Skip to Content

Johtamisopintoja Sveitsissä

Vaelluksella Sveitsissä.Saara lähti opiskelijavaihtoon Sveitsiin ja jäi sille tielle. Nyt hän suorittaa maisteriopintoja johtamisesta Zürichissä.

Missä opiskelet ja mitä ainetta?

Opiskelen Fachhochschule Nordwestschweiz -korkeakoulussa maisterin tutkintoa. Pääaineeni on International Management.

Miksi valitsit tämän maan ja korkeakoulun?

Tulin tänne vaihto-opiskelijaksi vuonna 2007 samaiseen kouluun, koska Sveitsi kiehtoi maana. Täällä voi lumilautailla ja muutenkin urheilla kauniissa luonnossa. Tapasin silloin mieheni, joka oli samalla luokalla ja jäin sitten tänne. Tulin raskaaksi valmistuttuani ja halusin tehdä jotain hyödyllistä (Sveitsissä on vaikeaa yhdistää äitiys ja ura), joten päätin aloittaa opiskelun. Valitsin tämän korkeakoulun, koska opiskelu on englanniksi ja olin opiskellut siellä jo vaihtovuosinani.

Miten hait nykyiseen oppilaitokseesi?

Hain internetin kautta löytämälläni hakukaavakkeella. Itse hakuprosessi ei ollut vaikea, tietenkin oli paljon paperitöitä, varsinkin ulkomaalaisena. Tärkeää on lähettää kaikki mahdolliset paperit mitä voi tulla mieleen, koska Sveitsi todella byrokraattinen maa. Aina tuli viestiä, että lähetä lisäksi vielä tämä paperi jne. Haastatteluun ei tarvinnut lukea kirjaa/opiskella sen enempää, mutta itse haastattelu oli vaikea. Minulle tuli yllätyksenä, että haastattelu ei ollut vain itsestä kertomista ja motivaatiosta puhumista. Paikan päällä sainkin tehtäväpaperin, jonka vastaukset jouduin esittämään itse haastattelussa.

Millä kielellä opiskelet?

Opiskelen englanniksi. Paikallinen kieli on sveitsinsaksa, joka eroaa saksasta huomattavasti. Tälle kielelle ei ole sanakirjoja, eikä sitä voi oppia muuten kuin puhumalla ja asumalla täällä Sveitsissä. Luulin tänne tullessa, että osaan saksaa hyvin. Sveitsissä käytetään kuitenkin paljon oman kielen sanoja, vaikka puhuttaisiin saksaa. Tämän takia alussa oli vaikea ymmärtää puhetta.

Oletko tyytyväinen opetukseen/opiskelutyyliin?

Pidän todella paljon opetuksesta. Minusta tuntuu, että opiskelijoita kohdellaan enemmän aikuisina kuin Suomessa. Opiskelijat ovat saaneet hyvän työkokemuksen jo ennakkoon ja tietävät enemmän käytännön asioita kuin suomalalaiset opiskelijat. He ovat myös enemmän mukana tunneilla, ja tunnit ovatkin vähemmän luentomaisia. Opiskelijat myös opiskelevat ahkerammin, koska kaikki joutuvat maksamaan opiskeluista. Jos opiskelijat epäonnistuvat jatkuvasti, heidät poistetaan kokonaan opinnoista. Muistaakseni kahdesta tentin epäonnistumisesta poistetaan. Alussa tämä pelotti, mutta se tuo enemmän motivaatiota opiskeluun. En ole koskaan Suomessa opiskellut näin paljon kuin täällä tämän parin vuoden aikana.

Paljonko opiskelu maksaa?

Maksan noin 700 CHF per lukukausi + 300 CHF printtauspapereista. Ruoka on kallista koulussa, noin 15 CHF. Asun mieheni kanssa Zürichissä tällä hetkellä, mutta vaihto-opiskeluaikoinani maksoin noin 800 CHF/kk opiskelija-asunnostani. Kelan tuet eivät riitä opiskeluun, koska täällä kaikki on todella kallista. En tiedä muista rahoitusmahdollisuuksista täällä Sveitsissä.

Onko yliopistossasi paljon kansainvälisiä opiskelijoita?

Opiskelen kansainvälistä johtoa; luokallani onkin enemmän ulkomaalaisia kuin sveitsiläisiä. Sveitsi on muutenkin todella kansainvälinen, joten jokainen luokka on kansainvälinen.

Onko opiskelukaupungissasi paljon vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia?

Sveitsi on täynnä urheilumahdollisuuksia: lumilautailua talvella, kesällä vaellusta. Täällä on todella paljon kauniita kävelyreittejä sekä paljon kuntosalimahdollisuuksia jne. Yliopistoni tarjosi ainakin vaihtovuosinani paljon urheilumahdollisuuksia. Kerran kuukaudessa tuli sähköpostitse ilmoitus jostain urheilutapahtumasta.

Millaisiin kulttuurieroihin olet törmännyt?

Sveitsiläiset ovat todella vanhoillisia. Vaihtovuotenani asuin vanhan sveitsiläispariskunnan yläkerrassa ja jouduin esittelemään vieraani aina heille. Sunnuntaisin ei saanut imuroida, mikä ei ole muuttunut täällä Zürichissäkään. Sunnuntai on todellinen ruhetag, jolloin ei saa kuulua ääniä. Sveitsiläiset ovat ystävällisiä ja hyväkäytöksisiä, jopa nuoret ovat kohteliaita. Alkoholinkäyttö on myös erilaista täällä. Suomalaisena opiskelijana (erityisesti naisena) saat osaksesi paljon huomiota, eikä aina positiivista, jos olet kovassa humalassa. Täällä nautitaan alkoholista eikä se ole humalahakuista.

Naisen asema on myös erilainen. Naisten on vaikeaa yhdistää äitiys ja ura. Lastentarhat ovat kalliita ja kouluissa ei ole ruokailua. Tämän takia moni nainen valitsee kotiäiteyden, koska maa on rakennettu niin, että naiset ovat kotona. Tämä ehkä suurin ero Suomen ja Sveitsin välillä, koska Suomessa naiset ovat samalla tasolla miesten kanssa. Täällä tuntuu, että naiset ovat tyytyväisiä asemaansa, eivätkä tahdo muuttaa tilannetta.

Onko sinulla joitain vinkkejä opintoja ulkomailla suunnittelevalle nuorelle?

Opiskeluni ulkomailla on ollut minulle elämäni parasta aikaa; se on avartanut maailmaa ja tuonut paljon kokemuksia. Mielestäni jokaisen suomalaisen opiskelijan pitäisi päästä ulkomaille opiskelemaan kerran elämässä. Se ei vain auta oppimaan uutta kieltä ja tutustumaan uuteen kulttuuriin, vaan myös ymmärtämään ja arvostamaan suomalaista kulttuuria. Itse olen ymmärtänyt mitä asioita arvostan Suomessa ja suomalaisissa.

Saara

Lue Suuntana Sveitsi -opas!

Päivitetty 05.08.2015   Tulosta
Back to top