Skip to Content

Politiikan opintoja Sveitsissä

Niina opiskelee saksaksi tutkintoa Luzernin yliopistossa. Tiukan opiskelun vastapainoksi Sveitsissä on tarjolla hyvät harrastusmahdollisuudet ja vastassa ystävälliset ihmiset. Niina kannustaa panostamaan kieliopintoihin jo ennen opintojen alkua.

Missä opiskelet ja mitä ainetta?

Opiskelen Luzernin yliopistossa pääaineenani politiikka ja sivuaineenani sosiologia.

Miksi valitsit tämän maan ja korkeakoulun?

Opiskelin Suomessa pari vuotta ympäristötekniikkaa, mutta ala ei ollut minua varten. Halusin hakea lukemaan politiikkaa yliopistoon Suomessa. Kun tapasin sveitsiläisen poikaystäväni, ajattelin että voisin tulla tänne Sveitsiin opiskelemaan. Poikaystäväni on kotoisin Luzernin lähistöltä, siksi Luzern tuntui luontevalta vaihtoehdolta opiskelupaikaksi. Lisäksi kuulin, että vaikka politiikka on melko uusi oppiaine tässä yliopistossa, professorit ovat hyviä.

Miten hait nykyiseen oppilaitokseesi?

Hain yliopistolle huhtikuussa. Luzernin yliopistoon pääsy ei ole eurooppalaisille vaikeaa, toisin kuin Zürichissä, jossa ulkomaalaisten on täytynyt opiskella samaa alaa jo omassa kotimaassaan. Hakuprosessi oli yksinkertainen, ennen opiskelun alkua piti vain tehdä kielitesti, koska opiskelen saksaksi. Kielitesti oli B2-tasoa. Kielikoe ei ollut kovin vaikea loppupeleissä, vaikka siltä se suorittamisen aikana tuntui. Olin opiskellut koko kesän saksaa intensiivikurssilla, mikä varmasti auttoi minua läpi pääsyssä.

Millä kielellä opiskelet?

Opiskelen saksaksi, yhden englanninkielisen kurssin otin viime syksynä. Alkuun opiskelu oli todella vaikeaa, koska saksan kielen taitoni ei ollut kuin B2-tasoa. Alkuun otin vain tavoitteeksi, että pääsen kaikki kurssit läpi ja niin onneksi pääsinkin. En edelleenkään juuri vastaa tunneilla kysymyksiin, mutta ymmärrän kaiken mistä puhutaan. Teen muistiinpanoja niin kuin muutkin, ja tarpeen tullen pidän kyllä esitelmiä yms. saksaksi.

Puhekielenä Sveitsissä on sveitsinsaksa ja alkuun en ymmärtänyt sitä lainkaan, mutta näin 1,5 vuotta Sveitsissä asuttuani ymmärrän sveitsinsaksaa ja kommunikointi sujuu jo melko sujuvasti saksaksi. Sveitsinsaksaa ei voi oikein oppia muualla kuin Sveitsissä ja vain täällä saksankielisellä alueella. Pitääkin varautua siihen, ettei alkuun ymmärrä mitään, mitä paikalliset keskenään puhuvat.

Oletko tyytyväinen opetukseen ja opiskelutyyliin?

Olen ollut tosi tyytyväinen opetukseen sekä opiskelutyyliin. Tietysti tietyillä professoreilla on omat tapansa opettaa, jotka eivät ehkä ole ihan minun mieleeni, mutta suurempia mutinoita minulla ei ole. Eroja opiskelussa on kyllä Suomeen verrattuna. Sveitsissä täytyy opiskella ja lukea huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Tentistä ei todellakaan pääse läpi sillä, että lukee edellisenä iltana, vaan lukemaan täytyy alkaa jo viimeistään kuukautta ennen. Joka lukukausi täytyy myös kirjoittaa ainakin yksi työ, joka on pituudeltaan noin 12 - 20 sivua. Nyt kolmannella lukukaudella ollessani ymmärrän todella, kuinka vähän Suomessa ihmiset opiskelevat. Täällä ei ole aikaa käydä kerran tai kaksi viikossa opiskelijariennoissa, eikä niitä edes järjestetä niin paljon!

