Eetu on opiskellut kiinan kieltä yliopistossa Pekingissä ja Chongqingissä. Pääkaupunki vaihtui sisämaan miljoonakaupunkiin Jangtsen varrella edullisemman hintatason ja miellyttävän ilmaston vuoksi. Eetu uskoo, että Kiinassa opiskelu avaa uusia ovia, kun hän siirtyy työelämään.

EetuTuovila_taustaOpiskelin vuoden pekingiläisessä yliopistossa, jonne lähdin pian kirjoitettuani lukiosta. Olin käynyt jo aiemmin Kiinassa, ja tuolta ajalta eräs tuttavani vinkkasi mahdollisuudesta hakea stipendiä Kiinassa opiskelua varten. Niinpä päädyin Beijing Language and Culture Universityyn vuodeksi kieltä oppimaan. Kiinan kansantasavallan apurahan haku oli helppoa CIMOn kautta, tosin siihen liittyy kiinalaisyliopistoille tyypillisesti melkoinen määrä papereita ja lomakkeita. Nykyisin apurahoja haetaan Opetushallituksen kautta.

Halusin ennen kaikkea parantaa kiinan kielitaitoani. En ollut täysin ummikko saapuessani, sillä olin käynyt kiinan kielikurssilla jo Suomessa. Kurssillani tosin oli heitäkin, jotka eivät osanneet muutamaa sanaa enempää tullessaan. Opinnoissa käytettiin pelkästään kiinan kieltä. Kaikki oppivat nopeasti – päivässä oli nimittäin peräti kahdeksan oppituntia, viisi päivää viikossa. Opetus oli erinomaista ja opettajat todella päteviä työssään. 

Eläväinen ja kallis Peking

Peking on hyvä kaupunki, jos pitää historiasta ja haluaa tavata ulkomaalaisia ja paikallisia opiskelijoita. Monessa yliopistossa opetus on erinomaista. Erityisesti Beijing Language and Culture University on erikoistunut opettamaan kiinaa ulkomaalaisille, tosin muutkin opistot ovat kuulemma hyviä. Paikallisten kiina on selkeää ja verraten helppoa ymmärtää. 

Vaikka Shanghaita ja Pekingiä verrataan monesti tyypillisiin kansainvälisiin suurkaupunkeihin, on Peking mielestäni verrattain autenttinen. Paikalliset asukkaat ovat ylpeitä kaupunkinsa historiasta, ja alue on Kiinan poliittinen ja kulttuurillinen keskus. Suurin osa maan parhaista yliopistoista on Pekingissä. Kansainvälisyys tuli omalla kohtaa hyvin konkreettisesti esille, koska yliopistossani vilisi ulkomaalaisia opiskelijoita kaikkialta maailmasta. Etenkin Wudaokoun kaupunginosa on kiinalaisten ja ulkomaalaisten opiskelijoiden sulatusuuni, sillä sen lähettyvillä on monen yliopiston kampus.

Elin lähinnä stipendini avulla, mutta Kelan opintotuki on suunnilleen samansuuruinen. Sillä kyllä selviää, mutta kannattaa ottaa huomioon se, että Pekingin vuokrat ovat yhtä korkeat kuin rakennuksetkin. Käytännössä asumisvaihtoehdot ovat opiskelija-asuntola tai kimppakämppä, ellei halua kuluttaa suurta osaa rahoista vuokraan. Ruoka, viihde, julkinen liikenne ja arjen menot ovat paljon huokeampia kuin Suomessa. Paikallinen ruoka on erinomaista, ja ravintolassa syöminen on edullista. Ulkoilu sen sijaan on savusumun takia epämukavaa. Varsinkin talvella saastetasot voivat olla erittäin korkealla, jolloin ulkona ei kannata urheilla ja hengästyttää itseään. Vaikka Pekingillä on myös huonoja puolia, se on silti täynnä mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Chongqing – miljoonakaupunki Jangtsen varrella

Jatkoin Pekingin jälkeen Chongqingiin, Lounais-Kiinan keskukseen. Kiinassa on muutama keskushallituksen suoraan hallinnoima kaupunki. Ne kaikki ovat taloudellisesti merkittäviä keskittymiä, ja Chongqing on näistä yksi. Se sijaitsee pitkällä sisämaassa Jangtsen varrella. Chongqingin on tarkoitus näytellä suurta roolia Kiinan sisämaan kehittämisessä talouskasvun siirtyessä rannikoilta sisemmäksi, ja kaupunki onkin – kuten suunnilleen kaikki muutkin keskuskaupungit Kiinassa – valtavan kokoinen.

