Suvi halusi opiskella englanniksi ja päätti lähteä Alankomaihin suorittamaan kansainvälistä kanditutkintoa. Opiskelut ovat vieneet häntä jo Eurooppaakin pidemmälle – opiskelijavaihtoon Koreaan. Opiskelut ovat tuoneet  uusia kokemuksia, kontakteja ja kielitaitoa.

suvi_alankomaat_tausta

Lähdin lukiosta valmistumisen jälkeen vuonna 2013 opiskelemaan Alankomaihin. Käytyäni IB-lukiota tiesin, että haluaisin jatkaa opiskeluitani englannin kielellä, mutta en kuitenkaan tiennyt missä haluaisin opiskella. Loppujen lopuksi siedettävä lukukausimaksu ja mahdollisuus korean kieliopintoihin ratkaisivat opiskelupaikan. Olen nyt opiskellut kaksi vuotta BA International Studies -tutkinto-ohjelmassa Leidenin yliopistossa.

Vanhan yliopiston uusi koulutusohjelma

BA International Studies eli BAIS on kansainvälisiä suhteita ja aluetutkimusta yhdistävä tieteidenvälinen tutkinto-ohjelma. Jokainen BAIS opiskelija valitsee erikoisalakseen yhden kahdeksasta maantieteellisestä alueesta. Varsinaisiin oppiaineisiin eli historiaan, taloustieteeseen, politiikkaan ja kulttuuriin perehdytään sekä kansainvälisestä että alueellisesta näkökulmasta. Lisäksi jokainen opiskelee yhtä valitsemallaan alueellaan käytettävistä kielistä. Itse valitsin Itä-Aasian ja korean kielen.

Leidenin yliopisto on Alankomaiden vanhin yliopisto ja sen kampusalue levittäytyy laajalle alalle lähellä Leidenin keskustaa. Oma koulutusohjelmani kuitenkin sijoittuu yliopiston Haagin kampukselle. BAIS-ohjelma on uusi ja aloitettu vasta vuonna 2012. Ohjelman suosio yllätti yliopiston täydellisesti. Alankomaiden koulutusjärjestelmän takia kaikki hakijat otetaan sisälle, kunhan he ovat valmistuneet lukiosta. Ensimmäisenä vuonna aloittavia opiskelijoita oli jo yli 300 ja oma vuosiluokkani ylitti viidensadan rajan. Elokuussa 2015 valmistuivat ensimmäiset 142 opiskelijaa.

Kokeita kattokruunujen alla

Koska ohjelma on uusi, osa käytännön asioista, kuten tuntijaot, opintosuunnitelmat ja luokkatilat ovat vielä hieman työn alla. Luentoja ja kokeita on pidetty niin teattereissa, kirkoissa, juhlasaleissa ja jääkiekkohallissa. Tilanpuutteen ratkaisemiseksi yliopisto rakennuttaa kuitenkin uutta rakennusta aivan Haagin keskusaseman tuntumaan ja se valmistunee syksyllä 2016.

BAIS sisältää myös 30 opintopisteen jakson, joka suoritetaan esimerkiksi opiskelijavaihdossa, työharjoittelussa tai sivuaineen opinnoilla. Itse valitsin opiskelijavaihdon ja opiskelen lukukauden ajan Etelä-Korean Soulissa. Toisin kuin monia vaihto-oppilaiksi lähteneitä kavereitani uusi maa ei tuntunut ollenkaan pelottavalta. Olinhan muuttanut tuntemattomaan maahan opiskelemaan jo kerran aikaisemmin. Lisäksi tällä kertaa osasin maan kieltä jo lähtiessäni.

Uusi maa ja kieli jännittivät aluksi

Uuteen maahan muuttaminen oli jännittävää ja ehkä hieman pelottavaakin ottaen huomioon, etten puhunut sanaakaan hollantia. Pelko ja jännitys osoittautuivat kuitenkin turhiksi. Hollantilaiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia, ja varsinkin Haagin kaltaisessa kansainvälisessä kaupungissa kaikki puhuvat hyvää englantia. Kieli ei oikeastaan koskaan ole ollut ongelma asioiden hoidossa, mutta byrokratian määrä yllätti hieman. Esimerkiksi pankkitiliä ei voinut avata ilman paikallista puhelinnumeroa, eikä puhelinliittymää voinut avata ilman paikallista pankkitiliä. Vaikka ihmiset yleensä puhuvat hyvää englantia esimerkiksi yliopiston ulkopuoliset verkkosivut ja lomakkeet ovat useimmiten vain hollanniksi. Onneksi hollantilaiset ystävät, ja tarvittaessa yliopiston työntekijät, auttavat mielellään kääntämisessä.

Suosittelen opiskelua tai opiskelujaksoa ulkomailla kaikille, sillä se avartaa maailmaa ja auttaa luomaan uusia ystäviä ja kontakteja. Minulla on nyt kontakteja ympäri maailmaa, joista voi olla hyötyä myöhemmin elämässä – jos ei muuten, niin ainakin löydän aina paikallisen oppaan matkustellessani. Lisäksi asioiden järjestely niin Suomessa kuin uudessa kotimaassakin opettaa esimerkiksi organisointitaitoja. Toisaalta varsinkin EU-alueen sisällä opiskelu ei vaadi sen suurempia järjestelyjä. Lisäksi kielitaitoni on kohentunut kuin huomaamatta. En olisi koskaan osannut kuvitellakaan tuntevani sanaakaan hollantia, mutta niin vain parin Alankomaissa vietetyn vuoden jälkeen olen jo alkanut ymmärtää paikallista kieltä.