Skip to Content

Ravintola-alan opissa Hollannissa

Miika Niemi on saanut ravintola-alan oppia Hollannissa ja tutustunut pihvinpaistamisen saloihin puukenkämaan loistohotellissa.

Miika opiskelee kolmatta vuotta Pirkanmaan ammattioppilaitoksen kansainvälisellä kaksoistutkintolinjalla, jonka opiskelijat suorittavat toisen lukuvuoden Hollannissa. Linjalta valmistutaan ravintolakokiksi ja tarjoilijaksi.

Miika vietti Hollannissa lukuvuoden 2007-2008. Syyslukukausi Hollannissa ahkeroitiin opintojen parissa ROS Asa Amersfoort:issa ja kevätlukukaudella opiskelijat suorittivat työharjoittelun. Miika kertoo, että opiskelu oli yrittäjyyshenkisempää ja projektiluontoisempaa kuin Suomessa:

”Koko neljä kuukautta työskenneltiin jonkun projektin parissa. Opiskelijat olivat itse vastuussa ihan kaikesta, kuten suunnittelusta, mainostamisesta ja budjetoinnista. Se oli vaikeata aluksi mutta jälkeenpäin ajatellen se oli hyvä toimintatapa, siinähän sitä eniten oppi”.

Oma aktiivisuus ratkaisee työpaikalla

Koulu järjesti opiskelijoille harjoittelupaikat ja Miika pääsi harjoitteluun Hilton-hotellin keittiöön. Työ oli samanlaista kuin Suomessakin, vaikka hierarkia oli hotellissa tiukempi.

”Pihvi näyttää samalta, oli se sitten suomalainen tai hollantilainen pihvi. Eli kyllä ulkomailla pärjää. Harjoittelusta kannattaa nauttia ja ottaa siitä kaikki irti. Aina ei ollut hauskaa, mutta se kannattaa kääntää mielessään niin, että tämä on hienoa ja tärkeää kokemusta. Se on asennekysymys. ”

Miikan mukaan paljon on kiinni omasta aktiivisuudesta, ja aktiivisuus vaikuttaa myös siihen, mitä ulkomaanjaksosta saa irti.

”Oma aktiivisuus heijastuu myös ulkomailla kaikkeen tekemiseen. Millaisen kuvan annat itsestäsi ja miten teet töitä ja opiskelet. Ei kannata lähteä väkisin, jos ei halua ottaa siitä hyötyä irti.”

Työkielenä koulussa ja hotellissa oli englanti, mutta Miika oppi vuoden aikana myös jonkin verran hollantia.

”Hollanti oli mulle kielenä helppo, koska olin lukenut saksaa koulussa 11 vuotta lukioon asti ja hollanti on hyvin samanlainen kieliopiltaan. Mulle ei puhuttu hollantia, mutta ymmärsin muiden puhetta. ”

Vuosi ulkomailla motivoi opiskeluun

Miika kannustaa muitakin opiskelijoita lähtemään harjoitteluun ulkomaille, jos siihen suinkin on kiinnostusta.

”Kannattaa ottaa itse rohkeasti yhteyttä harjoittelupaikkoihin, jos koulu ei sitä pysty hankkimaan. Ja monessa koulussa on suhteita ulkomaille jo valmiiksi”.

Hollannin vuosi antoi luottamusta omiin kykyihin, kun huomasi pärjäävänsä arkielämässä myös vieraassa maassa. Miika uskoo, että ulkomaanjaksosta on tulevaisuudessa hyötyä myös työpaikkojen haussa.

” Olen tyytyväinen, että olin Hiltonilla töissä, onhan se meriitti sinänsä, Miika arvelee. Se myös motivoi opiskelemaan, kun huomaa että tulee toimeen ja saa kansainvälistä työkokemusta, jota arvostetaan työelämässä.”

Miikan tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä täsmentyneet. Parhaillaan hän puntaroi, hakisiko ammattikorkeakouluun vai menisikö töihin valmistumisen jälkeen.

” Kyllä taidan kuitenkin kallistua ammattikorkeakoulun puolelle. Unelmani on joskus päästä keittiön esimiestehtäviin. Sen jälkeen en sitten tiedä. Onhan tämä upea ala ja mahdollisuudet ovat aika rajattomat. Työnimikkeitä löytyy joka lähtöön, riippuen siitä mistä itse on eniten kiinnostunut.

Teksti: Sari Pohjola / CIMO 2008

Päivitetty 10.07.2012   Tulosta
Back to top