Skip to Content

Kevät Irkutskin valtionyliopistossa

Matematiikan opiskelija Janne vietti onnistuneen vaihtojakson Venäjällä. Hän opiskeli kevään 2005 Irkutskissa.

Opiskelin kevätlukukauden 2005 Irkutskin valtionyliopistossa, Suomen kansalaisille tarkoitetun Venäjän valtion apurahaohjelman turvin. Opiskelin yliopistoon kuuluvassa Matematiikan, taloustieteen ja tietojenkäsittelytieteen instituutissa, pääaineenani matematiikka. Tämän lisäksi osallistuin yliopistossa venäjän kielen opetukseen.

Matkat ja matkajärjestelyt

Matkaa varten on luonnollisesti hankittava matkaliput ja viisumi. Irkutskiin pääsee Suomesta helposti junalla. Menomatka Riihimäeltä Irkutskiin kesti viisi yötä: ensiksi yksi yö Moskovaan, jossa oli koko päivä aikaa. Moskovassa hoidin asioita vielä opetusministeriössä ja konsulaatissa. Moskovasta oli vielä neljän yön matka Baikal-junalla Irkutskiin, jossa oli vastassa yliopiston kansainvälisen osaston edustaja. Hän vei minut aluksi asuntolaan ja sieltä yliopistolle, jossa aloitin heti saapumispäivänä opintojen suunnitteluun.

Saavuin Irkutskiin kaksi viikkoa ennen kevätlukukauden alkua. Muut opiskelijat olivat juuri suorittaneet syyskauden tentit ja asuntola oli nämä viikot varsin tyhjä, mutta toisaalta kahdessa viikossa ehti hyvin tutustua Irkutskiin ja oppia liikkumaan kaupungilla. Luonnollisesti tänä aikana oli myös runsaasti käytännön asioiden hoitoa: viisumin rekisteröinti, poliklinikalla käynti sekä erilaisten korttien ja kulkulupien hankinta.

Opiskelu

Opiskelu venäläisessä korkeakoulussa on varsin erilaista kuin Suomessa. Tutkinto-opiskelijat on jaettu n. 20 - 30 hengen ryhmiin, jotka opiskelevat päivittäin ennalta määrätyn lukujärjestyksen mukaisesti. Tutkinto suoritetaan viidessä vuodessa, valinnaisuutta on yleensä vasta opintojen loppuvaiheessa. Oppitunneille osallistuminen on yleensä pakollista, kirjatenttejä ei juuri käytetä. Oppitunnit pidetään 1h 20 min pituisina kaksoistunteina. Vierailevana opiskelijana sain tietenkin suunnitella opintoni vapaammin. Opiskelin Matematiikan instituutin lisäksi venäjää yliopiston Kansainvälisessä tiedekunnassa.

Matematiikan opetus koostui tavallisilla kursseilla luennoista ja käytännön laskuharjoituksista, kuten Suomessakin. Laskuharjoituksissa läsnäolo kuului osana kurssin suoritukseen. Valitsin kuitenkin enemmän ns. erikoiskursseja, joilla opiskellaan muutaman opiskelijan ryhmissä. Opiskelussa tarvittava materiaalikaan ei ollut ongelma: instituutin kirjastossa oli tarpeeksi oppikirjoja kaikille, ja ne sai lainaksi koko lukukauden ajaksi.

Kansainvälisessä tiedekunnassa opetetaan lähinnä kaupallisia aineita ja vieraita kieliä, mutta tiedekunta vastaa myös ulkomaalaisten opiskelijoiden venäjänopetuksesta. Opiskelin tiedekunnassa venäjää noin viiden hengen ryhmässä. Suoritin lukukauden aikana myös virallisen venäjän kielikokeen. 110 dollaria maksaneesta kokeesta saamani todistus todistaa kielitaidon ja oikeuttaa mm. hakemaan töitä Venäjältä ilman erillistä kielitaidon testaamista.