Opiskelen Chongqingissä kiinan kieltä. Halusin Pekingin vuoden jälkeen jatkaa mandariinikiinan opiskelua syventääkseni kielitaitoani. Opinnot valmistavat kiinan kielen opettajaksi. Valitsin Chongqingin edullisen hintatason ja miellyttävän sään vuoksi. Olin myös vieraillut siellä aiemmin, joten aivan tuntematon kyseinen paikka ei ollut.

Hakuprosessi oli helppo

Hakeminen sisälsi jälleen kerran lappujen täyttelyä, mutta oli lopulta verraten yksinkertaista. Netistä löytyy ohjeet, ja jokainen selviytyy varmasti tarvittavien paperien täyttämisestä ja todistusten hankkimisesta. Sitä ei kannata pelätä. Hakukäytännöt vaihtelevat yliopistojen välillä, mutta yleensä ei vaadita erityisiä todistuksia ylioppilaskirjoitusten lisäksi. Pääsykokeet ovat hyvin harvinaisia ulkomaalaisille.

Jos hakee opiskelemaan kiinan kieltä edistyneelle tasolle, monesti vaaditaan kiinan tasokoe HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi). Tosin suuri osa opiskelijoista on vasta-alkajia, ja useimmille kielikursseille voi ilmoittautua ummikkona. Kielitaidon puutetta on turha kauheasti murehtia, mikäli mielii Kiinan yliopistoihin opiskelemaan. Osoitteesta www.cucas.edu.cn löytyy englanniksi kootusti infoa hakemisesta yliopistoihin, yliopistojen yhteystiedot ja vaatimukset.

Opintotuki riittää lukukausimaksuista huolimatta

Kiinassa yliopistoissa on lukukausimaksut, jotka eivät tosin ole erityisen korkeat. Nämäkin vaihtelevat yliopistoittain, mutta yleensä maksut ovat noin 14 000 – 24 000 rmb/vuosi. Opintolainalla saa katettua maksut, sillä ulkomailla sitä on mahdollista nostaa enemmän kuin Suomessa. Suomen opintotuella selviää mukavasti Kiinassa etenkin kalliimpien kaupunkien ulkopuolella.

Lukukausimaksujen lisäksi on normaalit kulut kuten muuallakin, eli asuminen, ruoka ja liikenne ja muut peruskustannukset. Hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Yliopistoissa on monesti myös mahdollisuus asua asuntoloissa jaetussa huoneessa, mikä on erittäin halpaa eikä niin hirveää kuin jotkut saavat sen kuulostamaan. Ulkomaalaisten asuntolat ovat yleensä suhteellisen hyvätasoisia, ja huone jaetaan toisen opiskelijan kanssa. Paikalliset taas monesti joutuvat jakamaan huoneensa peräti neljän henkilön kesken.

Valitse opiskelupaikkasi huolella

Jos aikoo lähteä Kiinaan, on syytä ottaa muutama asia huomioon – yliopistojen taso vaihtelee huomattavasti, joten kannattaa tarkastella netistä vertailuja ennen kuin valitsee kohteen. Suomen yliopistot ovat monesti parempia tasoltaan kuin kiinalaiset – ja ilmaisia. Euroopassa voi olla helpompi työllistyä länsimaisella tutkinnolla kuin kiinalaisella.

Jos taas sinulla on selkeä suunnitelma, minkä vuoksi haluat Kiinaan yliopistoon, se voi olla hyvä vaihtoehto. Jos tavoittelet Kiinaan liittyviä uramahdollisuuksia, kielen ja kulttuurin syvällinen tuntemus voi avata ovia. Yliopisto ja pääaine pitää kuitenkin valita huolella.

Lue lisää Kiina-apurahoista Opetushallituksen sivuilta: Cimo.fi: Maakohtaiset apurahat - Hakijalle