Skip to Content

Englannin opiskelua Ruotsissa

Mervi suoritti englannin kielen sivuaineopinnot Uumajan yliopistossa.

Vaihtokohteen valinta

Tammikuun puolivälissä 2008 pakkasin tavarani ja lähdin vaihtoon Pohjanlahden toiselle puolelle, eksoottiseen Ruotsiin, Uumajan yliopistoon. Kotiyliopistoni hakemuksella sain Erasmus -vaihto-ohjelman kautta paikan Uumajasta kevätlukukaudeksi 2008, eli yhteensä vaihtoaika oli viisi kuukautta.

Alun perin Uumaja oli vasta kolmantena hakukohdelistallani mutta sen silti sain. Syitä sille miksi ylipäätään hain Ruotsiin ja Uumajaan olivat muun muassa se, että halusin opiskella englannin kieltä ja sitä oli tarjolla Uumajassa. Suomen puolella olin lukenut pääaineena ruotsin kieltä. Toisaalta päätökseen vaikutti myös se, että vaihtokohde ei ollut liian erilainen.

Olin jo monen vuoden ajan halunnut vaihtoon ja olin innoissani siitä, että vihdoinkin voisin käyttää tilaisuuden hyödyksi. Totta kai vaihdon lähestyessä myös jännitti. Ennakko-odotuksia ei juuri ollut ja lähdin avoimin mielin, uskoin kuitenkin että asiat toimivat Ruotsissa suunnilleen samalla tavalla kuin Suomessakin.

Matkustin Uumajaan laivalla auton kanssa, joten pystyin ottamaan vähän enemmän tavaraa mukaan. Ennen lähtöäni olin varannut paikat kursseille ja huoneen vaihto-oppilaille tarkoitetusta kiintiöstä, joten niistä ei enää perillä tarvinnut huolehtia. Pääsin muuttamaan huoneeseeni heti toisin kuin monet muut, jotka yöpyivät pari ensimmäistä yötä hostellissa koska huoneet eivät olleet valmiita. Asumismuotona oli korridori eli pitkän käytävän varressa oli yhdeksän huonetta, joissa jokaisessa oli oma pieni eteinen ja kylpyhuone, sekä yhteiskäytössä keittiö ja olohuone.

Opinnot Uumajassa

Ensimmäiset päivät olivat mielenkiintoisia ja ikimuistoisia. Tutustuin valtavaan määrään uusia ihmisiä maailman joka laidalta ja myös ruotsalaisiin, koska muut opiskelijat valitsemallani 30 opintopisteen laajuisella englannin kurssikokonaisuudella olivat ruotsalaisia yhtä saksalaista lukuun ottamatta.

Informaatiota tuli ensimmäisten päivien aikana paljon. International Officen henkilökunta oli erittäin avuliasta järjestelyjen suhteen, mutta varsinaista tuutorointia kouluasioihin liittyen ei ollut. Tuutorit järjestivät vaihto-oppilaille vapaa-ajanaktiviteetteja koko kevään ajan, mikä oli mielestäni erittäin mukavaa.

Opiskelin siis koko kevään englannin kieltä. Yleinen käytäntö oli, että yhtä kurssia käytiin kerrallaan noin kuusi viikkoa, jonka jälkeen oli tentti ja seuraavalla jaksolla alkoi uusi kurssi. Yhden kurssin laajuus oli noin 7,5 opintopistettä. Omat kurssini eivät noudattaneet jaksojakoa vaan toiset olivat lyhyempiä ja toiset saattoivat kestää koko kevään. Useimmat kokeet olivat loppukeväällä.

Vapaa-aikaa ja uusia ystäviä

Hyviä asioita jäi mieleen paljon. Yhtenä tärkeimmistä pidän sitä, että tutustuin uusiin ihmisiin ja sain uusia ystäviä monesta eri maasta. Ruotsalaiset olivat todella mukavia. Myös matkat, joita opiskelun lomassa teimme yhdessä muiden vaihto-oppilaiden kanssa, mm. Pietariin ja laskettelumatka Tärnabyhyn ja Hemavaniin lähelle Norjan rajaa, olivat erittäin mukavia.

Vaihtoajan rahoitin opintotuella ja säästöillä. Suomalaisena oli helppo olla vaihdossa ja asua Ruotsissa. Kieltä oli tullut opiskeltua jo aiemmin, joten oli helppo päästä jyvälle asioista. Myös sää, ruoka, tavat ja kulttuuri ovat niin lähellä toisiaan että kulttuurishokkia ei tullut.

Uumajassa on paljon suomalaisia, etenkin suomenruotsalaisia, tutkinto-opiskelijoita. Koulujärjestelmä olikin ehkä erilaisin asia koko oleskeluni aikana, mutta kysymällä selvisi kaikki mitä piti saada tietää, niin koulussa kuin sen ulkopuolella, joten ongelmia ei juuri ollut.

Pidän vaihtoaikaani tulevaisuuden kannalta todella hyödyllisenä kokemuksena. Sain uusia kontakteja sekä ulkomaankokemusta, joka on arvostettua nykyään. Sain myös käyttää kielitaitoani ja oppia uutta. Vaihtoaika toi itsenäisyyttä ja kasvatti kykyä osata itse järjestää omat arkipäivän asiat ja ottaa selvää asioista. En pidä mahdottomana ajatusta, että vielä jossain elämäni vaiheessa asuisin pidempäänkin Ruotsissa. Vaikka aluksi vierastin ajatusta lähteä vaihtoon niin lähelle, minulla oli kuitenkin erittäin hauskaa ja voin suositella lämpimästi vaihtoon lähtöä ja Ruotsia vaihtomaana!

Mervi

Päivitetty 15.10.2012   Tulosta
Back to top