Skip to Content

Harjoittelussa Suomen suurlähetystössä Kanadassa

Laura työskenteli Kanadassa suomalaisessa työpaikassa mutta monikulttuurisessa asuinympäristössä

EU-kokouksia, lehdistötiedotteita ja tapahtumien järjestelyä

Olin harjoittelussa Kanadan Ottawassa Suomen suurlähetystössä 1.7.2006 - 31.12.2006. Työni oli pääasiassa avustaa suurlähetystön lehdistö- ja kulttuuripäällikköä EU-puheenjohtajuuskaudella, joten olin mukana EU-kokouksissa, kirjoitin kokouspöytäkirjoja ja lähetin lehdistötiedotteita muille lähetystöille ja paikalliselle medialle.

Lisäksi osallistuin tapahtumien suunnitteluun ja järjestelyyn sekä mediakatsausten ja puheiden luonnosten kirjoittamiseen. Tehtävät olivat mielenkiintoisia ja vaativia, ja opin paljon harjoittelukaudellani sekä edustustojen toiminnasta että EU:sta.

Tuttu, uusi Kanada

Olin ollut Torontossa vuoden vaihto-oppilaana, ja nautin kaupungin monikulttuurisuudesta ja ilmapiiristä, jonka vuoksi halusin takaisin Kanadaan. Ottawa on Torontoa huomattavasti pienempi ja virkamiesmäisempi, mutta monikulttuurisuutta löytyy ja kaupungissa on mm. erinomaiset ulkoilumahdollisuudet, eli mukava kaupunki myös.

Kanada (tai ainakin Ontario) on ilmastoltaan ja luonnoltaan hyvin samankaltainen kuin Suomi, joten kulttuurishokkeja ei näiden asioiden puitteissa pääse syntymään. Maa on myös varsin turvallinen.

Lupa-asiat hoituivat melko mutkattomasti, en ainakaan muista, että niissä olisi ollut ongelmia. Kanadaan tuleva harjoittelija saa Lontoon Kanadan lähetystöstä ja Ottawan Suomen lähetystöstä maahantulokirjeet, joilla hoituvat rajamuodollisuudet paikan päällä - virkamiehen tuulesta riippuen joutuu tai ei joudu selvittämään tekemisiään tarkemmin.

Normaalit matkavakuutukset on hyvä olla voimassa. ISIC:in kansainvälinen opiskelijakortti kannattaa hankkia, sillä kortilla saa alennuksia esim. pitkistä linja-automatkoista. Lentoyhteydet ovat hyvät, tosin useimmiten on halvempaa lentää Montrealiin tai Torontoon kuin Ottawaan.

Suomalaisessa työpaikassa kulttuurien keskellä

Ottawa on pääosin englanninkielinen, vaikka joen toisella puolella alkavan ranskankielisen Quebecin vaikutus tuntuu enemmän kuin esim. Torontossa. Työssä englanti ja suomi ovat pääkielet, toki ranskan osaaminen on eduksi. Työ- ja tapakulttuuri suurlähetystössä on varsin suomalainen, kanadalaisuus how are you -kyselyineen ja take away -kahveineen alkaa oven ulkopuolelta.

Elinkustannuksiltaan Kanada on hieman halvempi kuin Suomi - ainakin jos keskittää ostoksensa ruokakauppaan ravintoloiden sijaan. Vuokrani Ottawassa kolmen hengen solussa 20 minuutin päässä ydinkeskustasta oli 360 Kanadan dollaria, eli noin 240 euroa.

Kokonaisuudessaan harjoittelu oli varsin positiivinen kokemus. Parasta oli päästä yhdistämään monikulttuurinen asuinympäristö ja suomalainen työpaikka. Kannatan ehdottomasti harjoitteluun hakemista Kanadaan. Suurlähetystön sivuilta www.finland.ca löytää nipun linkkejä, joista on varmasti hyötyä.

Laura Koivisto

Päivitetty 09.07.2012   Tulosta
Back to top