Skip to Content

Kevät Nordplus -vaihdossa Kööpenhaminassa

Anna vietti ikimuistoisen kevään Kööpenhaminassa ja huomasi, että Tanska on erilainen Pohjoismaa.

Kiehtova Kööpenhamina

Olin lukioaikoina syyslukukauden vaihto-oppilaana Tukholmassa, mutta kuuden Suomessa vietetyn vuoden ja parin yliopistossa kulutetun talven jälkeen teki mieli päästä taas ulkomaille asumaan ja hankkimaan uusia kokemuksia. En halunnut enää samaan kaupunkiin tai maahan, mutta en myöskään liian erilaisen kulttuurin pariin, vaikka olenkin kiinnostunut matkustelusta ja muista kulttuureista.

Ajattelin, että Tanska Pohjoismaana ei varmastikaan paljoa eroaisi Suomesta, tosin olin kuullut tanskalaisten olevan huomattavasti rennompia, iloisempia ja avarakatseisempia kuin suomalaisten. Ruotsin kielen taidostani voisi olla hyötyä ja yhtenä tavoitteenani olikin pyrkiä kehittämään sitä. Kööpenhamina oli kiehtonut minua teini-iästä saakka.

Siispä päätin hakea yliopistoni välittämän Nordplus -vaihto-ohjelman kautta paikkaa Kööpenhaminan yliopistossa kevääksi 2007. Lopulta myös sain paikan, kun sinne ensimmäisenä valittu henkilö ei vastaanottanut sitä. Hakuprosessi alkoi runsas vuosi ennen vaihtoon lähtöä ja vietin siis kolmannen kevätlukukauteni kiehtovassa Kööpenhaminassa.

Etukäteen minua jännitti oppisinko puhumaan ja ymmärtämään kieltä vai käyttäisinkö ainoastaan englantia ja tutustuisinko vain suomalaisiin vaihto-opiskelijoihin. Päätinkin heti alkajaisiksi vältellä suomenkielisiä vaihto-opiskelijoita, jotta käyttäisin mahdollisimman paljon muita kieliä.

Ystävyyssuhteita ja opintoja

Asunto järjestyi tanskalaisen perheen yläkerrasta, jossa asui myös kaksi muuta opiskelijaa, joiden kanssa ystävystyin. Yllättävintä oli huomata kuinka samanlaisia suuntaviivoja ja ajatuksia mm. minun ja bulgarialaisen kämppäkaverini päässä liikkui, vaikka meillä oli erilaiset kulttuuritaustat ja tulimme eri laidoilta Eurooppaa.

Vaihdon aikana sain kaksi sydänystävää, joiden kanssa teimme retkiä mm. Ruotsiin ja Norjaan. Kurssikavereiden kanssa laitoimme ruokaa ja tutustuimme toistemme kulttuureihin ja tapoihin. Yliopistossa opiskelin tanskan kieltä, joka ääntämykseltään eroaa hyvin paljon ruotsista. Mielestäni kieltä oli tästä huolimatta helppo oppia.

Yliopiston tarjoamilla kursseilla tutustuimme Tanskan historiaan, kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Yliopisto järjesti yhteisiä retkiä mm. museoihin, elokuviin, konsertteihin ja nähtävyyksiin. Kevään aikana osallistuin kolmelle laajalle kurssille, joista jokainen oli laajuudeltaan 15 op, sekä kolmelle suppeammalle kielikurssille. Sain sisällytettyä kaikki Tanskassa suorittamani kurssit suomalaiseen tutkintooni.

Hintataso Tanskassa oli korkeampi kuin Suomessa. Sain valtiolta asumislisää, sekä korotettua opintorahaa, joka juuri ja juuri kattoi huoneeni vuokran, joka oli 400€/kk. Lisäksi Nordplus tarjosi minulle n. 900€:n matka-apurahan matkakuluja varten. Ruoka-, opintomateriaali- ja muut kulut maksoin itse tienaamillani ja säästämilläni rahoilla.

Erilainen Pohjoismaa

Tanskan luonto eroaa Suomesta ainakin siltä osin, että maasto oli hyvin tasaista, eli vuoria tai mäkiäkään ei kuningaskunnasta juuri löydy. Kevätkukkaset puhkesivat jo tammikuun lopulla, mutta äkilliset pienet lumisateet pysäyttivät liikenteen ja jopa koulunkäynnin täysin. Tanska tuntuikin eroavan joiltain osin muista Pohjoismaista yllättävän paljon ja välillä tuntui vaikealta ymmärtää ja sulattaa kulttuurieroja.

Ensimmäisenä iltana lähikaupassa kului lähes tunti kun yritin arvuutella ruokapakkausten sisältöjä. Kylmäkaapista löytyneistä purkeista ei heti arvannutkaan sisälsikö purkki maitoa, piimää, kermaa vai jogurttia.

Tanskassa ovet avautuvat aina työntämällä niitä sisäänpäin ja kiskoin usein kauppojen ovenkahvoja ihmetellen miksi kauppa on lukinnut ovensa kaksi tuntia etuajassa ja myymälä on silti täynnä ihmisiä. Kotimatkalla vasta muistin, että ovethan aukeavat maassa eri suuntaan kuin Suomessa.

Tanskan tasainen maasto antaa hyvät edellytykset pyöräilylle, joka on maassa erittäin suosittua. Yhtä toimivan ja kattavan pyörätieverkoston suhteen on suomalaisilla vielä paljon opittavaa. Keskustan metroasemilta löytyy kaksikerroksisia pyörätelineitä ja polkupyörät olivat mitä mielikuvituksellisimpia. Kyydissä kulki usein myös muutama lapsi sekä koira.

Vaihto kartutti kokemuksiani mm. kielen, kulttuurin ja ystävyyssuhteiden saralla. Myös itsevarmuuteni kasvoi itsetuntemuksen kautta ja sain myös uusia ideoita työelämän suhteen. Maailma tuntuu nyt pienemmältä ja helpommalta valloittaa. Vaihto-opinnoista on ollut etua myös työnhaussa mm. kansainvälisten tehtävien parissa ja harjaantuneen kielitaidon ansiosta.

Kielten suhteen pääsin tavoitteisiini ja niin ruotsi, tanska kuin englantikin harjaantuivat. Tanskalaiset olivat leppoisia, eivätkä tuntuneet turhia stressaavan. Ikävoin ystäviäni ja odottelen seuraavaa mahdollisuutta päästä taas ulkomaille. Seuraavalla kerralla lähden töihin tai työharjoitteluun.

Anna

Päivitetty 21.08.2012   Tulosta
Back to top