Skip to Content

Tarinoita teräskaupungista – opiskelijavaihdossa Pohjois-Englannissa

Elli ihastui brittiläisten elämänasenteeseen Sheffieldissä ja sai ystäviä ympäri maailmaa.

Alkutunnelmia ja nopeaa sopeutumista

Vietin kevään 2009 opiskelijavaihdossa pohjoisenglantilaisessa Sheffieldin kaupungissa. Vaihtoon lähdin Erasmus-ohjelman kautta University of Sheffieldiin. Opiskelen pääaineenani englantilaista filologiaa, joten tiesin jo opintojeni alkuvaiheessa tahtovani syventää kielitaitoani vaihtokokemuksella Britanniassa. Suomessa ollessa veri vetää muille maille kokemuksia keräämään ja käytän kaikki liikenevät varani matkusteluun. Niinpä puolen vuoden vaihtokokemus sopi minulle oivasti.

Saavuin helmikuussa englantilaisittain epätavallisen lumimyrskyn keskelle Sheffieldiin. Jo tuolloin sain kokea englantilaisille tyypillisen välittömyyden ja eräänlaisen aitouden; aikuiset ihmiset olivat lapsenmielisen innostuneita lumipeitteestä ja aloittivat kesken töiden ulkona lumisodan tai pysähtyivät kadulle tekemään lumienkeleitä.

Alusta asti rakastin brittiläisille ominaista elämänasennetta – asiat kyllä hoidetaan tehokkaasti, mutta ei ole haitaksi siinä ohella pitää hauskaa ja olla ystävällinen muille ihmisille. Jälkimmäiseen kesti jonkin aikaa tottua, sillä small talkia piti suomalaistytön hieman opetella.

Muutaman päivän orientaatiojakson ja hotellissa asumisen jälkeen pääsin muuttamaan opiskelija-asuntolaan, jossa asuin kymmenen muun vaihto-opiskelijan kanssa keskellä opiskelija-asuntojen kylää. Kaveripiirissäni oli edustettuna kymmeniä eri kansallisuuksia ja kotini jaoin neljältä eri mantereelta tulleiden asuintovereiden kanssa. Olin toivonut asuvani englantilaisten kanssa, jotta tutustuisin paikallisiin paremmin, mutta loppujen lopuksi olin erittäin tyytyväinen asumisjärjestelyihin.

Asuminen oli Sheffieldissä huomattavasti halvempaa kuin Helsingissä. Myös päivittäiset ostokset, matkustelu, taksimatkat, ulkona syöminen ja baareissa käyminen sujuivat odottamaani pienemmällä rahalla. Opiskelijat saavat paremmin etuuksia kuin Suomessa – opiskelija-alennuksen saa niin elokuvateattereista kuin monista vaatekaupoistakin.

Vaihtoaikani rahoitin Erasmus-stipendillä, opintotuella ja säästöillä. Vaikka hintataso on Suomea alhaisempi, kuluu vaihdossa silti yllättävän paljon rahaa. Kokemus oli ehdottomasti rahamäärän väärti, enkä keksi viisaampaa tai parempaa tapaa käyttää rahoja.

Ahkerointia ja hauskanpitoa

Opiskelin Sheffieldissä neljää moduulia, jotka olivat huomattavasti suomalaisia kursseja laajempia ja suuritöisempiä. Keskityin kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviin aiheisiin. Minulle sopi muutaman suuren kurssin opiskelu, sillä aiheisiin pystyi paneutumaan oikeasti syvällisesti ja oppimaan muutakin kuin knoppitietoja.

Akateemisessa mielessä olin oikein tyytyväinen opiskeluihini; kursseilla vaadittiin kunnon panostusta, mutta siellä sai myös henkilökohtaista opetusta. Kielitaito paranee, kun opetus tapahtuu seminaareissa, joissa odotetaan kaikkien osallistuvan keskusteluun ja kykenevän perustelemaan omia ajatuksiaan. Kurssitöiden palautuspäivien aikaan opiskelu vei aikaa, mutta muuten lukukauden aikana oli reilusti vapaa-aikaa.

Yliopiston union eli ylioppilaskunta järjesti aktiviteetteja päiväretkistä ja suklaanmaistajaisista joka iltaisiin klubi-iltoihin. Yliopistolla on omat harrastusseuransa, joita on valtava valikoima ja toimintaan oli helppo lähteä mukaan. Sheffield on täynnä kivoja ja edullisia kahviloita, ravintoloita, baareja ja yökerhoja.

Teimme kavereiden kanssa päiväretkiä ympäri Englantia eri kaupunkeihin, kävimme kiipeilemässä luonnonpuisto Peak Districtin huipuilla, sekä matkustimme kolmen viikon pääsiäislomalla ympäri Irlantia ja junalla Englannin kanaalin ali Pariisiin. Varaamalla matkat etukäteen on helppo löytää edullisia bussi- ja junalippuja, ja halpalentoyhtiöt lentävät lähes kaikkialle Eurooppaan. Matkojen jälkeen aina oli kuitenkin kiva palata kotiin Sheffieldiin, josta tuli nopeasti rakas kaupunki.

Takaisin on päästävä

Terästeollisuudesta tunnettu Sheffield on nykyään monen opiskelijan kotipaikka: onhan kaupungissa kaksi suurta yliopistoa. Sheffield on vihreä ja siellä on paljon puistoja. Vanha lempinimi Steel City onkin muuttunut Green Cityksi.

Koin kaupungin ilmapiirin vastaanottavaiseksi ja ystävälliseksi ja arvostin kovasti sitä, että päivittäinen kulkeminen hoitui kävellen, joskin kaupungin mäkisyyteen täytyi hieman totutella. Myös kaikenlaista kulttuuritapahtumaa, markkinaa ja festivaalia löytyi.

Rakastuin kaupunkiin, mutta myös vaihto-opiskelijan elämään. Näiden lisäksi lukuisia uusia mutta heti alusta asti kovin läheisiä kavereita jäin ikävöimään kovasti. Kokemus oli ehdottomasti kaikin puolin kannattava ja lähtisin vaikka heti uudestaan. Sain kokea, miten ulkomailla asuminen sujuu, opin elämään jokapäiväistä elämää hieman erilaisessa kulttuuriympäristössä ja sain valtavasti lisää itsevarmuutta oman pärjäämisen suhteen.

Suunnitelmissani onkin lähteä mahdollisesti ulkomaille opiskelemaan johonkin maisteriohjelmaan tai ainakin muutamaksi vuodeksi töihin. Ja tietenkin taas surffailen netissä etsien lentoja moneen maailman kolkkaan; täytyyhän minun käydä moikkaamassa uusia kavereitani!

Elli

Päivitetty 21.02.2014   Tulosta
Back to top