Skip to Content

”Se antaa aikamoiset kiksit, kun huomaa, että pärjää”

Kai Jaskarin tie on vienyt Jyväskylän yliopiston journalistiikan opiskelijasta Ruotsin television suomenkielisten uutisten toimituspäälliköksi.

Kai muistelee ensimmäistä ulkomaankokemustaan opiskelijavaihdossa Bielefeldin yliopistossa Saksassa vuonna 1992:

”Toimit joka päivä ympäristössä, jossa kaikki asiat toimii eri tavalla, ja toimit vielä eri kielellä. Usein ulkomailla joutuu keksimään jonkun konstin, millä selviää. Sitä joutuu turvautumaan ihan vieraisiin ihmisiin. Se antaa aikamoiset kiksit, kun huomaa, että pärjää. Jos selviää alkuvaikeuksista, siitä jää kipinä että täytyy päästä uudelleen ulkomaille.”

Pari vuotta vaihto-opiskeluvuoden jälkeen Kai palasi Saksaan saatuaan Suomen kulttuurirahastolta apurahan tiedejournalismin opiskeluun Freie Universität:issa Berliinissä. Kain mukaan ulkomaan opinnot täydentävät hyvin suomalaista tutkintoa:

”Jos yhdistää suomalaiseen tutkintoon opintoja ulkomailla voi tulla hyviä kombinaatioita. Ulkomaisissa yliopistoissa voi suorittaa kursseja, joita Suomessa ei ole missään yliopistoissa ja saa sellaista tietotaitoa, jota Suomessa ei yksinkertaisesti voi hankkia.”

Rankan alun jälkeen elämä maittoi Berliinissä

Berliinissä asuminen oli Kaille ensimmäinen kokemus suurkaupungissa asumisesta ja hän kertoo kokemuksen olleen aluksi aika rankka:

”Ihan pian Berliiniin tultuani mut yritettiin ryöstää kodin lähellä. En tuntenut ketään siellä alkuvaiheessa. Mietin että tulisin maitojunalla takaisin, Suomi tuntui niin turvalliselta. Sellainen kokemus kyllä kasvattaa, jos siitä pääsee yli ja sen jälkeen on vahvoilla. Ensimmäisen kuukauden jälkeen rakastuin Berliiniin, siihen vapauteen ja tunteeseen, että siellä puhaltaa suuren maailman tuulet. Berliini on kaupunki, johon voisin kuvitella muuttavani joskus uudelleen”.

Sattumatkin johdattavat

Kai on ollut Ruotsin television palveluksessa jo 12 vuotta, josta vuoden kirjeenvaihtajana Unkarissa. Hän muistaa vieläkin, miten sai kuulla Ruotsin työpaikasta:

”Olin yliopiston kirjastossa lukemassa ja näin lehti-ilmoituksen, jossa Ruotsin televisio hakee toimittajaa. Lähetin sähköpostin heti ja hakemukset myöhemmin perässä ja sillä tiellä olen edelleen. Aika paljon elämässä on sattumaa, joka johtaa johonkin merkitykselliseen”

Kai pohtii, että kielivalinnat kouluaikana ovat tärkeämpiä valintatilanteita kuin usein ajatellaan:

” Jos sulla on vahva kieli muu kuin englanti, se tuo mukanaan sen maantieteellisen alueen. Usein valinta tehdään aika nuorena ja aika epärationaalisin perustein. Mutta ainahan sitä voi paikata aikuisena. Enkä olisi uskonut kouluaikana, että ruotsin kielestä tulee tärkein oppiaine minulle, koska en koskaan erityisemmin pitänyt ruotsista.”

Kulttuuriin sopeutuminen ottaa aikansa

Kain oli helppo sopeutua elämään Ruotsissa, mutta hän toteaa, ettei elämä ole ruusuilla tanssimista ulkomaillakaan:

”Sitä joutuu tilanteisiin, joissa itse tuntee olevansa ihan idiootti, koska oma kulttuuritausta on erilainen, vaikka kaikki on paikallisille päivänselvää.”

”Ensin tulee ensihuuma ja sitten tulee vastareaktio, että kaikki on niin tyhmää uudessa maassa ja Suomessa on asiat paljon paremmin. Sitten se tasoittuu, ja noin kolmen vuoden jälkeen alkaa seesteisempi kausi ja tunne-elämän heilahdukset ovat lievempiä,” Kai toteaa.

Kai kannustaa nuorempiaan hankkimaan kansainvälisiä kokemuksia jo opiskeluaikana ja kertoo itsekin rekrytoijana arvostavansa niitä:

” Se on aika vaikuttavaa cv:ssä, jos on kansainvälisiä kokemuksia. Se vaikuttaa minun rekrytointipäätöksiini, kun näen cv:stä että ihminen on ollut maailmalla ja näyttänyt, että pärjää.”

Teksti: Sari Pohjola / CIMO 2008

Päivitetty 21.08.2012   Tulosta
Back to top