Skip to Content

Historiaa ja politiikkaa Saksassa

Jenny on opiskellut syksystä 2011 alkaen Berliinin Freie Universitätissä historiaa ja politiikan tutkimusta (Kombi-Bachelor). Miten Jenny päätyi Saksaan opiskelemaan?

Miksi valitsit tämän maan ja korkeakoulun?

Tykästyin lukioaikoinani Berliiniin niin, ettei mikään muu kaupunki tuntunut enää riittävän. Muutin lukion jälkeen Jyväskylästä Helsinkiin ja opiskelin yhden vuoden yleistä historiaa. Tiesin kuitenkin jo aloittaessani, että Berliiniin on päästävä. Halusin opiskella historiaa ja vastaavia aineita, joten hain niihin Berliinin (ja lähiympäristön) yliopistoihin, joissa tämä olisi mahdollista. Yliopistoja oli kolme: Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität zu Berlin sekä Universität Potsdam.

Miten hait nykyiseen oppilaitokseesi?

Yliopistohaku tapahtui ns. uni-assistin (http://www.uni-assist.de/) kautta kuten ilmeisesti useaan muuhunkin saksalaiseen korkeakouluun haettaessa. Uni-assistin palvelut ovat maksullisia, hinnat mielestäni ihan kohtuullisen hintaisia. Uni-assist siis käsittelee kaikki hakuun vaadittavat lomakkeet ja toimittaa valmiin hakemuksen korkeakoululle.

Hakuprosessi oli kaiken paperisäädön vuoksi kieltämättä aika uuvuttava, mutta jälkeenpäin ajatellen ei ehkä sittenkään niin ihmeellinen. Olisi helpottanut, jos olisin jo hakiessa voinut kuulla jonkun muun kokemuksia ja neuvoja. Hakuprosessi kannattaa aloittaa ajoissa ja lukea ohjeet tarkkaan. Ajoissa toimitetun hakemusta voi korjailla, mikäli on jäänyt esim. joku lomake tai leima puuttumaan.

Naurettavan tyyriisiin kielikokeisiin on myös syytä varautua ja varmistaa suorittavansa oikean (taso jne.) kokeen. Kannattaa muistaa, että riippuu ihan hakukohteesta mitä kielikokeita ylipäänsä täytyy suorittaa. Itseltäni vaadittiin sekä saksan että englannin kielen kokeet.

Millä kielellä opiskelet?

Opiskelen pääsiassa saksaksi, mutta etenkin politiikan tutkimuksen laitos tarjoaa paljon kursseja myös englanniksi. Aloitin saksan opiskelun jo ala-asteella ja kirjoitin kielen pitkänä, joten perusteet olivat kyllä jo ennen Saksaan muuttoa ihan hyvin hallussa. Kuten odotettua puhuminen oli shokki. Olen muutenkin ujo puhumisen suhteen, joten alku oli kieltämättä aika vaikeaa - rohkeammalle puhujalle ei ehkä niinkään. Muutin Berliiniin jo opintojen alkua edeltävänä keväänä, joten kesällä oli onneksi hieman aikaa totutella. Nykyään minulla ei ole kielen kanssa juurikaan ongelmia, vaikka yliopistolla seminaareissa saksan puhuminen yhä hieman jännittää.

Yksi välttämätön kieleen liittyvä huomio on se, ettei Berliini ole ihan paras paikka saksan kielen oppimiselle. Muuten mahtavassa kansainvälisessä ympäristössä on joskus jopa vaikea löytää saksalaisia, suurin osa omista ystävistänikin tulee jostain muualta.

Oletko tyytyväinen opetukseen ja opiskelutyyliin?

Olen hyvin tyytyväinen opetuksen tasoon ja erittäin monipuoliseen kurssitarjontaan. Verrattaessa ensimmäisen vuoden historian opintoihin Helsingissä on todettava, että täällä opiskelijalta vaaditaan paljon enemmän. Toisaalta sama pätee myös toiseen suuntaan eli kursseja pitäviin professoreihin ja dosentteihin. Olennaisin ero (josta olin itsekin opinnot aloittaessani täysin tietämätön) verrattuna suomalaiseen korkeakouluun lienee opiskelijoiden aktiivisuus. Tämä tulee esille erityisesti seminaariopetuksessa, jonka tarkoitus on juuri keskustelu ja osallistuminen. Saksalaisten ujostelematon keskustelu-, kysely- ja väittelykulttuuri yllätti ja hieman myös säikäytti minut suomalaiseen ujosteluun tottuneen.

