Skip to Content

Harjoittelijana Eures -toimistossa Slovakiassa

Eures -toimisto hyötyi Anna-Riikan englannintaidosta ja hän itse sai harjoittelustaan arvokasta pääomaa.

Harjoittelusta on hyötyä opintojen alkuvaiheessakin

Päätin hakea CIMOn maaohjelman kautta kansainväliseen harjoitteluun Slovakiaan jo ennen kandidaatin tutkinnon suorittamista. Monet saattavat ajatella, että kandidaattivaiheen harjoittelukokemus menee hukkaan sillä työnantajat eivät useinkaan miellä sitä tutkinnon jälkeiseksi, relevantiksi työkokemukseksi.

Itse en olisi voinut kuvitella parempaa ajankohtaa lähteä harjoitteluun, sillä varsinkin yhteiskuntatieteiden opiskelijalle tutkinnon jälkeinen elämä on epäselvintä juuri opintojen alkuvaiheissa. Juuri tämän vuoksi pieni katsaus työelämään tarjoaa mahdollisuuden ajatella opintoja pidemmällä tähtäimellä ja miettiä tarkemmin mitä uudessa, kaksiportaisessa tutkintorakenteessa haluaa omilta maisteriopinnoiltaan.

Harjoittelupaikka slovakialaisessa pikkukaupungissa

Saatuani tiedon harjoittelupaikan löytymisestä pienestä, minulle täysin tuntemattomasta Stará Lubovnan kaupungista Koillis-Slovakiasta herätti minussa alussa huvittuneita mielikuvia vuorten takaisista jälkikommunistisista byrokratiajyristä, mikä ei kuitenkaan vaikuttanut avoimeen ennakkoasenteeseen. Harjoitteluun lähdetään ennen kaikkea saamaan kokemuksia, joita erilaisten ihmisten kanssa työskentely tarjoaa parhaimmillaan.

Työnantajani oli paikallinen valtion työ- ja sosiaalitoimisto, ”Office of Labor, Social Affairs and Family”, jonka EURES -yksikköön eli EU:n alueella tapahtuvaan työnhaku-, välitys- ja neuvontapalveluihin minut oli sijoitettu. Pienen paikkakunnan toimisto osoitti heti vieraanvaraisuutensa, sillä olin ensimmäinen kansainvälinen työntekijä koko toimiston historiassa.

Minulle ei sinänsä ollut suunniteltu erillistä harjoitteluohjelmaa, vaan tarkoituksenani oli tutustua koko toimiston eri osastoihin ja toimia EURES -neuvojan, eli nuoren harjoitteluohjaajani Veronikan assistenttina.

Englannin taito oli valttia harjoittelussa

Pian kävi ilmi, että koska minulla oli koko toimiston paras englannin kielen taito, pystyin todella olemaan avuksi, mitä olin itsekin aluksi epäillyt. Autoin EURES -neuvojaa erilaisten dokumenttien käännös- ja kirjoitustyössä, suunnittelin englanninkielisen esitelmän osastoni johtajalle EU-konferenssiin Brysseliin, kirjoitin Puolan kanssa toteutetusta EU-projektista artikkelin lähetettäväksi EU:lle ja autoin kaikin tavoin asiakkaita heidän hakiessaan ulkomaille.

Harjoittelijan kannattaakin ehdottomasti olla aktiivinen heti alusta saakka, sillä monet tilaisuudet saattavat mennä ohi vain sen vuoksi, ettei ole tarpeeksi selkeästi ilmaissut kiinnostuksen kohteitaan.

Lähikosketus romaniväestöön

Antropologian pääaineopiskelijana minua oli aina kiinnostanut Euroopan Union vitsaukseksi kutsutut itäiset romanit, joita tiesin olevan myös Slovakiassa. Kysyin heti ensimmäisenä työpäivänä, oliko heitä paljon Stará Lubovnassa, jolloin sain vastaukseksi naurunremakan ja käskyn katsoa ikkunasta ulos. Huippumodernia toimistoamme vastapäätä sijaitsi pieni romanien kaupunkighetto, jossa vaatteet kuivuivat naruilla pitkin poikin ja musiikki raikui.

Seuraavaksi sain kuulla, että sosiaaliosasto teki säännöllisesti vierailuja ympäröiviin romanikyliin ja -ghettoihin, jonne pyysin päästä mukaan. Näistä vierailuista ja oman kenttätyömateriaalin keruusta paikallisesta romanikoulusta tulikin koko harjoitteluni kohokohta, sillä pääsin täysin odottamatta kohtaamaan todellisuuden, josta olin lukenut vain kirjoista. Tällä hetkellä toimisto odottaakin minulta artikkelia tämän materiaalin analysoimisesta, jota teen parhaillaan Suomesta käsin.

Matkailijan ihannemaa

Slovakia on ihanteellinen maa matkustaa, sillä eläminen ja julkinen liikenne ovat suomalaiselle halpoja ja hyvällä tuurilla ISIC- opiskelijakortilla junissa ja busseissa saa vielä lisäalennuksia. Heti alussa kannattaa kuitenkin opetella slovakin kielen perusilmaukset numeroista viikonpäiviin, sillä pienemmillä asemilla (eikä aina suuremmillakaan) englantia ei välttämättä osata.

Työnantajani oli niin joustava, että antoi minulle mahdollisuuden ottaa vapaaksi kolme pitkää viikonloppua, jotta pystyin käymään Prahassa, Bratislava/Viennassa ja Ukrainassa. Menetettyä työaikaa korvasin omasta tahdostani työstämällä joinakin viikonloppuina englanninkielistä materiaalia EURES -osaston käyttöön muun muassa suomalaisesta verotusjärjestelmästä.

Omista lomista kannattaa siis rohkeasti neuvotella työnantajan kanssa, sillä matkustaminen antaa mahdollisuuden tutustua laajemmin harjoittelumaan kulttuurin ja tarjoaa irtioton työrutiineista. Slovakian tapauksessa naapurimaat puolestaan olivat niin lähellä, että tilaisuus oli pakko käyttää hyödyksi.

Harjoittelusta eniten irti joustavalla asenteella

Harjoitteluni tavallaan jatkuu edelleen, sillä harjoitteluohjaajani lähettää minulle säännöllisesti englanniksi kirjoittamiaan tekstejä tarkistettavaksi. Yhteytemme on siis säilynyt edelleen, eli harjoittelun kautta voi löytää todellisia ystäviä. Omassa tapauksessani työnantajani ei siis tarjonnut "vain työpaikkaa", vaan ihmisiä joista tuli minulle aidosti läheisiä ja joita menen vielä varmasti tapaamaan.

Toisin sanoen harjoittelukokemuksesta saa eniten irti joustavalla ja avoimella mutta aktiivisella asenteella, jolla pääsee jo pitkälle. Vaikka harjoittelutehtävät eivät aluksi tuntuisikaan juuri siltä, mitä on suunnitellut, pitämällä silmät ja korvat auki voi todellisuus tuoda mukanaan mitä yllättävimpiä tehtäviä. Saatat löytää itsesi laulamasta kuuluisaa slovakialaista laulua romanikoululaisten kanssa, vaikka luulit viettäväsi kaiken aikasi toimistossa tietokoneen ääressä...

Anna-Riikka Kauppinen

Päivitetty 09.07.2012   Tulosta
Back to top