådant som hade direkt med jobbet att göra, utan också andra saker som jag undrat över gällande olika fenomen jag stött på i Frankrike.

Paris – en underbar stad

Hyresnivån i Paris är hög, men det är ändå en underbar stad att bo i. Jag betalade 400 euro i månaden för ett vindsrum, där jag delade kök och badrum med en annan hyresgäst. I övrigt var prisnivån ungefär som hemma, men det gick mycket pengar till museer, kaféer och resor.

Praktikantlönen på lite över tusen euro i månaden räckte ändå till utan några större problem. Den kändes till och med riktigt lyxig, i jämförelse med de 0-300 euro som är standard för praktikanter i Frankrike, när arbetsgivaren betalar.

Om Paris utbud av förströelser inte räcker till är det också lätt att ta sig till andra trevliga städer i området med tåg, eller besöka slott som Versailles. Däremot är det inte alltid så lätt att hitta billiga resor till och från Finland.

Allt som allt var praktiken en mycket positiv erfarenhet, som lärde mig mycket om hur det franska samhället fungerar och som också lärde mig mer franska än jag någonsin skulle ha lärt mig på fem månader i Finland.

Linnea Rönnholm

Päivitetty 10.07.2012   Tulosta
Back to top