Opintokokonaisuudet on jaettu luentosarjoihin ja seminaareihin, jolloin molempia tulee suorittaa tasaisen paljon. Tekemistä siis riittää! Huolimatta saksan kielen yhä silloin tällöin aiheuttamista lisähaasteista, olen kyllä oppinut valtavasti. Niin jännittävältä kuin seminaariopetus tuntuukin, se todella pakottaa tekemään töitä ja ajattelemaan itse.

Historian opiskelusta mainittakoon kuitenkin sen verran, että pidin suomalaisesta tyylistä enemmän. Täällä historiaa opiskellaan kronologisesti, ei temaattisesti kuten esim. Helsingissä. Tämän vuoksi opintoihin sisältyy hieman turhan suuria pakollisia kokonaisuuksia, jotka eivät kaikkia oikeastaan edes kiinnosta (omalla kohdallani esim. keskiaika). Jatko-opintoja ajatellen jatkaisinkin nykyisestä pääaineestani huolimatta mieluummin kansainvälisen politiikan aihepiireillä.

Paljonko opiskelu maksaa?

Lukukausimaksu on tällä hetkellä n. 270 euroa ja se maksetaan kaksi kertaa vuodessa. Maksuun sisältyy koko Berliinin ja Brandenburgin alueen kattava julkisen liikenteen lippu, joka on kallistumisestaan huolimatta yhä varsin huokea. Ruoka ja asuminen ovat täällä suomalaiselle melkeinpä naurettavan halpaa, etenkin kotimaan pääkaupunkiseudun hintoihin verrattaessa.

Onko yliopistossasi paljon kansainvälisiä opiskelijoita?

Freie Universität on todella kansainvälinen, mihinolen kyllä todella tyytyväinen, sillä se vaikuttaa luonnollisesti myös opetustarjontaan ja yleiseen opiskeluilmapiiriin. Vaihto-opiskelijoiden lisäksi moni on tullut minun tapaani koko tutkintoa suorittamaan, tosin muihin suomalaisiin koko tutkinnon suorittajiin en omassa yliopistossani ole kuitenkaan törmännyt.

Onko opiskelukaupungissasi paljon vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia?

Berliinistä puhuttaessa on varmaan sanomattakin selvää, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Myös yliopisto tarjoaa vapaa-ajan ohjelmaa, joskin kyllä huomattavasti vähemmissä määrin kuin Suomessa (johtuen kenties itse kaupungin tarjoamien harrastusmahdollisuuksien määrästä). Esim. yliopistoliikuntaa löytyy kuitenkin täältäkin.

Millaisiin kulttuurieroihin olet törmännyt?

Päällimmäisenä tulee oikeastaan vain mieleen saksalaisten tapa tuijottaa, mikä kertoo varmaan jotakin kulttuurierojen pienuudesta/vähyydestä. Mitään kulttuurishokkia en siis ole täällä kokenut, saksalainen kulttuuri on mielestäni kuitenkin aika lähellä suomalaista.

Parasta Berliinissä on erilaisten kulttuurien ja ihmisten määrä. Ihmiset tulevat toimeen keskenään hyvin ja luonnollisesti, koska kukin kunnioittaa toistaan.

Onko sinulla joitain vinkkejä opintoja ulkomailla suunnittelevalle nuorelle?

Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mikään ei ole peruuttamatonta. Jos ulkomailla opiskelu ei sittenkään tunnu siltä omalta jutulta, on Suomeen aina helppo palata. Toki ulkomaille lähtemiseen liittyy aina paljon enemmän säätämistä kuin Suomen sisällä kaupungista toiseen muuttamiseen, mutta kärsivällisyydellä siitäkin selviää.

Lue Suuntana Saksa -opas

Päivitetty 05.08.2015   Tulosta
Back to top