Skip to Content

Maisteriopintoja Zürichissä

Piia opiskelee kansainvälisessä Zürichin yliopistossa Sveitsissä. Opinnot hoituvat kahdella kielellä, saksaksi ja englanniksi. Piian mielestä kieliopintoihin kannattaakin satsata.

ZürichMissä opiskelet ja mitä ainetta?

Opiskelen Zürichin yliopistossa kansainvälistä politiikkaa.

Miksi valitsit tämän maan ja korkeakoulun?

Valitsin Sveitsin ja Zürichin yliopiston kahdesta syystä: halusin parantaa saksan kielen taitoani, koska olen opiskellut saksaa jo ala-asteelta asti. Zürichin yliopistolla oli myös mielestäni hyvä maine yliopistona ja olin vieraillut Zürichissä jo monesti.

Miten hait nykyiseen oppilaitokseesi?

Hakuprosessi oli aika työteliäs. Hakemuksen mukana piti kirjoittaa motivaatiokirje ja lähettää liitteinä monia todistuksia käännettyinä englanniksi tai saksaksi (ei tarvitse saksaksi, jos koulutusala on ainoastaan englanniksi). Liitteinä piti olla saksaksi/englanniksi käännettynä lukion päättötodistus, ylioppilastodistus ja kandidaatin tutkinnon kurssit (jollei ollut jo lähettää tutkintotodistusta) sekä kaikkien käytyjen kurssien selitykset (2-3 riviä per kurssi), mitä on opiskellut kandidaatin tutkinnossa. Lisäksi haluttiin kopio kandidaatin tutkielmasta. Tutkintotodistuksen pystyi viemään myöhemmin, mutta omalta yliopistolta piti olla todistus, että tulen pian valmistumaan. Hakemukseen piti liittää myös ansioluettelo kuvan kanssa sekä kopio henkilötodistuksesta. Kaikki todistukset piti olla virallisen kääntäjän kääntämiä tai oman yliopiston hyväksymiä papereita.

Millä kielellä opiskelet?

Opiskelen saksaksi sekä englanniksi. Zürichin yliopistoon haettaessa on osoitettava, että saksan kieli on ainakin B2-tasolla, koska monet kurssit ovat saksaksi. Zürichin yliopisto järjestää kielikokeen, johon kuuluu luetun, puheen ja kuullun ymmärtäminen sekä tekstin kirjoittaminen. Kielikoe maksaa 90 CHF. Yliopiston internetsivuilla on tietoa kokeesta ja esimerkkikoe, joka on hyvä käydä läpi kunnolla.

Yliopistolla professorit puhuvat ns. Hochdeutschea joten saksan kielellä pärjää. Seminaarityöt täytyy myös kirjoittaa saksaksi, koska sveitsinsaksa ei ole virallinen kieli, vaan enemmänkin murre. Alussa en ymmärtänyt sanaakaan sveitsinsaksaa muiden puhuessa sitä, mutta ajan kanssa sitä on oppinut ymmärtämään.

Oletko tyytyväinen opetukseen ja opiskelutyyliin?

Zürichin yliopistolla itsenäinen opiskelu on suuressa osassa opiskelijan elämää, ainakin kansainvälisen politiikan osalta. Välillä voi olla päiviä, ettei ole ollenkaan luentoja, mutta ne välipäivät onkin hyvä käyttää opiskelemiseen.

Kirjoja ei tarvitse yleensä ostaa ollenkaan. Kaikki kurssien materiaali löytyy internetistä, yliopiston omilta sivuilta, mikä on huomattavasti halvempaa kuin kirjojen ostaminen. Olen itse ollut tyytyväinen Zürichin opetustyyliin. Professorit ja assistentit ovat olleet mukavia, vaikka ei saksaa välttämättä täydellisesti puhuisikaan. Kurssit, mihin haluaa erikoistua, saa myös itse valita oman mielensä mukaan.

Paljonko opiskelu maksaa?

Lukukausimaksu on noin 800 CHF. Asuminen on Zürichissä kallista, mutta sanoisin että hintataso on Helsingin tasolla. Opiskelijoille löytyy opiskelija-asuntoja/huoneita, mutta niihin voi olla vaikea päästä. Monet opiskelijat vuokraavat yhdessä asunnon yksityisiltä vuokranantajilta.

Ruoan hinta on hieman kalliimpaa kuin Suomessa, varsinkin liha ja kala. Kelan tuki ei riitä yksinään elättämään, mutta täällä on paljon eri mahdollisuuksia tehdä sivutöitä ja monet opiskelijat tekevätkin opiskelun ohessa töitä.

