Skip to Content

Kuvataiteen opintoja Venäjällä

Avarakatseisuus auttoi Paulaa viettämään hienon vaihdon Pietarissa.

Houkutteleva metropoli

Syksyllä 2006 lähdin First Artsmo -ohjelman kautta kolmeksi kuukaudeksi opiskelemaan kuvataiteita Pietarin taideyliopistoon Venäjälle (St. Petersburg State Academy of Art and Design). Kotona Suomessa opiskelin kuvataiteilijan amk-tutkintoa. Lähdin vaihto-ohjelmaan mukaan uusien kokemusten ja mahdollisuuksien vuoksi. Minusta suomalaisille nuorille on annettu mahtava tilaisuus nähdä maailmaa opintojen ohella. Miksipä en olisi siis käyttänyt tilaisuuttani hyväksi.

Venäjä maana oli minulle ennestään tuttu ja kieltä olin opiskellut ennen lähtöäni lukion C-kielen verran. Pisin viettämäni aika Pietarissa ennen vaihto-opintojani oli kuukausi, luulin siis jo tottuneeni itänaapurimme erilaiseen maailmaan. Odotuksia minulla ei sen enempää ollut, mutta osasin odottaa pieniä epäkohtia ja elämää miljoonakaupungissa. Kaupunkina Pietari on yhä edelleen yksi suosikeistani, miten voikaan olla vain muutaman tunnin junamatkan päässä semmoinen metropoli?

Avarakatseinen asenne auttaa

Opiskelu ja asuminen Venäjällä eroaa Suomesta melko monessa asiassa. Suomalaisina olemme tottuneet väljempiin olosuhteisiin, aamuruuhka 7 miljoonan ihmisen kaupungissa on hieman toisenlainen kuin esimerkiksi Helsingissä. Mutta omalla asennoitumisellasi on suuri merkitys siinä, mitä mieltä ulkomailla olemisesta olet ja mitä kyseinen maa sinulle tarjoaa.

Avarakatseisella asenteella voi saada ikimuistoisia kokemuksia. Tosin Pietari vaatii myös silmää pitää huolta omasta itsestään. Liikenne toimii periaattella autot ensin. Laukusta kannattaa pitää kiinni ja omia puolia on pidettävä. Mutta jälleen kerran pitkällä pinnalla ja huonommallakin venäjän kielen taidolla selvisin kiperistä tilanteista. Minulle ei koskaan sattunut suurempia ongelmia, mutta lähipiirissä oli kokemuksia varastetuista passeista ja rahoista.

Koulumaailma on huomattavasti konservatiivisempi kuin meillä Suomessa. Kuten muuallakin tässä maassa, myös koulumaailmassa kunnioitetaan perinteitä. Taiteen opetus Venäjällä olikin mielestäni ainutlaatuinen tilaisuus tutustua klassiseen kuvataiteeseen. Itse opiskelin maalausta ja piirustusta. Koulupäivät ovat pitkiä ja keskittymistä vaativia. Välillä kotiin päästyäni kaaduin saman tien unten maille. Opiskelijat ja opettajat puhuivat huonosti englantia, joten venäjän kielestä on hyötyä... ja tuntuipa monta kertaa siltä, että vasta, kun itse puhuin venäjää, uskalsivat venäläiset opiskelijat kokeilla englantia.

Maassa maan tavalla

Positiivista matkassani oli saamani opetus ja uudet ihmissuhteet sekä kokemukset. Mutta kaikkeen tähän tarvittiin aimo annos oma-aloitteisuutta, pitkää pinnaa ja vastaanottavaista asennetta. Negatiivista voisi olla ympärillä oleva epärehellisyys, mutta tämän asian kun tiedostaa ja osaa ennakoida omalla käytöksellään, ei konflikteja yleensä synny. Isossa maassa on isommat ongelmat kuin pienessä. Myös ainainen odottelu ja jonottaminen joka paikkaan alkoi joskus ”ottaa päähän”, mutta maassa maan tavalla!

Pietari tarjoaa loistavat puitteet taiteelle ja tarjonta on laaja. Elämää sykkivä kaupunki ei nuku edes yöllä, pienistä teatteribaareista voi löytää vaikkapa nukketeatteria, jazz-kuppiloissa voi kuunnella live-jazzia, ja bändejä tuntu olevan joka baarissa. Ihmiset ovat vieraanvaraisia ja erittäin ystävällisiä, vaikka välillä sitä oli vaikea uskoa esim. metroaseman lippuluukulla. Kaupunkina Pietari on yksi kauneimpia maailmassa. Ehdoton suosikkini edelleen!

Paula Nordfors

paula.nordfors (at) hotmail.com

Päivitetty 21.08.2012   Tulosta
Back to top