Skip to Content

Lääkäriksi Puolassa

Maria opiskelee englannin kielellä lääketiedettä Białystokissa Puolassa.

Keväällä 2011 en tiennyt, että haluaisin tulevaisuudessa lääkäriksi. Olin opiskellut aikaisemmin tradenomiksi, mutta ala ei kiinnostanut ja halusin kokeilla jotain uutta. Työvoimatoimistossa minulle sanottiin, että olisin varmasti hyvä lääkäri, ja päätin tutkia mahdollisuuksiani tällä alalla. Pääsykokeisiin en ehtinyt enää lukea, joten pitkän etsinnän jälkeen löysin yliopiston, johon ei pääsykoetta vaadittu. Kuukausi sen tämän jälkeen olin jo lähettänyt todistukseni ja tullut hyväksytyksi kyseiseen kouluun.

Opiskelen nyt ensimmäistä vuotta lääketiedettä Puolassa, idässä sijaitsevassa kaupungissa Białystokissa. Kouluni on Medical University of Białystok, jonka kampus sijaitsee kauniin palatsin ympärillä. Koulutus kestää kaikkiaan 6 vuotta.

Nopea hakuprosessi

Hain yliopistoon lähettämällä todistukset Norjassa sijaitsevaan hakutoimistoon kevään lopussa. Tämä hakutoimisto on vain englanninkieliselle luokalle pyrkiviä hakijoita varten. Ilmoitus hyväksymisestä tuli kesäkuun puolessavälissä, joten uuteen maahan valmistautumiseen jäi runsaasti aikaa. Syyskuussa alkoi kuukauden kestävä valmennuskurssi, jonka aikana pidimme hauskaa ja tutustuimme uusiin luokkatovereihimme. Luokalleni tuli myös toinen suomalainen ja olemme ensimmäiset tässä yliopistossa opiskelevat suomalaiset.

Opiskelu on englannin kielellä. Alussa lääketieteellinen sanasto tuntui vaikealta, mutta siihen tottui kuitenkin nopeasti. Opiskelemme myös Puolan kieltä, jotta koulutuksen kliinisen osuuden aikana pystyisimme kommunikoimaan potilaiden kanssa. Myös norjan ja ruotsin kielen taito kehittyy luokkatovereiden ansiosta.

Tiivis opiskelutahti

Opiskelutyyli on täysin erilainen kuin mihin olen Suomessa tottunut. Viikossa on 2-4 pientä testiä oppituntien alussa, joista kaikki tulee suorittaa hyväksyvästi. Sen takia oppitunnilla käsiteltävä aihe tulee opiskella jo etukäteen, jonka takia illat kuluvat usein kirjastossa lukien. Lisäksi on välikokeita ja loppukokeet lukukauden lopussa.

Pelkkä pänttääminen loppukokeeseen ei siis riitä alkuunkaan. Opettajiemme kielitaito koulussamme on kohtuullista.

Kustannuksia lukukausimaksuista ja matkoista

Lukukausimaksu on 9000 euroa vuodessa. Asuminen asuntolassa maksaa noin 190 euroa kuukaudessa ja vuokrakämpässä keskustassa 250–350 e/kk. Asumistuki siis kutakuinkin korvaa asumisen. Yleinen hintataso on halvempi, esim. annos ravintolassa maksaa noin 6 euroa, olut 1,5 euroa ja kassillinen ruokaa kaupasta 10-15 euroa.

Matkustelu takaisin kotimaahan tuo kuitenkin huomattavasti lisäkustannuksia (noin 200 euroa Varsova-Helsinki edestakaisin). Opintotuella pärjää hyvin, jos lukukausimaksua ja matkustelua ei oteta huomioon. Työskentely kesällä ja opintolaina korvaavat osan näistäkin menoista.

Kansainvälinen ilmapiiri

Luokallani on 50 opiskelijaa, jotka ovat suurimmaksi osaksi Norjasta ja Ruotsista, sekä muutama Islannista, Saksasta, Yhdysvalloista, Puolasta ja tietenkin Suomesta. Yliopistossamme on noin 350 opiskelijaa englanninkielisellä linjalla. Kaupungissa on yhteensä noin 35 000 opiskelijaa.

Kaupungissa etäisyydet ovat pieniä; koulu sijaitsee aivan keskustassa ja matka koulusta sairaalaan tai asuntolaan kestää kävellen vain 15 minuuttia. Bussia harvoin tarvitsee käyttää, sillä pyörällä pääsee joka paikkaan. Normaali taksimatka maksaa noin 3 euroa.

Englanninkielisen linjan opiskelijat ovat hyvin tiivis joukko ja tapaamme toisiamme jatkuvasti sekä koulussa ja kuntosalilla että ulkona yöelämässä. Liikuntamahdollisuudet ovat hyvät (liikunta kuuluu jopa ensimmäisen vuoden opintosuunnitelmaan) ja keskustassa on paljon kahviloita ja baareja, joissa voi viettää vapaa-aikaa. Pääkaupunkiin Varsovaan on matkaa 200 kilometriä, jonne pääsee helposti junalla, jos isommat tapahtumat kiinnostavat.

Kulttuurien kohtaamisia

Puolalaisilla on yllättävän huono englannin kielitaito, joten asioiden hoito on joskus haastavaa. Kaikki ei toimi aivan yhtä sujuvasti kuin Suomessa ja ainaiseen jonotukseen on pakko vain tottua. Puolassa kohteliaisuus opettajia ja vanhempia henkilöitä kohtaan on tärkeää. Puolalaiset ovat suorasukaisia ihmisiä, joka välillä vaikuttaa jopa töykeältä, mutta heihin tutustumalla löytyy kuitenkin se mukavakin puoli. Białystokissa esiintyy melko paljon rasismia.

Uutta maata ja kulttuuria ei kannata pelätä. En ole hetkeäkään katunut valintaani, sillä yrittänyttä ei laiteta. Monet luokkatovereistani asuvat ensimmäistä kertaa itsenäisesti ja yksin ei täällä tarvitse olla. Kun jalan on saanut oven väliin ja päässyt opiskelemaan lääketiedettä, opiskelupaikkaa on kohtuullisen helppoa vaihtaa myös muualle Puolaan tai Eurooppaan. Suomeen tulee kuitenkin hakea normaalien pääsykokeiden kautta.

Lääkäriksi haluavien on hyvä muistaa: Jos jotain todella palavasti haluaa, sen myös yleensä lopulta jollain tavalla saavuttaa.

Maria Alaraasakka

(Kuvassa hallintorakennus yliopiston kampuksella.)

Päivitetty 08.02.2013   Tulosta
Back to top