Käytännön elämä Irkutskissa

Asuinpaikkanani Irkutskissa oli yliopiston asuntola. Asuntolat oli tarkoitettu yliopiston ulkopaikkakuntalaisille opiskelijoille ja työntekijöille; omassa asuntolassani asui pääosin matematiikan instituutin opiskelijoita. Tietääkseni itseni ja yhden tadzhikistanilaisen lisäksi ei asuntolassa juuri asunut muita ulkomaalaisia.

Asuntola oli jaettu kolmen-neljän hengen makuuhuoneisiin. Omassa huoneessani asui tosin vain kaksi opiskelijaa, sillä kolmas asukas asui käytännössä naapurikaupunki Angarskissa. Pesutilat ja wc:t olivat käytävällä; jokaisen huoneen varustelu taas riippui siitä, mitä sinne oli hankittu tai jäänyt edellisiltä asukkailta. Omassa huoneessani oli esim. keittolevy, vedenkeitin ja televisio. Pyykinpesu tapahtui käsin ja jääkaappina toimi ikkunan ulkopuolelle ripustettu muovipussi.

Taloudellisesti Irkutskissa eläminen oli edullista. Sain venäläistä opintorahaa n. 500 ruplaa (n. 14–15 €) kuukaudessa, ja asuntolapaikka maksoi alle euron kuukaudessa. Ateria yliopiston ruokalassa maksoi 40–50 ruplaa, elintarvikkeista esim. leipä alle 10 ruplaa jne.

Irkutsk kaupunkina

Irkutsk sijaitsee Angara- ja Irkut-joen yhtymäkohdassa. Angaran itärannalla sijaitsee kaupungin historiallinen keskusta, jossa sijaitsevat myös yliopiston päärakennus ja matematiikan instituutti; myös asuntola sijaitsi joen sillä puolella. Länsirannalla puolestaan oli uudempia rakennuksia sekä myös useita yliopistojen kampusalueita, mm. kansainvälinen tiedekunta. Kaupungilla liikkuminen oli helppoa raitiovaunuilla, johdinautoilla, busseilla ja lukuisilla reittitakseilla.

Ilmasto Irkutskissa oli mantereinen. Kun saavuin kaupunkiin tammikuun lopussa, oli pakkasta välillä lähes 30 astetta, kadut olivat jäässä eikä Angaran yli nähnyt joesta nousevan höyryn läpi. Lunta ei kuitenkaan ollut kovin paljoa. Kesäkuussa taas oli jopa 30 asteen helteitä, vaikka Baikalilla tuuli yltyikin välillä voimakkaaksi.

Vapaa-aikaa varten Irkutskissa oli myös runsaasti kulttuuritarjontaa: useita teattereita ja elokuvateattereita, filharmonia ja musikaalinen teatteri. Liput olivat usein 100 - 200 ruplan tuntumassa.

Kokemukset Irkutskista ovat kaiken kaikkiaan positiiviset, ja suosittelen lämpimästi sekä Irkutskia että sen valtionyliopistoa kaikille, jotka suunnittelevat Venäjällä opiskelua. Kaupungissa on asukkaita lähes puoli miljoonaa ja sieltä löytää kaiken tarvitsemansa, mutta toisaalta tunnelma on kuin pikkukaupungissa.

Irkutskissa myös yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla Venäjä ja Kaukoitä. Kielen oppimisen kannalta Irkutsk on erinomainen paikka, koska alusta asti on kaikissa asioissa pärjättävä ainoastaan venäjällä: kevään aikana en tavannut lainkaan muita suomalaisia, eikä vieraita kieliä muutenkaan puhuta niin yleisesti.

Irkutsk tuntui myös erittäin turvalliselta kaupungilta, mitään ongelmia ei ollut. Opiskelulleni asetetut tavoitteet täyttyivät erinomaisesti, ja sain lukuisia tuttavia niin Venäjältä kuin eri puolilta maailmaa.

Janne Estill

Päivitetty 09.07.2012   Tulosta
Back to top