Skip to Content

Kevät Pietarin konsulaatin harjoittelijana

Tarulle avautui aivan uusi maailma harjoittelujaksolla Suomen konsulaatissa Pietarissa. Kun kielitaito kehittyi ja kulttuurintuntemus kasvoi, pääsi Taru kunnolla kiinni venäläiseen elämäntapaan.

Olin harjoittelijana Pietarin pääkonsulaatissa keväällä 2012 kuuden kuukauden ajan. Hain Venäjälle sekä Moskovaan että Pietariin, sillä halusin parantaa venäjän kielen taitoani. Olin aiemmin ollut Pietarissa puoli vuotta vaihto-opiskelijana.

Kieltä, kulttuuria ja töitä

Venäjä on mielenkiintoinen maa, joka antaa mutta myös ottaa paljon. Alkuun vaatii sitkeyttä, että jaksaa yrittää, vaikka tuntuu, että joskus mikään ei suju. Ihmiset saattavat olla ilkeitä, jos et osaa kieltä. Toisaalta sitten, kun kieltä hieman osaa ja tutustuu paremmin venäläisiin, he ovat mitä mukavimpia ihmisiä. Kielen ja kulttuurintuntemuksen kautta avautuukin kokonaan uusi maailma. Venäjän kanssa ei kannata luovuttaa, vaan jatkaa sitkeästi, sillä se palkitaan lopulta.

Pietarin pääkonsulaatti oli todella monipuolinen ja hektinen työpaikka. Työtehtäviä riitti laidasta laitaan ja vastuuta annettiin harjoittelijallekin. Mitä parempi venäjän kielentaito, sitä enemmän olisi päässyt tekemään vielä mielenkiintoisempia juttuja. Pääkonsulaatissa on todella paljon porukkaa, joten se eroaa monista muista Suomen edustustoista. Kaikkiin työntekijöihin ei ehdi tutustua, mutta pääkonsulaatissa riittää paljon nuoria viisumivirkailijoita, joista saa seuraa myös vapaa-ajalle.

Matkustaminen Venäjälle

Venäjälle lähdettäessä tulee hankkia viisumi ja matkavakuutus. CIMOlta sai hyvät ohjeet ennen lähtöä ja mielestäni paperiasioiden hoito sujui helposti, vaikka se hieman aikaa vei. Kannattaa ottaa jo hyvissä ajoin selvää, mitä vaaditaan, ettei tule kiireitä viime tipassa. Matkavakuutuksen otin Ifin kautta ja se oli muistaakseni noin 100 euroa puolen vuoden ajalle.

Helpoiten Suomesta Venäjälle pääsee Allegro-junalla, joka on kuitenkin melko kallis. Jos haluaa päästää halvalla, Helsingistä Pietariin kulkevat venäläiset pikkubussit ovat käteviä. Hinta on noin 20 euroa ja busseja lähtee molempiin suuntiin kahdesti päivässä. Venäjällä on halpaa ja mukavaa liikkua junalla. Suosittelenkin tutustumaan Pietarin ja Moskovan ympärysalueisiin myös.

Asuminen ja vapaa-aika

Asuin Pietarissa suomalaisen kämppiksen kanssa asunnossa, jossa molemmilla oli omat huoneet. Lisäksi meillä oli yhteinen keittiö/olohuone, vessa ja suihku. Asunnon vuokra oli yhteensä noin 850 euroa kuussa. Löysin asunnon pääkonsulaatin asuntoyhdyshenkilön kautta ja olin siihen todella tyytyväinen, vaikka se oli melko kallis.

Venäjälle lähdettäessä on tärkeää osata edes jonkin verran venäjää. Mitä parempi kielitaito, sitä monipuolisempia ja mielenkiintoisempia tehtäviä pääsee tekemään. Työssä täytyi lukea venäjänkielisiä lehtiä, ja vähän jouduin myös puhumaan venäjää. Konsulaatissa on mahdollista käydä venäjän kielen tunneilla, joten kielitaitoa pystyy nopeasti kehittämään.

Konsulaatin työkulttuuri ei mielestäni eroa paljon suomalaisesta. Venäläisiä, etenkin vanhempia ihmisiä, on hyvä teititellä.

Eläminen Pietarissa on melko kallista. Ruoka on samoissa hinnoissa kuin Suomessa ja etenkin suomalaiset tuotteet ovat kalliimpia. Halvalla saa alkoholia ja tupakkaa. Myös vaatteet, varsinkin paremmissa liikkeissä, ovat Suomen hinnoissa tai kalliimpia. Konsulaatissa oli erittäin hyvä lounas joka maksoi noin 5 euroa. Baarissa olut maksaa noin 2,5 euroa. Taksilla matkustaminen on halpaa, keskusta-alueella matkasta riippuen noin 2,5-5 euroa. Metromatka on 27 ruplaa ja bussi noin 25 ruplaa.

Pietarissa on mielestäni turvallista, kunhan muistaa, ettei lähde yksin vieraiden kyytiin tai liiku yksin laitakaupungilla yöaikaan. Yöriennoissa tulee kulkea kavereiden kanssa ja pitää huoli omista juomista eli samat turvallisuusohjeet kuin missä tahansa muissa kaupungeissa. Ei kannata yöaikaan liikkuessa kamalasti korostaa, että on ulkomaalainen, vaan pitää matalaa profiilia.

Talvella Pietarissa on todella kylmä ja asunnotkin saattavat olla kylmiä. Kannattaa siis varustautua lämpimillä vaatteilla ja hyvillä kengillä. Tai oikeastaan huonoilla kengillä, koska talvella Pietarin kadut ovat täynnä loskaa, joka pilaa esim. nahkakengät. Kumisaappaat ovat hyvät ja tarpeelliset.

Uusia verkostoja

Harjoittelu oli erittäin hyvää kokemusta ja opin sen aikana todella paljon kieltä, kulttuuria ja ulkoministeriön tehtäviä. Hieman jäi harmittamaan se, että jos olisin alussa osannut paremmin kieltä, olisin saanut vielä enemmän irti harjoittelustani. Toisaalta nyt kehityin todella nopeasti kielessä puolessa vuodessa. Harjoitteluun lähdettäessä kannattaa yrittää kertailla kieltä niin paljon kuin mahdollista ennen lähtöä. Lisäksi voi olla hyvä miettiä jo hieman valmiiksi, mihin asioihin haluaisi erityisesti keskittyä.

Harjoittelijan tehtäviin on mahdollista myös itse vaikuttaa, kunhan muistaa olla aktiivinen ja kertoo, mistä on kiinnostunut. Vaikka työrytmi on välillä hektinen ja tehtäviä on paljon, kannattaa muistaa, että olet vain harjoittelija. Harjoittelijan tehtävä on olla oppimassa uutta ja siksi kannattaa pitää kiinni mm. omista kielen oppitunneista.

Työstä ei kannata ottaa liikaa stressiä, yhtä tärkeää on myös vapaa-aika ja uusien verkostojen luominen.

Taru

Päivitetty 05.08.2015   Tulosta
Back to top