Skip to Content

Harjoittelijana kielikoulussa Madridissa

Vastaanottovirkailijan työ pienessä kielikoulussa oli monipuolista eikä Hannan aika käynyt pitkäksi.

Harjoittelupaikka löytyi kompromissin kautta

Suoritin työharjoittelun kesällä 2007 Madridissa, Espanjassa. Olin jo aikaisemmin oleskellut sekä lyhyempiä että pidempiä aikoja eri puolilla Espanjaa ja Madridkin oli entuudestaan tuttu, joten tiesin hyvin minne olin menossa.

Harjoittelupaikan minulle etsi CIMOn yhteistyökumppani Espanjasta. Motivaatiokirjeessä olin kuvaillut millaisesta harjoittelupaikasta olisin kiinnostunut, mutta koin, että minulle tarjotut harjoittelupaikat eivät kovin hyvin vastanneet kiinnostukseni kohteita. Ensimmäiseksi tarjottua harjoittelupaikkaa en ottanutkaan vastaan edellä mainitusta syystä johtuen.

Koska aikaa oli enää vähän jäljellä ja seuraavaksi tarjottu paikka vastasi toiveitani jo hieman paremmin, otin sen vastaan. Vaikka työ ei varsinaisesti ollut sitä mitä olin hakenut, olin ihan tyytyväinen ja sain arvokasta työkokemusta.

Kielikoulu tarjosi vastuullisia tehtäviä

Olin kielikoulun toimistossa lähinnä vastaanottovirkailijan tehtäviä hoitamassa. Yrityksessä oli kaksi osastoa: toinen järjesti espanjan kielikursseja ulkomaalaisille ja toinen myi espanjalaisille kielikursseja ulkomailla. Koska yritys oli pieni, autoin siellä missä minua tarvittiin, joten työ ei käynyt yksitoikkoiseksi.

Vaikka Saksassa sijaitsevaan pääkonttoriin viestintä hoitui englanniksi ja koulun opiskelijat olivat ulkomaalaisia, suurimmaksi osaksi työkielenä oli espanja ja hyvä kielitaito olikin ensiarvoisen tärkeää. Alun jälkeen sain huomattavasti enemmän vastuuta kuin olin odottanut ja monia tehtäviä hoidin täysin itsenäisesti.

Työkulttuuri on suomalaista rennompaa

Työkulttuurista voisi sanoa ehkä sen verran, että Espanjassa käytetään enemmän aikaa sekä työtovereiden ja asiakkaiden kanssa jutteluun kuin Suomessa. Kyse on pikemminkin hyvistä käytöstavoista, eikä laiskottelusta kuten se ehkä Suomessa tulkittaisiin.

Maineestaan huolimatta Espanja on melko helppo maa byrokratian suhteen, ja ylipäätään liikkuminen Euroopan Unionin sisällä on vaivatonta. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa terveydenhuollon, mutta yksityinen matkavakuutus on hyvä olla silti olemassa.

Suurkaupungissa on hyvä asua lähellä työpaikkaa

Suomalaiselta saattaa helposti unohtua, että Madrid on suurkaupunki ja jos ei ole tarkkana (etenkin turistialueilla) taskuvaras voi viedä lompakon ennen kuin huomaakaan. Madrid on kallis kaupunki, hintataso on sama tai hieman matalampi kuin Helsingissä. Ainoastaan ruoka on selvästi edullisempaa.

Madridissa on kalliit vuokrat, mutta olin onnekas ja löysin nopeasti edullisen huoneen (300€/kk) kimppakämpästä, joka oli keskustan tuntumassa. Paras tapa löytää asunto on varmastikin internet, mistä löytyy jo monia sivustoja, joilla on ”piso compartido”- ilmoituksia.

Oma asuntoni oli 15 minuutin kävelymatkan päästä työpaikalta, joka oli aivan Madridin keskustassa. Jos asuntoa katselee kauempaa, kannattaa aina pyrkiä siihen, että se olisi saman metrolinjan varrella kuin työpaikka.

Madridissa tarvitaan espanjan taitoa

Tärkein neuvoni Espanjaan lähtevälle harjoittelijalle on, että työharjoitteluun ei kannata lähteä kieltä opiskelemaan, vaan kielitaitoa tulisi jo olla riittävästi. Espanjassa englantia osaavat edelleenkin melko harvat.

Riippuu tietenkin työstä, miten paljon kielitaitoa vaaditaan, mutta esimerkiksi puhelimessa puhuminen tyypillisen nopeasti puhuvan espanjalaisen kanssa saattaa osoittautua yllättävän vaikeaksi.

Hanna

Päivitetty 09.07.2012   Tulosta
Back to top