Skip to Content

Lähetystöharjoittelussa Tallinnassa

Mari oli CIMOn harjoittelussa Suomen suurlähetystössä Tallinnassa.

Raportointia, mediakatsauksia ja tapahtumien järjestelyä

Olin harjoittelussa Suomen suurlähetystössä Tallinnassa vuonna 2007. Päätehtäväni oli avustaa sekä suurlähetystön lähetystö- että ministerineuvosta. Osan ajasta avustin myös suurlähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvosta.

Työtehtävät olivat monipuoliset. Laadin mm. raportteja ja mediakatsauksia ja lisäksi osallistuin tapahtumien suunnitteluun ja järjestelyyn. Työtehtävät olivat mielenkiintoisia ja vaativia, joten hyvä viron kielen taito on välttämätön, mikäli harjoittelusta haluaa saada kaiken irti. Opin paljon uutta, ennen kaikkea edustustojen monipuolisesta tehtäväkentästä.

Sukujuureni ovat äitini puolelta Virossa, joten siinä mielessä kaupunki oli minulle jo aiemmin tuttu. Viron ja Suomen suhteet ovat tiiviit, mikä myös kuvastuu suurlähetystön tehtävissä.

Kulttuurieroja ja neuvoja Viroon lähtijälle

Tallinna on pieni kaupunki, mutta sen vanhakaupunki, kulttuuritarjonta ja erinomaiset ravintolat tekevät paikasta kotoisan. On kuitenkin hyvä muistaa, että kulttuurieroja virolaisten ja suomalaisten väliltä löytyy.

Virolaiset arvostavat, jos osaat puhua viron kieltä. Pienelle kansalle kieli on vahva osa identiteettiä ja kohteliaisuuslauseidenkin sanominen viroksi on arvostettua. Myös syntymäpäivien vietto työpaikalla on tavallista ja usein päiväsankarille annetaan kukkia tai joku muu lahja. Yritysmaailma ja valtion virastot ovat Virossa hierarkkisempia kuin Suomessa ja tittelit ovat siitä syystä tärkeitä. Päätöksenteossa johtoportaalla on iso vastuu.

Asuntoa vuokrattaessa voi joutua haastavaan tilanteeseen jos ei tiedä kuinka järjestelmä toimii. Vuokraan ei yleensä sisällytetä muuta kuin asunto. Vuokrasuhdetta solmiessa kannattaa siis kysyä paljonko vesi-, kaasu-, sähkö-, ja maamaksu ovat asunnosta ja onko muita kuluja. Vuokra pyydetään usein käteisenä.

Normaalit matkavakuutukset on hyvä olla voimassa. Elinkustannuksiltaan Viro on yllättävän lähellä Suomen hintatasoa. Vuokrahinnat ovat jonkin verran Suomen hintoja halvempia, mutta elintarvikkeet ovat lähes samoissa hinnoissa.

Lämpimiä muistoja Tallinnasta

Kokonaisuudessaan harjoittelu oli myönteinen kokemus. Minulle oli tärkeää tutustua sukulaisteni juuriin, mutta parasta oli hyvän työkokemuksen saaminen. Pidän edelleen yhteyttä vanhoihin kollegoihini. Jos viron kielen taito on hallussa, suosittelen lämpimästi harjoittelua Tallinnassa.

Mari H

Päivitetty 09.07.2012   Tulosta
Back to top