Skip to Content

Kesätöissä Wisconsinissa USA:ssa

Henriikka oli kesätöissä Yhdysvalloissa vesipuiston hengenpelastajana

Work & Travel -ohjelma

Olen ollut kahtena kesänä töissä Wisconsin Dellsissä, Wisconsinin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Olin mukana Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton (SAYL) kautta järjestetyssä Work & Travel -ohjelmassa, jossa on mahdollista työskennellä ja matkustella USA:ssa kesän ajan. Work & Travel -viisumilla saa tulla maahan 1kk ennen töiden alkua ja maasta pitää poistua viimeistään 1kk töiden päättymisen jälkeen. Yleisimmin homma toimii niin, että ensin ollaan töissä Wisconsin Dellsissä toukokuun lopusta syyskuun alkuun ja sitten voi jäädä reissaamaan.

Olin jo pidempään haaveillut työskentelystä ulkomailla, mutta sopivaa kohdetta tai mahdollisuutta ei ollut osunut kohdalle. Kaverini kertoman perusteella kiinnostuin kuitenkin kesätöistä Dellsissä ja ensimmäinen kesä oli niin mahtava, että päätin lähteä samaan paikkaan myös toiseksi kesäksi.

Hengenpelastajana vesipuistossa

Wisconsin Dells on täynnä erilaisia huvi- ja vesipuistoja, hotelleja ja motelleja. Asukasluvultaan hyvin pieni kaupunki (noin 3000 asukasta) on kesäisin suosittu lomanviettokohde, jossa tapahtumia ja tekemistä riittää. Itse työskentelin vesipuistossa hengenpelastajana. Noah’s Ark on Amerikan suurin vesipuisto, jossa jo pelkästään hengenpelastajia on lähes kaksisataa. Vesipuistossa voi toki työskennellä myös muilla osastoilla esimerkiksi lahjatavaramyymälöissä tai ruokapaikoissa. Kuhunkin työhön saa koulutuksen paikan päällä, joten aikaisempaa työkokemusta ei tarvita.

Hengenpelastajaksi pääsee uintitestin ja kaksipäiväisen koulutuksen suorittamisen jälkeen. Puistossa voi työskennellä joko matalilla tai syvillä altailla tai molemmilla. Tehtävänä on asiakkaiden turvallisuuden valvominen sekä liukumäissä asiakkaiden auttaminen tuubeihin ja niistä pois. Työ vaatii huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta, mutta mukavat työkaverit ja hienot ilmat tekevät työstä erityisen hauskaa.

Työllä ei rikastu, mutta pärjää kyllä

Suomalaisia lähtee vuosittain Dellsiin reilu neljäkymmentä ja työpaikasta riippuu se, missä päin kukin asuu. Suomalaiset asuvat usein keskenään, mutta ainakin vesipuistossa työskentelevillä oli myös omat huoneet 5-6 hengen asumuksissa. Vuokra vähennetään suoraan palkasta ja tämän lisäksi tulevat sitten muut elämiskulut. Palkka ei päätä huimaa, mutta ahkeralla työnteolla palkalla saa katettua kustannukset ja jää vielä rahaa reissaamiseenkin.

Vapaa-ajalla voi käydä Dellsin muissa vapaa-ajanviettokohteissa tai lähteä lähikaupunkeihin (Madison, Millwaukee) shoppailemaan tai vaikka katsomaan baseball-peliä. Kaikki Dellsissä kesän ajan työskentelevät voivat hommata Dells-kortin ($10), jolla saa alennusta esim. ravintoloista ja joistain kaupoista sekä sillä pääsee ilmaiseksi moniin Dellsin huvi- ja vesipuistoihin ja muihin vapaa-ajanviettopaikkoihin.

Parasta kesissä Dellsissä on varmasti ollut uudet kaverit monista eri maista, hyvä kielitaito ja ennen kaikkea upeat kokemukset töistä ja asumisesta ulkomailla.

Henriikka Peni

Päivitetty 16.11.2012   Tulosta
Back to top