Vuonna 2016 olin mukana Going solar -projektissa, jossa teimme yhteistyötä ruotsalaisen koulun oppilaiden kanssa. Vietimme yhdessä viikon Suomessa ja toisen Ruotsissa. Minua ovat kiinnostaneet energia- ja ympäristöasiat sekä Ruotsi maana, joten tartuin tilaisuuteen. Pääsin mukaan hienoon projektiin ja sain unohtumattomia kokemuksia. Projektiin osallistuminen auttoi myös tulevaisuuden uravalinnan suunnittelussa.

Sonja Ruotsi rannalla
Sonja Ruotsissa.

Ruotsiin vihreän energian projektin mukana

Kaikki alkoi siitä, kun sain opettajalta viestin, jossa kerrottiin tulevasta kansainvälisestä projektista. Projekti liittyi vihreään energiaan ja kestävään kehitykseen ja tulisi kestämään viikon ensin Suomessa ja sitten Ruotsissa. Innostuin asiasta, sillä projektin aihe kiinnosti minua. Toisaalta lähdin mukaan myös siksi, että pääsisin tutustumaan uusiin ihmisiin ja ruotsalaiseen elämänmenoon. Odotin saavani projektista hyödyllisiä taitoja tulevaisuutta varten sekä kivoja kokemuksia ja hauskoja muistoja. 

Aurinkopaneeleja ja jätteenpolttolaitoksia

Going solar ei nimestään huolimatta ollut pelkkää aurinkoenergiaa käsittelevä projekti. Tutustuimme Suomessa ja Ruotsissa jätteenpolttolaitoksiin, biopolttoainetta valmistavaan tehtaaseen sekä kotikaupunkiemme, Lappeenrannan ja Halmstadin, korkeakouluihin, joissa voi opiskella energia-aloja tai kestävää kehitystä. Lisäksi hankimme tietoa uusiutuvista energialähteistä, teimme koulullemme kierrätyssuunnitelman, kuulimme eri alojen asiantuntijoiden luentoja ja rakensimme itse aurinkovoimalla toimivat pikkuautot.

Sonja Ruotsi aurinkopaneeliautot
Aurinkopaneeleilla toimivien pikkuautojen testausta. Kuva: Jussi Huttunen.

Vapaa-ajalla teimme kaikkea kivaa porukalla. Suomessa kävimme ravintolassa syömässä ja olimme ulkona hengailemassa. Ruotsissa pääsimme kokemaan rantaelämää ja kahvittelemaan ruotsalaiseen tapaan. Ehdottomasti hauskin kokemus oli lasertagin pelaaminen yhdessä!

Eikä tarvinnut edes olla mestari ruotsissa

Going solar -projektin kielenä oli englanti, mutta iloisena lisänä oli meidän suomalaisten yritykset puhua ruotsia – vieläpä ruotsalaisella aksentilla. Se oli hauskaa kuunneltavaa molemmin puolin ja hälvensi ujostelua väliltämme. Oli kätevää, että pystyi sanomaan jonkin sanan ruotsiksi, jos ei muistanut sitä englanniksi. Kielitaito parani sekä ruotsissa että englannissa aivan huomaamatta!

Keväällä saimme ruotsalaiset vieraaksemme ja majoitimme heidät. Loppukesästä me suomalaiset matkustimme Ruotsiin ja majoituimme uusien kavereidemme luona. Toisen perheessä majoittumisessa parasta on se, että näkee, millaista aito elämä maassa on. Ruotsissa monet asiat ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa, eikä kulttuurishokkia tarvinnut pelätä. Tapaamisten välillä pidimme kavereihin yhteyttä sosiaalisessa mediassa lähes päivittäin, ja ruotsalaisille kavereille tulee viestiteltyä vielä projektin loppumisen jälkeenkin.

Projekti hyödyttää myös tulevaisuudessa

Vaikka projektin aiheet pyörivät lähinnä fysiikan ympärillä, toi se kuitenkin muitakin taitoja. Kielitaidon kehittymisen lisäksi tulin kulttuurisesti viisaammaksi, sain rohkeutta erilaisiin esiintymistilanteisiin ja saatoin jopa löytää tulevaisuuden opiskelualan itselleni. Ennen projektiin mukaan lähtemistä olin miettinyt energia- tai ympäristötekniikan opintoja. Projekti osoitti, että tämä ala on kiinnostava, ja siksi on hyvä valinta lähteä opiskelemaan energia- tai ympäristötekniikkaa.

Matkat vaativat aina joustavuutta mutta samalla myös opettavat kärsivällisyyttä ja ymmärtäväisyyttä. Toisessa kulttuurissa kasvaneet ihmiset antavat aina uusia näkökulmia katsoa maailmaa, ja tämän takia pidänkin niin paljon matkailusta. Ihastuin myös ruotsalaiseen idylliin, eikä olisi ollenkaan huono vaihtoehto joskus työskennellä Ruotsissa. 

Kannattaa lähteä mukaan

Lukiossa yksi parhaista asioista ovat kansainväliset projektit. Ne ovat usein avartava, erilainen ja halpa tapa nähdä maailmaa. Kansainvälisyydessä parasta on se, kun saa ystäviä eri maista. Vaikka Ruotsi ja Suomi ovatkin hyvin samanlaisia, voi pieniä eroja löytyä vaikka ajatusmaailmasta, ja yhteisissä projekteissa erilaiset näkemykset ja tiedot ovat aina eteenpäin vievä voima. Projekti vie ulkomaille edullisesti, mikä sopii opiskelijalle mainiosti.

Suosittelen kaikille projekteihin osallistumista ennakkoluulottomasti. Jotkut koulun järjestämät projektit saattavat kuulostaa tylsiltä tai liikaa opiskelua sisältäviltä, mutta näin asia ei usein kuitenkaan ole. Suurin osa projektin ajasta vietetään rennosti yhdessä kavereiden kanssa ollen. Vaikein asia Going solar -projektissa oli sen loppuminen, sillä tapaamisviikot kuluivat aivan liian nopeasti ja niiden olisi toivonut kestävän paljon kauemmin!