Paljonko opiskelu maksaa?

Opiskelu muuttui täksi lukukaudeksi kalliimmaksi ulkomaalaisille opiskelijoille. Aiemmin opiskelu oli noin 700 CHF lukukaudessa ja nyt se on 1000 CHF. Tämän lisäksi minun täytyy maksaa vakuutusmaksu, joka omalla kohdallani on pieni verrattuna paikallisiin, mutta kuitenkin 70 CHF kuussa.

Asuminen ei ole halpaa Sveitsissä, maksan vuokraa 700 CHF kuussa. Kelan tuet eivät riitä edes vuokraan, vaikka saan maksimituet (noin 630 CHF, riippuen valuuttakurssista). Tällä hetkellä en ole töissä, koska lukukauteni on melko rankka, mutta perheeni ja poikaystäväni auttavat ruokakuluissa yms. Ulkomaalaisena opiskelijana saisin käydä 14h/vko töissä ja kevätlukukaudella varmaan menenkin töihin.

Onko yliopistossasi paljon kansainvälisiä opiskelijoita?

Luzernin yliopistolla ei ole paljoa kansainvälisiä opiskelijoita. Saksalaisia opiskelijoita löytyy kyllä jonkun verran ja vähän vaihto-opiskelijoita, mutta melko vähän on muita ulkomaalaisia. Olen tietääkseni ensimmäinen suomalainen, joka opiskelee täällä Luzernissa.

Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja ovat ymmärtäneet minua, vaikka alussa saksani ei ollut niin hyvää. Olen myös löytänyt sveitsiläisiä kavereita, heille alun kielitaitoni ei ollut ongelma.

Onko opiskelukaupungissasi paljon vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia?

Luzernista löytyy vaikka millä mitalla vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia. Löytyy veneilyä, soutamista, juoksemista, kuntosalia, jumppia, ratsastusta, uintia, ravintoloita, museoita yms. Myös yliopisto tarjoaa paljon mm. erilaisia urheilumahdollisuuksia sekä myös joskus leffailtoja ja gaaloja. Urheilumahdollisuuksia aion syksyn mittaan kokeilla, olen kuullut, että tarjolla on esim. hyviä jumppia.

Millaisiin kulttuurieroihin olet törmännyt?

Sveitsiläisille kuten saksalaisillekin on tärkeää, että on korrekti toista kohtaan. Jos toinen on vanhempi tai professori, niin kuuluu teititellä. Ihmiset ovat myös paljon ystävällisempiä kuin suomalaiset, eikä se ole kauhistus, jos vieraat ihmiset puhuvat keskenään. Sveitsiläiset ovat osittain melko vanhoillisia ja vanhemmat ihmiset puhuvat yleensä vain sveitsinsaksaa (ne jotka ovat tältä alueelta). Sveitsiläiset haluavat myös mielestäni menestyä enemmän kuin suomalaiset; he tekevät itselleen tavoitteet ja tekevät kovasti töitä päästäkseen noihin tavoitteisiin.

Onko sinulla joitain vinkkejä opintoja ulkomailla suunnittelevalle nuorelle?

Opiskele maan kieli jo ennen kuin menet maahan! Voit oppia toki matkan varrella lisää ja paikalliset dialektit, mutta perusteet täytyy osata hyvin, varsinkin jos opiskelee kokonaan tällä kielellä.

Parempi olisi, jos ei ole yksin. Jos sinulla on jo kavereita tai poikaystävä kohdemaassa, sopeutuminen on helpompaa, koti-ikävä ei iske niin usein. Suunnittele mitä haluat tehdä ja kuinka nopeasti. Aseta itsellesi tavoitteita ja pyri myös niin. Kova työ palkitsee lopussa!

Lue Suuntana Sveitsi -opas!

Päivitetty 09.08.2013   Tulosta
Back to top