Skip to Content

Harjoittelijana Suomen suurlähetystössä Kiinassa

Kiinnostus kiinan kieleen ja maan kulttuuriin sai Miikan suuntaamaan harjoitteluun Pekingiin keväällä 2012. Suomen suurlähetystö tarjosi harjoittelijalle monipuolisen ja haasteellisen työnkuvan.

Mielenkiintoinen työ hyvässä työyhteisössä

Olin kevään 2012 korkeakouluharjoittelijana Suomen Pekingin suurlähetystössä. Tehtäväni suurlähetystössä jakautuivat kolmeen eri osaan: raportointi, kokouksiin osallistuminen ja esitelmöinti. Pääsääntöisesti toimin talous- ja kauppaosaston alaisuudessa, mutta ajoittain suoritin toimeksiantoja myös poliittiselle sekä opetussektorille. Työtehtäväni olivat äärettömän mielenkiintoisia, haastavia ja opettavaisia.

Työyhteisö oli lisäksi erinomainen ja en oikeastaan voisi olla tyytyväisempi Pekingin suurlähetystöön työnantajana. Lähdin Pekingiin syventääkseni Kiina-tietouttani ja -ymmärrystäni. Mielenkiintoinen työ, uusi kieli ja kulttuuri olivat motivaationi matkata itään.

Viisumin saaminen ei ollut hankalaa Pekingin Suomen suurlähetystön tarjoaman valtionootin avustuksella. Pisin viisumi, joka harjoittelijoille kuitenkin myönnettiin, oli kestoltaan tasan 180 päivää, eli itse harjoittelun kokonaispituus. Tämän lisähaasteen saattoi ratkaista lähtemällä maasta heti harjoittelun loputtua tai mikäli mieli teki matkustaa töiden päätyttyä, onnistui turistiviisumin anominen Hongkongissa helposti ja nopeasti. Kiinan lainsäädännön mukaan ulkomaalaisten on myös rekisteröidyttävä saapumisestaan 24 tunnin kuluttua ja tämä hoitui vaivattomasti lähimmällä poliisiasemalla ja matkustaessa hotellin toimesta.

Arki miljoonakaupungissa

Asuminen Pekingissä on kallista, mikäli haluaa majoittua kävely-, pyöräily- tai inhimillisen metromatkan päässä työpaikasta. Asunnon löytää vaivatta kollegojen kautta. Varaudu maksamaan Suomen tasoista vuokraa ja onnea, menestystä sekä pitkiä hermoja kanssakäymiseen vuokraisäntäsi tai – emäntäsi kanssa. Ravintolassa syöminen on usein halvempaa kuin kotona ruoan tekeminen ja vuokraasi kuuluu todennäköisesti kerran viikossa käyvä sisäkkö.

Ainoa mihin Pekingissä ei koskaan totu on ilmansaasteiden määrä. Sitä ei voi sanoin kuvata. Unohda siis aamulenkit puistossa. Taksi- ja ravintolamandariinin oppii kyllä harjoittelun aikana. Hienoa jos osaat jo kieltä tullessasi, sillä se takuulla auttaa, mutta ilmankin pärjää. Englannista ei ole juurikaan hyötyä.

Kulttuuri on todella hieno ja avoimella mielellä, sekä sopivalla huumorintajulla kokemus on jokaisen sekunnin arvoinen. Kiina on turvallinen maa asua ja matkustaa. Tätä mahdollisuutta kannattaa luonnollisesti hyödyntää. Junalippujen ostaminen on tosin oma taiteenlajinsa.

Oppiaksesi ymmärtämään maailmaa sinun on opittava ymmärtämään myös Kiinaa. Pian maahan tulon jälkeen kuitenkin ymmärrät, ettei Kiinaa voi koskaan ymmärtää. Silloin olet oppinut ymmärtämään maailmaa ja tulet nauttimaan täysin sydämin ajastasi 20 miljoonan ihmisen Pekingissä.

Miikka

Päivitetty 08.08.2016   Tulosta
Back to top