Skip to Content

Opiskelijavaihto Thaimaassa avasi ovet Aasian työmarkkinoille

Kaikki alkoi vuonna 2003 tapahtuneesta kilpailumatkasta Thaimaahan, urheilulajina thainyrkkeily. Eetulla ei vielä tuolloin ollut aavistustakaan, mikä tie häntä Aasiassa odotti.

Vaihdossa Thaimaassa 2005-2006

Syksyllä 2005 opiskelin Haaga Instituutin ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomitutkintoa ja hain koulun järjestämään opiskelijavaihtoon Bangkokissa sijaitsevaan Siam Universityyn. Tuolloin jo useamman matkan maahan tehneenä ja muutaman sanan kieltä puhuvana luulin olevani veteraani Thaimaan kävijä. Kuinka väärässä sitä voikaan ihminen olla.

Koulun taso oli melkoinen yllätys suomalaiseen liiketalouden ammattikorkeakouluun verrattuna, ja samalla ensimmäinen oppituntini korruptiosta. Thaimaalainen koulujärjestelmä on hieman erilainen kuin Suomessa, eli yliopistossa opiskellaan ensin nelivuotinen kandin tutkinto, joka on Suomen kandia laajempi, ja sen jälkeen kaksivuotinen maisterin tutkinto. Tutkinnot ovat erillään toisistaan ja voidaan suorittaa eri kouluissa.

Osallistuin kanditason kursseille. Opetus oli englanniksi, koska kyseessä oli kansainvälinen ohjelma. Paikalliset oppilaat valuivat kolme tuntia kestäville luennoille yleensä noin tunnin myöhässä. Opettaja on suurin auktoriteetti luokassa, ja häntä ei saa kyseenalaistaa. Tästä johtuen paikallisilla oppilailla oli hyvin harvoin mitään kysyttävää.

Vaihdossa ehkä parasta oli se, että pystyin reissaamaan ympäri Aasiaa edullisesti Thaimaasta käsin. Laos, Burma, Malesia ja Singapore tulivat vaihdon aikana tutuiksi. Aasian eri halpalentoyhtiöt tarjosivat jo tuolloin hyviä lentotarjouksia, joita hyödynsin ja Aasian hotellit varasin netistä.

Työharjoittelussa Kiinassa 2006–2007

Puolivuotisen vaihtojakson loputtua olin jo tehnyt päätökseni. Aasia olisi tulevaisuuteni tavalla tai toisella. Seuraavana syksynä sain soiton Kiinasta. Olin kesätöissäni Nokialla saanut loistavan kontaktin Kiinasta, joka auttoi työharjoittelupaikan järjestymisessä Pekingiin.

Neljä kuukautta Pekingissä oli loistava koulu Kiinan työkulttuuriin ja aitiopaikka tarkastella, kuinka saman firman työkulttuurit eri puolilla maailmaa eroavat toisistaan. Kiinalainen työkulttuuri on erittäin sisäänpäin lämpenevä. Parasta harjoittelussa oli saamani suomalaiset kontaktit Kiinassa. Nokialla oleviin suomalaisiin tutustuminen sujui luonnollisesti. Elvytimme myös Nokian bändin, joka oli takaisinmuutoista hiipunut.

Töitä ja jatko-opintoja Thaimaassa 2007–2010

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, tai ainakin avaa uusia haasteita. Jatkoa ei Kiinassa kovasta yrityksestä huolimatta tullut, johtuen Nokia-Siemens -fuusiosta ja henkilöstösaneerauksesta. Olin kuitenkin ansainnut papereita vaille valmiina tradenomina 1,5 kuukauden loman Bangkokiin. Ja samalla matkalla edelleen ollaan.

Siam Universityn nyrkkeilysalilla olin tutustunut vaihdossa ollessani espanjalaiseen Jorgeen, joka oli edennyt paikallistehtaan myynnin johtoasemaan. Työpaikka järjestyi ongelmitta. Se oli ensimmäinen oppituntini suhteiden tärkeydestä Aasiassa. Sain vastuulleni Euroopan, Pohjois-Amerikan, Australian ja osan Kaakkois-Aasian markkinoista. Työ tutustutti minut kansainvälisiin suhteisiin erittäin haastavassa työympäristössä. Tämä jakso avasi silmäni thaimaalaiseen kulttuuriin, osittain myös sen ansiosta että thaikielentaitoni alkoi olla jo melko sujuvaa.

Nyt olen työskennellyt useassa paikallisessa yrityksessä erilaisissa myynnin ja markkinoinnin myös johtotehtävissä ja pyörittänyt siinä sivussa omaa yritystä useamman vuoden. Alan pikkuhiljaa ymmärtää miten asiat toimivat ja kuinka eri tilanteissa tulee toimia. Maltti on valttia. Negatiivisia tunteita ei saa näyttää ja maltin menettämällä häviää takuuvarmasti tilanteen kuin tilanteen. Asiat tapahtuvat usein eri järjestyksessä kuin mitä olit suunnitellut, ja se kuuluu asiaan ja Aasiaan. Tietyt asiat kuitenkin turhauttavat, etenkin kun ne toistuvat päivästä toiseen. Paras tapa elää tämän kanssa on muuttaa omaa suhtautumistani asioihin. On paljon helpompaa ja säästää päänsäryltä.

