Skip to Content

Media-alan työharjoittelussa Pekingissä

Kotimaista kirjallisuutta opiskellut Otto suoritti harjoittelunsa Pekingissä paikallisessa mediatalossa. Oton mukaan harjoittelijan kannattaa olla aktiivinen, itsenäinen ja opetella ainakin muutama lause paikallista kieltä.

Työpaikka aidosti kiinalaisessa yrityksessä

Työskentelin tuotantopäällikkönä Pekingissä paikallisessa mediatalossa nimeltä Chenduo Productions. Harjoittelu on erityisesti sen takia mielenkiintoinen kokemus, että työpaikka ei ollut kansainvälinen brändi vaan aidosti paikallinen kiinalainen yritys. Olin Chenduon historian toinen ulkomaalainen työntekijä.

Työtehtäviini kuuluivat sisällön hankkiminen asiakkaille, kansainvälinen viestintä, edustustehtävät ja varsin tervetulleena ja ajankohtaisena piirteenä kestävän kehityksen edistäminen ja promoaminen. Työpäiväni olivat yhdeksäntuntisia. Päivät olivat toki tuntimääräisesti pitkiä, mutta päivät menivät melko nopeasti työn ollessa mielekästä ja monipuolista.

Elekieltä ja englantia

En ole opiskellut kiinaa kuin omatoimisesti, joten yleisimpiä kiinankielisiä fraaseja lukuun ottamatta elämäni oli englannin, sävelkorvan ja elekielen varassa. Elekieltä tarvitaan, koska suurin osa kiinalaisista ei osaa englantia. Kiinalaisille kyllä opetetaan englantia jo päiväkodista lähtien, mutta koska opetus on teoreettista eikä käytännönläheistä, monet kiinalaiset eivät opi puhumaan sitä. Peking on tietenkin myös kansainvälinen kaupunki ja tietyillä alueilla liikkuessa voi luottaa siihen, että englannilla pärjää.

Harjoittelussa tulee huomioida, että vaikka useat englannintaitoiset kiinalaiset ottavat jopa englanninkielisen nimen itselleen, se ei silti tarkoita, että heidän englantinsa olisi sujuvaa. Heitä ei kuitenkaan pidä aliarvioida, sillä monet kiinalaiset ymmärtävät englantia, vaikka eivät sitä puhuisi. Ulkomaalaisena herättää paljon huomiota ja sen sijaan, että sinulle opetettaisiin työkavereiden puolesta kiinaa, he haluavatkin oppia englantia.

Mikäli kiinaa ei varsinaisesti opiskele, niin yleisimmät fraasit kannattaa opetella kiinaksi ja keskeiset termit ainakin tunnistaa puheesta. Kiinalaiset arvostavat todella paljon sitä, kun laowai, ulkomaalainen, puhuu kiinaa.

Työskentely Kiinassa

Ennen lähtöä luin, että Kiinassa harjoittelijan kannattaa varautua siihen, että hänelle ei välttämättä anneta hirveästi vastuuta. Omalla kohdallani tämä väite ei pidä paikkaansa. Käytännössä Chenduo Productionissa minua varten luotiin uusi työpaikka ja minulla on vapaat kädet jopa lisätä työurakkaani.

Kiinalainen työkulttuuri on byrokraattista, sillä päätökset saadaan läpi yleensä monen mutkan kautta. Kulttuuriin kuuluu myös tietynlainen pinnallisuus ja suuripiirteisyys. Jos haluan jonkun asian hoidettavan, en voi aina luottaa siihen, että haluamani asia etenee. Sen takia kannattaa suhtautua varauksella myöntymisiin ja olla omatoiminen, itsenäinen ja aktiivinen.

Suuntana Kiina

Mielestäni Kiina on tällä hetkellä se maa, jossa kannattaa olla. Alun perin olin kiinnostunut maan kulttuurista ja sen massiivisesta historiasta, mutta kiinalaiset ovat nousukiidossa oleva kansa, joka katsoo kirkkain silmin ainoastaan kohti hienoa tulevaisuutta. Olennainen ero eurooppalaiseen ajattelutapaan on se, että me nostalgisoimme menneisyyttä ja tulevaisuus nähdään jopa pelottavana. Tämän takia Kiina on alati suuren muutoksen kynnyksellä ja koen mielekkäänä olla paikan päällä kokemassa sitä.

Kiinaan kannattaa rakentaa yhteistyöverkkoja. Kiinalaiset tarvitsevat myös ulkomaalaista osaamista, kulttuurinvaihtoa ja tietotaitoa. Lisäksi he tarjoavat tulevaisuutta ajatellen todella tärkeän kontaktin maahan, jota koko maailma seuraa.

Monet puhuvat erityisesti Kiinan kohdalla kulttuurishokista, mutta toisaalta mietin, voiko 2010-luvun maailmassa enää kokea kulttuurishokkia. Tarkoitan sitä, että esimerkiksi Kiinasta on tarjolla niin paljon kirjoja, raportteja, matkakuvauksia, nettisivuja, kokemuksia, valokuvia ja niin edelleen, etteivät keskeisimmät eroavaisuudet pääse yllättämään. Peking on asukasluvultaan neljä kertaa isompi kuin koko Suomi. Ihmisiä on paljon, elämä on erilaista.

Tartu hetkeen

Tärkein asia, mitä olen oppinut, on tietynlainen herkkyys ja rohkeus tarttua tilaisuuteen. Jos sitä ei tee samassa hetkessä, tilaisuus ei välttämättä toistu. Pekingissä ei voi missään nimessä luottaa jokaiseen kadunmieheen, mutta keskimäärin luotan ihmiseen.

Resepti hyvään tuuriin on olla aktiivinen ja avoin. Onni ei ole sattumaa, vaan todennäköisyyksien tulos.

Otto

Päivitetty 31.07.2014   Tulosta
Back to top