Skip to Content

Kampaajan opissa Walesissa

Opiskelen kampaajaksi ensimmäistä vuotta oppisopimuksella. Olen pitkään halunnut ulkomaille asumaan edes hetkeksi. Kun kuulin mahdollisuudesta lähteä opintojeni aikana vaihtoon Leonardo da Vinci – apurahalla, tartuin heti tilaisuuteen.

Opiskelijat pääsevät harvoin matkaan jo ensimmäisenä opiskeluvuonna, mutta olin edennyt opinnoissani niin pitkälle, että sain luvan lähteä. Lähdin matkaan yhdessä opiskelukaverini kanssa.

Vietimme Newportin kaupungissa Walesissa kuukauden keväällä 2010. Tullessamme Newportin juna-asemalle meidät otettiin lämpimästi vastaan. Meille kerrottiin ja näytettiin perin pohjin, mistä löydämme mitäkin - kaupat, kuntosalin, uimahallin ja terveyskeskuksen.

Newport on pieni ja idyllinen kaupunki, jossa ihmiset tuntevat toinen toisensa. Heille on ilo auttaa ja opastaa toisia ihmisiä.

Uutta oppia

Opiskelin paikallisessa ammattiopistossa toisen ja kolmannen vuoden oppilaiden kanssa. Oppitunneilla oli ensin lyhyt teoriaosuus, jonka jälkeen pääsimme käytännössä testaamaan uusia tekniikoita joko toistemme tai asiakkaiden hiuksiin. Koulun opiskelijat olivat helposti lähestyttäviä ja heidän kanssaan oli hauskaa viettää koulupäivät.

Paikallisten hiukset olivat karheammat ja paksummat kuin suomalaisilla, minkä vuoksi niitä oli helpompi käsitellä ja leikata. Walesissa suurin osa kampaajien käyttämistä tekniikoista oli samoja kuin Suomessa, mutta opimme siellä myös uusia värjäystapoja. Walesissa hiusmuoti ei kuljekaan ihan samalla aallonpituudella kuin Suomessa. Olenkin jo kokeillut oppimiani vaalennustekniikoita.

Monipuolista vapaa-aikaa

Koulua oli vain kolmena päiväni viikossa, joten meillä oli runsaasti vapaa-aikaa. Muutamana päivänä istuimme kosmetologiksi opiskelevien koekaniineina. Selvisimme hengissä jopa sähköimpulssikoneen käsittelystä!

Valtaosan vapaastamme vietimme tutustuen kaupunkiin ja sen lähitienoisiin, joissa uudet ystävämme ajeluttivat meitä ympäriinsä. Kävimme juhlimassa ja ostoksilla Walesin pääkaupungissa Cardiffissa sekä kiertelimme rantakalliolla.

Uudet kaverini järjestivät minulle myös grillijuhlat syntymäpäiväni kunniaksi. Jos vielä joskus pääsen palaamaan Walesiin, tiedän, että minulla on siellä kymmeniä ystäviä odottamassa.

Vieraalla kielellä pärjäsi hyvin

Mietin ennen lähtöä, pärjäänkö englanninkielellä opiskelussa. Selvisin hyvin! Onnistuin juttelemaan jopa Italiasta alun perin kotoisin olevan mummon kanssa, joka puhui englantia Walesin murteella ja italialaisella aksentilla.

Kynnystäni käyttää kieltä madalsi myös kouluni järjestämä valmennus Suomessa ennen lähtöä. Harjoittelimme syntyperäisen opettajan johdolla arkisia tilanteita, esimerkiksi puhelinkeskusteluita.

Työnantajani kannusti minua lähtemään vaihtoon. Lähdin Walesiin sopivaan aikaan; minulta ei jäänyt väliin kuin yksi oppitunti. En saanut ulkomailla opiskeluni ajalta palkkaa, mutta sain koulultani suunnilleen samansuuruisen apurahan.

Ensi kerralla Espanjaan

Haluan ehdottomasti vielä kerran vaihtoon. Ensi kerralla suuntaan Espanjaan, koska opiskelin kieltä koko lukioaikani. Kampaajaksi valmistuttuani aion lähteä ulkomaille töihin, esimerkiksi Work & Holiday –passilla Australiaan.

Kannattaa ehdottomasti lähteä vaihtoon, jos vain on mahdollisuus. Kuukausi kuluu äärettömän nopeasti! Pidemmäksikin aikaa voi lähteä, jos se vaan sopii omiin aikatauluihin.

Harri

Päivitetty 10.10.2014   Tulosta
Back to top