Skip to Content

Comenius-vaihdossa Euroopassa!

Yläkouluissa, lukioissa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret voivat lähteä oppilasvaihtoon EU:n Comenius-ohjelman kautta. Oppilaat tutustuvat kohdemaan arkielämään ja kieleen käymällä koulua ja asumalla perheissä 3-10 kuukauden ajan. Voit lähteä vaihtoon, jos koulullasi on ollut Comenius-hankkeita. Koulu valitsee vaihtoon lähtevät oppilaat, joten pääsyvaatimuksista saat lisätietoa omasta koulustasi.

Lue tästä blogista viiden suomalaisnuoren vaihtojakson kokemuksista Espanjassa, Italiassa, Itävallassa ja Ranskassa lukuvuonna 2012-2013.

Kotiinpaluuseen kaksi viikkoa, 14 päivää

Viimeiset viikot vaihdossa ovat lähteneet käyntiin. Mieli on malttamaton, ajatus kotiinpaluusta kutittelee yhtenään mahanpohjassa. Samaan tunteeseen sekoittuu haikeutta; muutaman viikon päästä tähänastisen elämäni tärkein ja yksi hienoimmista jaksoista tulee päätökseen. Tärkein siksi, että olen itsenäistynyt valtavasti. Hienoa tässä on ollut aivan kaikki.

Tuntemattomista ihmisistä on tullut ihmisiä, joita nyt kutsun perheeksi, joiden kanssa olemme eläneet yhdessä viiden kuukauden vaihtojaksoni aikana monenlaisia tunteita, ja päivä päivältä olemme oppineet tuntemaan toisiamme paremmin. Päivät, jolloin tunsin vihlovaa kaipuuta kotiin, tekivät kipeää. Päivät jolloin olin täynnä elämää ja hetket jolloin rantaviivalla seisoessani huumaannuin meren voimasta, sai koti-ikävän aiheuttamat haavaumat umpeutumaan.

Matkalla Espanjassa

Olen päässyt käymään useassa eri kaupungissa: Barcelonassa, Madridissa, Bilbaossa, Granadassa sekä totta kai Valenciassa, joka on vain puolen tunnin junamatkan päässä kylästä, jossa asun. Bilbaoon jätin palan sydäntäni, siellä tunsin oloni kummallisen kotoisaksi. Guggenheimin museossa sukkahousujen sisään kätketyt maustenyytit, jotka sisälsivät neilikkaa ja kardemummaa, saivat minut ottamaan niiden äärellä henkäyksen jos toisenkin.

Espanjan pohjoisrannikko on sanoinkuvaamattoman kaunista. Vehreät ja runsaat metsät, silmänkantamattomiin ulottuva meri, merta reunustavat jylhät kalliojyrkänteet ja suloiset kalastajakylät onnistuivat lumoamaan minut täysin.

Kulttuurien kohtaamisia

Kevään alkuvaiheilla valmistelimme kahden muun suomalaisen opiskelijan kanssa esitelmän Suomesta, jonka pidimme useille koulumme opiskelijaryhmille. Nuorempien oppilaiden innostuneisuus ja uteliaisuus on ollut palkitsevaa. Espanjalaiset ovat ihmisinä hyvin rakastettavia. Luonteeltaan he ovat yleensä tulisia, päättäväisiä ja suuresti tuntevia.

Tulen kaipaamaan täältä ikuisen auringon ja turkoosin meren lisäksi poskisuudelmia, arjessa käytettäviä hellittelysanoja, naisten naisellisuutta ja joitakin asioita nuorisokulttuurista. Parasta on, että vaikka minä nyt lähden, on täällä paikka, jonne palata.

Lidia

Kommentit (3)

Lisää kommentti

Nimi:   
Kommentti:   
Varmistus: Paljonko on nolla plus viisi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Päivitetty 05.11.2015   Tulosta
Back to top