Reilu vuosi sitten aloitin vihdoin maisterin opintoni Bangkok Universityssä. Maineeltaan se on hyvä yliopisto paikallisessa arvostelussa, ja muutaman hyvän kaverin suositukset saaneena valintani oli helppo. Olen ollut tyytyväinen yliopiston tasoon. Opetus on ammattimaista, luennoitsijat pääosin erittäin hyviä ja vaativia. Tätä tosin selitti paikallinen kaverini joskus sillä, että kandin tutkinto on hänen mukaansa leikkikoulu, ja ainoastaan oikeasti aiheesta kiinnostuneet jatkavat maisterilinjalle. Toki eri koulujen välilläkin on eroja. Chulalongkorn ja Thammasat ovat perinteisesti paikallisittain arvostettuja, ja sieltä valmistuvat kandit ja maisterit yleensä sijoittuvat hyviin työpaikkoihin.

Useiden eri työpaikkojen kautta päädyin lopulta yrittäjäksi: perustimme hiljattain muutaman suomalaisen Thaimaa-ekspertin kanssa MinneThaimaassa.com -sivuston, jonka tarkoituksena on tarjota ilmaista tietoa matkailijoille.

Kulttuurisokki

Monelle kulttuurishokki tulee alkuaikana, kun uutuuden viehätys katoaa ja arjen erilaiset pikkuasiat alkavat käydä sietämättömiksi. Oma kulttuurisokkini tuli vasta useamman vuoden jälkeen. Lähinnä se oli seurausta siitä, että pidemmän ajan maassa asuneena luulee jo tietävänsä asioita ja sokki iskee, kun tajuaa miten vähän todellisuudessa ymmärtääkään kulttuurista. Tämän kaltaista ”kulttuurisokkia” olen harvemmin huomannut muiden kuvailevan, tai ehkä se ei ole niin kovin yleistä. Omalla kohdallani se on kuitenkin tapahtunut useaan otteeseen. Viime aikoina sitä ei ole enää tapahtunut, joten ehkä alan vuosien jälkeen jo sopeutua tähän maahaan ja sen kulttuuriin.

Thaimaa tänään

Thaimaa tänä päivänä on edelleen suosikkimaitteni joukossa, vaikka viimeaikaiset poliittiset haasteet ovatkin sen mainetta kansainvälisessä mittakaavassa horjuttaneet. Uskon tulevaisuuden kuitenkin olevan valoisampi. Thaimaa on edelleen mahdollisuuksien maa, ja sieltä kannattaa suomalaisena hakea niin koulutusta ja työkokemusta kuin Aasian kulttuurikokemuksia ja rentouttavaa lomaa.

Thaimaan ”dos and don’ts”

Do: Hymyile! Mitä ikinä teetkin, muista hymyillä vaikkei yhtään hymyilyttäisi.

Do: Opettele muutama sana kieltä. Helpottaa oloasi, ja toimii jään rikkojana monessa tilanteessa.

Do: Mene rohkeasti mukaan paikallisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Mene esimerkiksi paikallisille markkinoille ja tingi kuivatun chilin hinnasta.

Do: Matkusta Bangkokin ulkopuolelle. Etenkin Koillis-Thaimaa on loistava alue nähdä muutakin Thaimaasta kuin Bangkokin sykkivä metropoli tai Koh Sametin paratiisisaari.

Do: Astu ulos kuninkaallisesta taksi/autonkuljettajamaailmastasi, ja matkusta paikallisbusseilla Bangkokissa.

Don’t: Älä menetä malttiasi. Tämä sääntö on kaikista tärkein ja pätee kaikkiin tilanteisiin.

Don’t: Älä anna periksi ensiyrittämisen jälkeen. Jotkut asiat vaativat useamman yrityskerran ennen kuin onnistut!

Don’t: Älä kosketa toisia ihmisiä, jollet ole täysin varma että se on sopivaa käytöstä. Esim. kättely ei normaalisti kuulu paikallisiin tapoihin, vaikka nykyään onkin jo yleistymässä.

Don’t: Paikallispoliittiset keskustelut. Parempi jättää väliin, ellet tunne keskustelukumppaniasi todella hyvin.

Don’t: Vanhemman tai korkea-arvoisemman henkilön nolaaminen. Älä esimerkiksi missään nimessä kyseenalaista julkisesti opettajan tai pomosi sanomisia, vaan tee se kahden kesken tilaisuuden jälkeen, jos se on välttämätöntä.

Eetu

Päivitetty 11.03.2014   Tulosta
Back to top