Skip to Content

Kolmen viikon vaihtojaksosta kansainvälistymiskoukkuun

Leonardo-vaihtojakso vei rakennusalalle opiskelevan Kalle Markkasen ensi kertaa ulkomaille, ja siitä lähtien hän on ollut koukussa. Ulkomaankokemustensa myötä suurimman muutoksen Kalle on havainnut suhtautumisessaan – ennakkoluulot kansainvälistymisestä ovat karisseet pois. Nyt, parin vuoden ulkomailla asumisen ja toisen vaihtojakson jälkeen Kalle ottaa luottavaisin mielin uudet haasteet vastaan muun muassa oman yrityksen pyörittämisen parissa.

Kalle Markkanen oli suorittamassa rakennusalan perustutkintoa oppisopimuskoulutuksessa, kun koulun kautta tuli ehdotus lähteä Leonardo-vaihtojaksolle Eurooppaan. Tuolloin 17-vuotias Kalle ei ollut käynyt aiemmin ulkomailla, ja sivuutti ehdotuksen alkuun. Parin päivän pohtiminen teki kuitenkin tehtävänsä, ja Kalle innostuikin kokeilemaan.

– Pakkohan se oli mennä katsomaan, onko Jokelan ulkopuolellakin elämää, oli Kalle itsekseen todennut.

Vaihtokohteena oli tuolloin Ranskan Orléans. Kolmen viikon vaihtojaksolla työskenneltiin tiiviisti työmaalla, ja vieraan maan työskentelykulttuurissa opittavaa oli paljon. Uusia työtapoja ja työkaluja tuli vastaan päivittäin. Perustiedot ja -taidot töistä olivat kuitenkin työskentelyn kivijalka, ja elekielen sekä iloisen asenteen yhdistelmällä haasteet kääntyivät voitoksi. Parin päivän jälkeen ei enää juurikaan edes jännittänyt.

Vaihtojakson jälkeen omatoimisesti ulkomaille

Päällimmäisenä vaihtojaksolta jäi mieleen omien ennakkoluulojen väistyminen. Ensimmäinen ulkomaankokemus innostikin lähtemään uudestaan reissuun. Saatuaan perustutkintonsa valmiiksi Kalle ryhtyi selvittämään mahdollisuuksiaan lähteä ulkomaille pidemmäksi aikaa. Espanjasta löytyi tuttavien kautta työpaikka, ja työnantaja tarjosi myös asuintilat työmaan ääreltä.

Ajatus oli alkuun ollut lähteä vuodeksi, mutta aikaa venähtikin kaksi ja puoli vuotta. Tuohon aikaan mahtui yhteensä kolme eri työnantajaa, ja asuinpaikkoja lukuisia – työmaiden vaihtuessa vaihtui myös asunto.

– Helppoa siellä ei ollut. Työ oli uutta ja melko rankkaa, mutta osaavilta tekijöiltä oppi paljon. Ensimmäinen päivä oli kova, mutta viikon jälkeen homma alkoi jo luistaa, muistelee Kalle.

Espanjassakin Kalle pärjäsi pitkälle ilman kattavaa paikallisen valtakielen taitoa. Työyhteisö oli hyvin kansainvälinen, ja heti ensimmäiseltä työmaalta – 4800 kilometrin päässä Suomesta – löytyikin toinen suomalainen, jonka kanssa Kallella oli lisäksi yhteinen tuttu Suomessa. Koska Espanjassa ollaan perhekeskeisempiä ja vastaanottavaisia, oli tunnelma koko ajan tervetullut.

Itsevarmuutta kokonaisvaltaisesti

Pari vuotta Espanjasta kotiutumisen jälkeen Kalle perusti oman yrityksen. Omat kokemukset ulkomailla olivat kasvattaneet ajattelemaan omalla tavallaan ja rohkeus oli kasvanut, joten oman firman perustaminen oli luonteva siirto.

Oman yritystoimintansa puitteissa Kalle suorittaa nyt rakennusalan ammattitutkintoa. Jo toinenkin Leonardo-vaihtojakso on takana, tällä kertaa Kalle tutustui rakennustyöhön Sloveniassa, Ptujissa.

– Neljän viikon jaksosta kolme viikkoa liikuttiin tiiviisti porukassa muiden opiskelijoiden kanssa, ja viimeinen viikko meni omalla ajalla autolla maata kierrellessä, Kalle kertaa reissukokemuksiaan.

Koukussa kansainvälistymiseen

Muistorikkain oli silti ensimmäinen ulkomaanreissu Ranskaan, missä mukanaolijat ja nähtävyydet ovat jääneet selvimmin mieleen. Siitä se kaikki oikeastaan lähti, kokemus antoi pontta lähteä uudestaan ulkomaille. Vaikka suurin sisäinen palo on nyt taltutettu, Kalle aikoo silti reissata jatkossakin. Tosin asumaan pidemmäksi aikaa ei enää välttämättä tarvitse lähteä.

Ulkomailla vietetyt ajanjaksot näkyvät kokemuksena ja luottavaisuutena selviytymisestä uusissa haasteissa ja tilanteissa. Suhtautumisessaan Kalle on havainnut suurimman muutoksen.

– Ikinä ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Lopulta kaikki ennakkoluulot häviävät, ja voi keskittyä olennaiseen, eli työn tekemiseen. Viimeisellä kerralla matkaan tulikin lähdettyä entistä avoimemmin mielin, summaa Kalle ajatustensa muuttumista.

Kuvassa Kalle kollegansa kanssa rakennustyömaalla Espanjassa

Kiinnostuitko työssäoppimisesta ulkomailla?

Leonardo da Vinci -ohjelma tarjoaa mahdollisuuksia ammattiin opiskelevien kansainvälistymiseen. Ohjelmasta tuetaan muun muassa työssäoppimisjaksoja, joihin voivat osallistua myös oppisopimusopiskelijat.

Lue lisää Leonardo da Vinci -ohjelman liikkuvuushankkeista

Teksti: Riikka Hemmilä
Kuvat: Kalle Markkanen ja Riikka Hemmilä

Päivitetty 10.07.2012   Tulosta
Back to top