Julkiset kulkuvälineet ovat todella hyvät Zürichissä ja oikeastaan koko Sveitsissä. Kuukausikortti joka pitää sisällään matkustaminen junalla, raitiovaunulla ja bussilla ei ole hirveän kallis. Jos ostaa sen Halbtax-kortin, pääsee matkustamaan halvemmalla. Jos on alle 26-vuotias, on mahdollisuus ostaa erikoiskortti (Gleis7), jonka kanssa voi aina klo 19 - 05 välisenä aikana matkustaa ilmaiseksi junalla. Tämä kortti maksaa itsensä nopeasti takaisin varsinkin, jos joutuu matkustamaan junalla paljon.

Jos aikoo suorittaa koko maisterin tutkinnon Sveitsissä, pitää yleensä olla yksityinen sairausvakuutus Sveitsistä ja se voi olla todella kallis (200 - 300 CHF/kk). Kansainväliset opiskelijat voivat ottaa kansainvälisen sairausvakuutuksen, joka on huomattavasti halvempi kuin sveitsiläinen ja se maksaa alle 100 CHF kuukaudessa.

Onko yliopistossasi paljon kansainvälisiä opiskelijoita?

Zürichin yliopistossa on paljon kansainvälisiä opiskelijoita. Heille järjestetään ennen lukukauden alkua saksan kielen kurssi, jossa tutustuu hyvin muihin vaihto-opiskelijoihin. Vaihto-opiskelijoille myös järjestetään paljon vapaa-ajan ohjelmaa.

Onko opiskelukaupungissasi paljon vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia?

Yliopisto tarjoaa mahdollisuuden harrastaa kaikenlaista urheilua ja se sisältyy lukukausimaksuun. Kun lukukausimaksu on maksettu, voi harrastaa melkein ihan mitä vain urheilua Zürichin yliopistolla. Yliopistolla on myös monia eri halleja ympäri kaupunkia. Liikuntapalvelut ovatkin opiskelijoiden suuressa suosiossa.

Millaisiin kulttuurieroihin olet törmännyt?

Sveitsi on aikalailla samanlainen maa kuin Suomi. Täällä arvostetaan paljon, jos yrittää puhua jotain saksaksi, vaikka kaikki kyllä puhuvat englantia. Suomalaisilla on hyvä maine Sveitsissä. Yleensä ihmiset tulevat kysymään, että onko Ruotsista, koska Ruotsi tunnetaan hieman paremmin kuin Suomi. Suomesta tiedetään Nokia, Kimi Räikkönen ja Lappi.

Kun tulee opiskelemaan maisterin tutkintoa Zürichiin, on hyvä tietää, että monet opiskelijat tuntevat toisensa, koska ovat opiskelleet yhdessä jo aiemmin. Sveitsiläisiin on vähän vaikea tutustua aluksi, varsinkin jos ei ymmärrä sveitsinsaksaa. Kun sveitsiläisiin tutustuu, ovat he todella ystävällisiä ja aina kiinnostuneita Suomen asioista.

Sveitsiläiset noudattavat ohjeita aika tarkkaan. Esimerkiksi kun pyykkituvassa lukee, että klo 19 asti voi pestä, niin se myös tarkoittaa kello 19! Hämmennystä on herättänyt mm. se, kun muuttaa asunnosta toiseen eikä pyykkiä ei voi pestä sunnuntaisin tai siisteydestä ollaan tarkkoja ja kirkonkellot soi joka vartin välein.

Onko sinulla joitain vinkkejä opintoja ulkomailla suunnittelevalle nuorelle?

Avoin mieli kannattaa olla. Mielestäni jos haluaa integroitua hyvin, on hyvä opiskella maan kieltä edes jonkin verran. Opiskelu ulkomailla voi olla välillä haastavaa, varsinkin uuden kielen kanssa. Pian siihen kuitenkin tottuu ja huomaa, että on saanut uusia ystäviä, ja ulkomailla opiskelu on tuonut uudenlaista perspektiiviä elämään. Kannattaa lähteä ulkomaille tutustumaan uusiin kulttuureihin ja ihmisiin, Suomeen voi aina palata takaisin, jos ei viihdy maailmalla.

Ilman lähtemistä ei voi ikinä tietää, mitä ulkomailta voi löytyä!

Lue Suuntana Sveitsi -opas!

Päivitetty 09.08.2013   Tulosta
Back to top