Skip to Content

Samille vaihtovuosi Yhdysvalloissa oli mullistava kokemus

Sami oli nuorempana ujo, mutta sai lisää rohkeutta Yhdysvaltojen vaihto-oppilasvuotensa aikana. Korkeakoulututkintonsa Sami suoritti Lontoossa.

Sami Törmä, 33, on aloittanut muutama kuukausi sitten mainonnan suunnittelijana (account strategist) Suomen Googlen toimistossa. Hän suunnittelee Google-mainontaa asiakkaille, mikä käytännössä tarkoittaa mainostekstien ja avainsanojen kanssa pelaamista.

Myös Sami joutui käymään läpi useita haastatteluja ennen kuin hänet valittiin tehtävään.

- He katsovat tarkkaan, miten hyvin hakija sopii muuhun tiimiin. Minusta se oli vain hienoa, miten tarkkaan he tutkivat asiaa, Törmä pohtii nyt.

Törmä on kotoisin Keravalta ja muutti vuosi sitten takaisin kotiseudulleen. Siinä välissä hän on ehtinyt asua pitkään myös ulkomailla. Jo lukioaikana hän oli vuoden vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa.

- Silloin oikeastaan päätin, että lähden ulkomaille myös lukion jälkeen opiskelemaan. Ja niin opiskelinkin Englannissa yhteensä neljä vuotta.

Takaisin toisena ihmisenä

Innostus lähteä vaihto-oppilaaksi tuli serkuilta, jotka olivat myös olleet vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Törmän perheessä oli koko ajan puheissa ja suunnitelmissa Samin vaihtovuosi, joten myös vanhemmat kannustivat poikaansa lähtemään ulkomaille. Törmä palasi takaisin Suomeen omien sanojensa mukaan aivan eri ihmisenä.

- Kun vastassa oli vieras perhe ja kulttuuri, se opetti pärjäämään omillaan. Olin nuorena jopa keskimääräistä ujompi heppu, mutta vaihto-oppilasvuosi avasi minulle aivan uusia maailmoja ja muutti täydellisesti tapani kohdata toisia ihmisiä. Se oli mullistavampi kokemus kuin ikinä osasin arvata.

Siihen aikaan ei myöskään ollut sähköpostia tai internetiä, joiden kautta pitää yhteyttä kotimaahan. Törmä muisteleekin kirjoittaneensa kirjeitä ja soittaneensa kotiin kolme kertaa koko aikana.

- Olin siellä siis täysin kielikylvyssä. Ehkä myös siitä syystä paluushokki oli yllättävän paha, mutta kasvatti minua toisaalta vain lisää.

Vaikka uudestaan tutkinto-opiskelijaksi

Törmä opiskeli Englannissa ensin alemman korkeakoulututkinnon verran Communication and Cultural Studies -opintoja ja sen jälkeen hän teki vielä maisterin tutkinnon informaatiotieteestä. Lontoossa eläminen oli kallista ja siksi opintojen ohella oli tehtävä töitä.

- Näin jälkikäteen ajateltuna se oli hyvä juttu, koska siinä sai väistämättä työkokemusta, mistä on ollut hyötyä jatkossa. Englannissa on helppoa saada osa-aikaista työtä, koska siellä ei heti alussa vaadita työkokemusta, kuten Suomessa.

Myös Lontoossa eläminen oli Törmän mukaan elämys jo sinänsä. Hän ei esimerkiksi osaa arvioida opetuksen tasoa, mutta pohtii, että kokemus oli kokonaisuudessaan niin rikastuttava, että hän lähtisi uudestaan milloin vain.

Työelämässä ulkomaankokemuksista hyötyä

Suomeen palattuaan Törmä on työskennellyt muun muassa markkinatutkimus- analyytikkona ja Reutersilla toimittajana.

-Kukaan työnantaja ei ole millään tavalla epäillyt ulkomaista tutkintoani tai ulkomailta saatua työkokemusta. Päinvastoin, kaikki ovat nähneet sen positiivisena asiana.

Törmä on tietoisesti hakeutunut Suomessakin kansainvälisiin tehtäviin ja paikoille, joissa on työkielenä englanti.

- Mielestäni kansainvälisyys tuo työhön monipuolisuutta ja tyydyttää jollain tavalla myös jatkuvaa kaukokaipuutani.

Myös Googlella tehdään jatkuvasti yhteistyötä muiden maiden konttoreiden kanssa ja yhtiön työkielenä on englanti.

Törmä keskustelee Englannissa mukana olleen vaimonsa kanssa edelleen viikoittain siitä, minne maailmalle he seuraavaksi suuntaisivat. Haaveissa olisi vielä ainakin muutaman vuoden työkomennus jossakin päin maailmaa, mutta perheensä he haluaisivat kasvattaa Suomessa, kun sen aika on.

Teksti: Pilvi Isotalus/CIMO 2008

Kuva: Satu Haavisto

Päivitetty 10.07.2012   Tulosta
Back to top